Agnieszka Kręglicka

  • | Agnieszka Kręglicka |

    Kura z niedzieli

    Opalenizna zaprezentowana, nowy plan zajęć przypięty do lodówki, wakacje skończone, przełączamy się na tryb roboczy

    09-09-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Karczochy

    Ni to szyszka, ni kaktus. Nie przypomina tych małych, żółtozielonych, mięsistych ze słoika. Co zrobić ze świeżym karczochem?

    26-08-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Jan Transatlantyk

    Malutkie cukinie nadziałam kaszą gryczaną, bakłażany udusiłam w pomidorach, podałam chrupiące marchewki. Wiedziałam, że Jan to doceni.

    25-08-2011 17:16
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Ser kozi

    Szczególny mały ser i lokalne białe wino zdominowały moje wakacje w środkowej Francji

    12-08-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Bazarki

    Człowiek spotyka tam człowieka. Zapewnienie, że szynka jest od babuni, jajka od dziadunia, a ser od górala podlega natychmiastowej weryfikacji. Poznam po akcencie, czy mój ser rzeczywiście był kiedyś w górach, czy raczej w Górze Kalwarii

    28-07-2011 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Bazarki

    Człowiek spotyka tam człowieka. Zapewnienie, że szynka jest od babuni, jajka od dziadunia, a ser od górala podlega natychmiastowej weryfikacji. Poznam po akcencie, czy mój ser rzeczywiście był kiedyś w górach, czy raczej w Górze Kalwarii

    27-07-2011 16:46
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Jak na drożdżach

    Młodzi garną się do kuchni - kiedy gotują 'dorosłe' dania, angażują się całkowicie, są uważni i twórczy. Nie marudzą jak przy próbach zaganiania do prac pomocniczych

    15-07-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Knish

    Chociaż Boris Yellnikoff, bohater filmu Woody'ego Allena, nie miał pojęcia, z czego się go robi, zajadał go ze smakiem

    01-07-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Narszarab

    Cieszyłam się nim jak odkryciem balsamico kilkanaście lat wcześniej. Był równie dobry, a mniej ograny

    17-06-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Ser z Mimozy

    Ania i Rafał z entuzjazmem wstają rano, by doić i oporządzać Mimozę, Begonię, Frezję i resztę krów

    03-06-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Koperek

    Czas na kolekcję wiosenno-letnią na naszych talerzach. Nie obejdzie się bez kopru

    20-05-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Schrupać chrobotka

    Byłam tam tuż przed ogłoszeniem wyników. Dziś wiadomo, że najlepszą restauracją świata roku 2011 ponownie została duńska Noma

    06-05-2011 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Jaś Fasola i inni

    Rozprawić raz na zawsze trzeba się z tym, co odstrasza od jedzenia fasoli i nie jest akceptowalne społecznie. Zacząć można od jedzenia jej stopniowo, coraz więcej. Jest obłędnie zdrowa

    08-04-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Skorzonera w papierze

    A także skandynawskie smaki, gotujący mężczyźni i dzieci, domowe przetwory, zbieractwo roślin spontanicznych oraz minidesery - to nas czeka w kuchni 2011

    25-03-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Frytki

    Namiętność do nich nie musi ograniczać się do ziemniaków. Pasternak, marchew, korzeń selera, brukiew, pataty również mogą przeobrażać się w połyskujące rumieńcem, apetyczne słupki

    11-03-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Otulacze

    Juvetsi, dziuwecz, gjuwecz, güveç. Dania, które sprawdzają się najlepiej w roli pocieszycieli

    25-02-2011 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Na tapczanie w Uzbekistanie

    Mimo że trzeba się targować, że na każdym kroku próbują nas, inostrańców, wyrolować, że nie ma szans, by sprawunki załatwić szybko, bo złotozębi sprzedawcy zagadują, uzbeckie bazary zachwycają

    22-10-2010 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Skordalia

    I kiedy myślę, że wyrosłam już na dobre z czosnku w typie Bruce'a Willisa, trafiam na danie, które przypomina mi, że jednak lubię drania

    08-10-2010 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Smakowite filmy

    Pewnego dnia na wakacjach dwie 11-latki odkrywają zniewalający smak pomidorka cherry, postanawiają więc dowiedzieć się, dlaczego smakuje on tak dobrze

    24-09-2010 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Po lekcjach

    To tak jak z seksem. Bez względu na to, czy zadbaliście o stosowną edukację, czy tego chcecie, czy nie, wcześniej lub później młodzi wejdą w świat gotowania

    10-09-2010 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Kurczak grillowany na puszce piwa

    Z przygotowań - tylko nacieranie, i nie trzeba dyżurować przy grillu, żeby się mięso nie spaliło, a piwo w tej postaci jest dozwolone nawet dla dzieci

    27-08-2010 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Pomidory

    W miłości do pomidorów najtrudniejszy jest moment, gdy sezon się kończy. Trzeba się z nimi rozstać 'na długie, złe miesiące'

    13-08-2010 02:00
  • | TEKST: AGNIESZKA KRĘGLICKA |

    Uwolnić bąbelki

    Butelkę należy otworzyć, wina się napić i wyobrazić sobie, co będzie do niego pasować - Marek Kondrat i Agnieszka Kręglicka jedzą i piją w hiszpańskiej restauracji Mirador w Warszawie

    06-08-2010 13:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Placek z owocami

    Powietrze nieruchome od upału, muchy ledwo bzyczą, nawet zmęczone słońcem dzieci ucichły. Leniwe wakacje na polskiej wsi - placek z owocami i dzbanek z kompotem na stole

    28-07-2010 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Spacerem po salonie

    Targi Smaku w Turynie odbywają się na jesieni. Ale?już teraz trzeba rezerwować miejsca na najciekawszych imprezach. Aby spróbować sera z mleka jaków robionego przez tybetańskich mnichów, niebieskich jaj z Chile lub kiełbasy i piwa z Górnej Frankonii

    15-07-2010 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Musztarda diżońska

    Niczym Włodzimierz Majakowski, który gdy mówił 'partia', myślał 'Lenin', tak ja, gdy mówię o oliwie, na myśli mam extra vergine, gdy tematem jest pieprz, chodzi o świeżo mielony, a gdy pada hasło 'musztarda', czuję smak diżońskiej

    29-06-2010 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Żelazowa wola

    Zazwyczaj pogodna twarz doktora spochmurniała. 'Jest pani niedożywiona, poziom żelaza jest dużo poniżej normy' - powiedział. Uznałam, że po pastylkę sięg-nę w ostateczności, najpierw spróbuję naprawić, co nabroiłam, uważniej przyglądając się swojej...

    18-06-2010 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Pan Ziółko wraca na targ

    Dla jednych bociany, dla innych kwitnące forsycje, a dla mnie pan Rutkowski, zwany 'panem Ziółko', wracający na falenicki targ jest najpewniejszym znakiem, że przyszła wiosna

    30-04-2010 06:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Makrela ma się dobrze

    Wygląda na to, że wypowiedzieliśmy rybom wojnę i za 40-50 lat ją wygramy - wytępimy gatunki, zaburzymy morską równowagę

    16-04-2010 02:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Poranny koktajl księcia Karola

    Co pojawiło się na stole brytyjskiej pary książęcej goszczonej w Zamku Królewskim w Warszawie? Kasza gryczana, kiełbasa, żytni chleb i biały ser

    01-04-2010 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Szałwia

    Odkrycie włoskiej kombinacji burro salvia było jednym z najjaśniejszych punktów mojej edukacji kulinarnej

    18-03-2010 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Drugie śniadanie

    Wielu rodzicom łatwiej jest dać dziecku drobne na pączka, niż przyrządzić wartościowe śniadanie. A przecież zdrowe gotowanie może być równie tanie jak pączek, tyle, że trzeba mu poświęcić czas i uwagę\

    04-03-2010 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Palce lizać

    Oblizywanie palców, ssanie i połykanie to czynności erotyczne. Karmienie się wzajemnie zwiastuje zabawę w uleganie i dominację.

    18-02-2010 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Homar

    Aby naprawdę poczuć jego smak, należy delektować się nim w okolicznościach nieformalnych, pozwalając sobie na częste oblizywanie palców

    07-01-2010 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Król Dawid na straganie

    Jabłka, na które urywałam się po lekcjach do koleżanki Ani, były małe, kostropate i bladozielone. Ale na samo wspomnienie ich smaku i aromatu moje ślinianki szaleją

    17-12-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Pomarańcze z bratem

    Jadąc na Wigilię, zaproponuję dzieciom liczenie choinek. Ojciec w niebieskim imbryku zagrzeje krupnik pachnący miodem i pomarańczami. Będziemy opowiadać te same rodzinne historie co zawsze

    04-12-2009 12:02
  • | Agnieszka Kręglicka |

    13 potraw wigilijnych

    Kilka miesięcy temu, w czasie rodzinnego spotkania, w przypływie entuzjazmu zaprosiłaś wszystkich na wigilię. Postanowiłaś pokazać światu, że jesteś prawdziwą panią domu, że nie boisz się najtrudniejszych sprawdzianów. Twoja pierwsza samodzielnie...

    04-12-2009 10:44
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Jarmuż

    Na burym zimowym zagonie jarmuż zaskakuje zielenią jak sztuczna palma na warszawskim rondzie de Gaulle'a. Ale ograniczanie jego roli do ozdoby to pomyłka. Przez wieki był dla nas głównym dostawcą witamin i soli mineralnych. Dla ozdoby sadzono...

    03-12-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Piąta ćwiartka

    Ciążyło na mnie uprzedzenie, które dotyczy wielu z nas. Niechęć do podrobów. Pożegnałam się z hipokryzją - jedzenie kotleta, a odrzucanie reszty nie ma sensu

    19-11-2009 01:00
  • | Agnieszka Kręglicka |

    Tajska pasta curry

    Kulinarny recykling z pastą curry to radość tworzenia i bezstresowe gotowanie. Zaprzyjaźnić się z nią jest naprawdę łatwo

    05-11-2009 01:00
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka