Agnieszka Kręglicka

  • | Agnieszka Kręglicka |

    Danie w kadrze

    Wbijają w krzesło, poruszają, rozśmieszają. Obejrzenie niektórych może spowodować, że kilku pracowników korporacji rzuci robotę i wyniesienie się na wieś. Kulinarna uczta filmów dokumentalnych w kinie Kultura

    22-10-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Ryba wędzona w herbacie

    Mój utalentowany mąż obiecał mi kiedyś przydomową wędzarnię. Cierpliwie czekam, kiedy to się ziści. Tymczasem do uzyskania pachnącej dymem ryby wykorzystuję domową metodę wędzenia w herbacie

    08-10-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Samosy

    Z Hindusami mamy wspólny prajęzyk. Ale pieróg praindoeuropejski jest nawet pewniejszym łącznikiem. Bo przecież dogadać się nie da, za to każdy, kto umie lepić pierogi, poradzi sobie z hinduskimi samosami

    24-09-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Witaj, stołówko!

    Niech robią sałatki na lekcji, a najlepsza kompozycja niech triumfuje na szkolnym obiedzie

    10-09-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Skrzynka od rolnika

    Zadeklarowaliśmy, że będziemy płacić za miesiąc z góry i co czwartek odbierać zestaw warzyw o wartości 60 zł. Nie wiedząc, co będzie w skrzynce

    25-08-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Stewia

    Jest rzeczywiście słodka, ale inaczej niż cukier, mocniej. Zaparzone liście prócz słodyczy pokazują drugie oblicze - ziołowy smak, który można porównać do zapachu szuflady w starej drewnianej szafie

    03-08-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Gratin z letnich warzyw

    W dawnych czasach gratin oznaczało to, co przypaliło się na spodzie potrawy. W XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry

    20-07-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Gin

    Brak słońca w ostatnich tygodniach przekonuje mnie, że jeśli zdecyduję się na wakacje w Polsce, niezbędnym ekwipunkiem wyjazdów wakacyjnych będzie butelka ginu

    05-07-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Pstrąg

    Gdybym miała poprowadzić szkolenie pod tytułem 'Gotowanie ryb jest łatwe i przyjemne', zaczęłabym od obróbki pstrąga. Bo pstrąg nawet początkujących kucharzy skazuje na sukces

    21-06-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Bok Choy

    Dziś trudno wychwycić moment, kiedy?jest czas nowalijek. Ale na pewno mamy ich coraz więcej. Nawet chińskie dotarły już na polskie pola i do sklepów

    07-06-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Piknik po włosku

    Po powrocie z Włoch okazało się, że słońce dotarło i do nas, a wraz z nim młody bób, cuknie, szparagi, truskawki i ochota na rodzinne spotkania w plenerze

    24-05-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Warzywa do tafelspitza

    Choćby wołowina była najprzedniejsza i najlepiej ugotowana, to dopiero liczne dodatki jarzynowe czynią tafelspitz, austriacką specjalność, daniem wyjątkowym

    10-05-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Tafelspitz

    Ulubione danie cesarza Franciszka Józefa do dziś w Austrii podaje się z wielką atencją i ceregielami. I to nie tylko w eleganckich restauracjach. Niech Was nie zdziwi, jeśli na sztukę mięsa natkniecie się na wiedeńskiej prywatce

    26-04-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Tort Agnieszki

    Urodziny 'Wysokich Obcasów'

    05-04-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Garnij się do garnie

    Nie wymyślono jeszcze dania, które staje się lepsze przez położenie obok listka sałaty, pomidora i cytryny

    22-03-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Halibut z cydrem i muszelkami

    Kuchnia Świata

    08-03-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Kuchnia Świata

    Apfelstrudel

    22-02-2009 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Kuchnia Świata: Harira - marokańska zupa

    Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi od słowa 'gorący'. Jej przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Stawia na nogi muzułmanów po całodziennym poście w czasie ramadanu

    08-02-2009 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Rillettes

    Za tą wyrafinowaną francuską nazwą kryje się chwackie danie mięsne, tłuste i bezpretensjonalne. Świetnie pasuje do klimatu polskiego schroniska i zaspokoi głód każdego strudzonego narciarza

    25-01-2009 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Kuchnia Świata

    Pęczak - wielki powrót

    11-01-2009 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Piknik zimowy

    Nie trzeba zabierać przeciwsłonecznych okularów ani kremów z filtrem. Można zapomnieć o kleszczach, osach i czerwonych mrówkach. Plener zwalnia z zakładania szpilek i wieczorowej kreacji. A szampan bez trudu utrzyma właściwą temperaturę

    28-12-2008 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej

    Kiedy podaję ten pasztet, nie oczekuję pochwał, że smakuje tak dobrze jak mięsny. Nie robię go po to, by zastąpił mięso lub je udawał. Wybieram soczewicę, bo ją lubię.

    14-12-2008 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Kuchnia świata

    Herbatka u szalonego Kapelusznika

    09-11-2008 11:02
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Kuchnia świata

    Szef kuchni postanawia pokazać drogę, jaką przeszedł kurczak, zanim stał się rumianą, pachnącą porcją na naszym talerzu. Zastanów się, czy chciałabyś to wiedzieć

    19-10-2008 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Kuchnia świata

    Szef kuchni postanawia pokazać drogę, jaką przeszedł kurczak, zanim stał się rumianą, pachnącą porcją na naszym talerzu. Zastanów się, czy chciałabyś to wiedzieć

    19-10-2008 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Czarny rynek

    Integracyjny bal wampirów i after party po koncercie grupy grającej gotyckiego rocka wymagają adekwatnej oprawy kulinarnej. Czasem trzeba wypić atrament lub zjeść arszenik

    21-09-2008 11:00
  • | Tekst: Agnieszka Kręglicka |

    W papilotach

    To rozczaruje fryzjerów, ale na pewno wciągnie wielbicieli kryminałów - motywem przewodnim jest tajemnica, bohater jest związany sznurkiem, a do rozwiązania zagadki potrzebne jest ostre narzędzie

    07-09-2008 11:00
  • | tekst: Agnieszka Kręglicka |

    Tandoori

    Na tę potrójną technikę kulinarną składa się: gliniany piec, jogurtowa marynata do mięsa i masala - mieszanka indyjskich przypraw

    24-08-2008 11:00
  • | Tekst: Agnieszka Kręglicka |

    Hermelinda robi obiad

    Zupa z czarnej fasoli, mięso duszone w sosie mole, pieczona ryba z pikantną salsą. Stałym elementem są ostre papryki, bo chili w Meksyku jest jak narkotyk

    10-08-2008 11:00
  • | Tekst: Agnieszka Kręglicka |

    Słodka kukurydza

    Jak jest świeżo zerwana, ma w sobie dość smaku, by chrupać ją nawet bez niczego

    27-07-2008 11:00
  • | Tekst: Agnieszka Kręglicka |

    Mille-feuille

    Efektowny wygląd nie zdradza, że przygotowanie jest całkiem proste. Jedynego kłopotu nastręcza dekonstrukcja dzieła

    15-06-2008 11:00
  • | Tekst: Agnieszka Kręglicka |

    Dzieci i śmieci

    Z okazji Dnia Dziecka proponuję kulinarny koncert życzeń. Frytki z keczupem? Proszę bardzo!

    01-06-2008 11:00
  • | Tekst: Agnieszka Kręglicka |

    Kuchnia świata: Młode ziemniaki

    Denar, żółta ruta, orlik - te młodziaki przypomną ci smak ziemniaków sprzed lat. Poczekajmy na nie cierpliwie

    18-05-2008 11:00
  • | tekst Agnieszka Kręglicka |

    Miej sherry pod ręką

    Wybór sherry w polskich sklepach nie nastręcza trudności. Lekko przykurzone, ukryte na dolnej półce stoi zazwyczaj jedynie półsłodkie sherry medium. Biorę i to, sherry odwdzięczy się w kuchni

    27-04-2008 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Sherry i tapas

    By zachować styl, młode wino miesza się ze starym, wykorzystując warstwowy układ beczek zwany solerą. Kiedy więc pijecie dowolne sherry, jest pewne, że w waszej butelce są choćby homeopatyczne ilości wina z roku założenia solery

    14-04-2008 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Bread pudding

    To danie może przygotować nawet dziecko, jeśli jesteśmy zajęci przedświąteczną krzątaniną

    17-03-2008 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Polenta i księżodławki

    Włosko-austriacki mariaż smaków najlepiej widać na przykładzie kuchni południowego Tyrolu. To połączenie wursta, specka, gulaszu z canederli, strangolapreti i crespelli

    28-02-2008 12:46
  • | Agnieszka Kręglicka |

    CASSOULET

    O miejsce narodzin cassoulet walczą trzy miasta południa Francji. Różnice w recepturze dotyczą mięsnej wkładki. Spór to jałowy, istotą jest bowiem fasola

    18-02-2008 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Jaja w koszulkach

    Ideałem jest zachowanie pierwotnego kształtu jajka, mimo że gotowane jest bez skorupki. Jak się trochę rozejdzie, nie szkodzi, i tak najważniejsze jest płynne żółtko.

    04-02-2008 11:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Makaron z serem

    Jest w czołówce na liście dań infantylnych, tuż obok tostów z szynką i serem, pizzy na gotowym spodzie czy słodkich zapiekanek. To przysmaki dzieci nocą wyjadane przez dorosłych.

    21-01-2008 11:00
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka