Agnieszka Kręglicka
-
Spacer kulinarny z przewodnikiem w ofercie biura turystycznego? Ten pomysł powinny skopiować wszystkie miasta
Ostentacja jest tu źle widziana, na stole wciąż ceniona jest prosta polenta okraszona mlekiem lub serem albo pokrojona w kostkę i usmażona na przekąskę.
17-10-2019 00:01 -
Dzikość mięsa
Jak jeść mięso, to na pewno nie codziennie, ale za to najlepszej jakości. Dziś tekst dla mięsożernych, tych najbardziej dzikich, którzy jadają mięso surowe LFz=" Wysokie Obcasy " LFd="Tekst ukazał się 15 marca 2014 r. w tygodniku Wysokie Obcasy"...
05-02-2019 12:19 -
Magia maggi
Kiedy doprawiam nim tatara, przypominają mi się wypady z koleżankami do knajp na pierwsze wódki. W grochówce lub krupniku kojarzy się ze zdobyciem szczytu i odpoczynkiem w górskim schronisku LFz="Wysokie Obcasy" LFd="Tekst ukazał się 25 października...
30-10-2018 13:00 -
Przystanek tzatziki
Feta smażona w ziarnach sezamu, owczy ser z otartą skórką pomarańczy, buraki marynowane w oliwie. Kostas nas tak uraczył, że zaprosiliśmy go do Warszawy LFz="Wysokie Obcasy" LFd="Tekst ukazał się 23 sierpnia 2014 r. w tygodniku Wysokie Obcasy" LFo=2
18-09-2018 13:06 -
Zimne zapasy
Kiedy zima trzyma, miłość do warzyw korzeniowych, kiszonek i kiełków nie wytrzymuje próby czasu. Zdradzam je czasem z mrożonkami LFz="Wysokie Obcasy" LFo=5 LFd="Tekst ukazał się 24 lutego 2012 r. w Wysokich Obcasach"
23-01-2018 14:38 -
Musztarda mistrzów - wyrazista, aksamitna, pikantna
Słodka czy pikantna? A może z przecieranymi owocami, inspirowana najstarszym polskim przepisem? Musztarda ma wiele odsłon LFz="Wysokie Obcasy" LFo=3 LFd="Tekst ukazał się 20 września 2014 r. w Wysokich Obcasach"
08-01-2018 14:04 -
Kuchnia na imprezę. Śledź w salonie
Szybka wódka, prywatka czy "zasiadana" kolacja - przyjęcia w domu mają niepowtarzalny urok. Warto je urządzać LFz="Wysokie Obcasy" LFo=6 LFd="Tekst ukazał się 22 listopada 2014 r. w Wysokich Obcasach"
12-12-2017 14:12 -
Goździk w koronie
Poprawia odporność, jest antyoksydantem, ma moc zwalczania wirusów, bakterii i zakażeń grzybiczych. Pomaga nawet na ból zęba LFz="Wysokie Obcasy" LFo=3 LFd="Tekst ukazał się 31 stycznia 2015 r. w Wysokich Obcasach"
12-12-2017 11:31 -
Uroda jedzenia sama wchodzi w kadr
Nastąpił wysyp pasjonatów gotowania. Wierzą, że zaplecze restauracji to magiczne miejsce, i znikają, gdy dotkną rzeczywistości. Bo kuchnia wymaga determinacji i siły LFz="Wysokie Obcasy" LFo=6 LFd="Tekst ukazał się 20 grudnia 2014 r. w Wysokich...
07-11-2017 15:07 -
Pęczek włoszczyzny, poproszę!
Dajmy wreszcie spokój królowej Bonie, jej zasługi były liczne, ale warzywa wchodzące w skład włoszczyzny uprawialiśmy w Polsce znacznie wcześniej LFo=3 LFz="Wysokie Obcasy" LFd="Tekst ukazał się 14 marca 2015 r. w Wysokich Obcasach"
03-11-2017 20:28 -
Kukurydza, fasola i dynia - trio o łagodnym usposobieniu
Dobrze łączą się na polu i na talerzu. Wiedzieli o tym już Irokezi LFz="Wysokie Obcasy" LFo=2 LFd="Tekst ukazał się 8 listopada 2013 r. w Wysokich Obcasach"
02-10-2017 12:34 -
Węgierka. Śliwka w roli głównej
Śliwka z cynamonem i wanilią, z imbirem i chili, z gałką muszkatołową i przyprawą do pierników, z rumem, ze śliwowicą, z porto, sherry i maderą. Do wieprzowiny, gęsiny, greckiego jogurtu, ricotty i drożdżowego ciasta LFz="Wysokie Obcasy" LFo=5...
02-10-2017 11:41 -
Na ryby! Panieruj i podawaj z sosem majonezowym
Ze świeżą rybą nie ma co kombinować, najlepsza jest smażona, prosto z patelni LFz="Wysokie Obcasy" LFo=3 LFd="Tekst ukazał się 12 lipca 2014 r. w Wysokich Obcasach"
01-08-2017 14:35 -
Dlaczego ogórek z pomidorem się nigdy nie polubią?
Dziko rosnące gatunki współżyją, korzystając z otoczenia. W stosunkach między sąsiadami ważne jest, by nie konkurować o dostęp do słońca, wody i składników odżywczych LFz="Wysokie Obcasy" LFo=2 LFd="Tekst ukazał się 4 lipca 2015 r. w Wysokich...
18-07-2017 15:06 -
Papierówki i kosztele. Wspierajmy polską żywność z długą historią
Dawne odmiany nie potrzebują 27 oprysków na sezon, są odporne na mróz i dają schronienie licznym ptakom, owadom, drobnym ssakom LFz="Wysokie Obcasy" LFo=5 LFd="Tekst ukazał się 1 sierpnia 2015 r. w Wysokich Obcasach"
18-07-2017 13:56 -
Nie jesteśmy w swoim ciele sami - mieszka z nami ekipa mikroorganizmów
Doszła i do nas. Wielka fala fermentacji zalała kulinarne blogi, magazyny, warsztaty gotowania i kuchnie domowe. Aktywizujemy uśpione w warzywach bakterie i zapraszamy do pracy dla nas LFz="Wysokie Obcasy" LFo=3 LFd="Tekst ukazał się 3 października...
18-07-2017 13:22 -
Chiapati, duszona zielenina... Afrykańskie odkrycia kulinarne
Dieta Kenijczyków jest prosta i zdrowa. Mięsa używają mało, jedzenia przetworzonego przemysłowo jeszcze mniej, a na deser sięgają po świeże owoce LFz="Wysokie Obcasy" LFo=4 LFd="Tekst ukazał się 15 marca 2013 r. w Wysokich Obcasach"
27-06-2017 16:04 -
Nie wszystko eko, co się marszczy
Wybór ekologicznego nie daje gwarancji zdrowego jedzenia, nie zwalnia z myślenia. Napoje gazowane czy słodycze z certyfikatem eko tuczą tak samo jak konwencjonalne LFz="Wysokie Obcasy" LFo=5 LFd="Tekst ukazał się 5 maja 2105 r. w Wysokich Obcasach"
20-06-2017 17:43 -
Zsiadłe wysiadło
Trudno dziś o prawdziwą maślankę czy kefir, chyba że zrobisz je sama. To nie takie trudne, a warto walczyć o ich smak i zdrowotne właściwości LFz="Wysokie Obcasy" LFo=6 LFd="Tekst ukazał się 27 lipca 2014 r. w Wysokich Obcasach"
19-06-2017 10:28 -
Czekoladowy mus. Fani urozmaiceń mają duże pole do popisu
Jest jak przeboje Rolling Stonesów - znane, ograne, ale wciąż seksowne LFz="Wysokie Obcasy" LFo=2 LFd="Tekst ukazał się 27 września 2013 r. w Wysokich Obcasach"
13-06-2017 13:51 -
Wszystkie tajemnice meksykańskich smaków - Agnieszka Kręglicka gościem DeGustacji
Jaki jest sekret długowieczności restauracji? Zdaniem Agnieszki Kręglickiej, właścicielki restauracji El Popo, przede wszystkim szczere i uczciwe gotowanie oraz zmotywowana i fantastyczna obsługa, pracownicy, którzy identyfikują się z miejscem. W...
11-06-2017 13:55 -
Ciasto filo, czyli ciasto listkowe
To ciasto robi wrażenie delikatnego, leciutkiego, ale jego smak i apetyczność to efekt dodawanego rozrzutnie tłuszczu LFz="Wysokie Obcasy" LFo=2 LFa=1 LFd="Tekst ukazał się 17 sierpnia 2014 r. w Wysokich Obcasach"
05-04-2017 14:23 -
Stwierdzenie: "Nie gotuję, bo nie umiem", to pomyłka
Dorosła osoba, która choć raz usmażyła jajecznicę, ugotowała ziemniaki, a w dzieciństwie upiekła ciasteczka, ma wystarczające kwalifikacje, by zacząć to robić na co dzień. Ważne jest, by chciała LFa=1 LFz="Wysokie Obcasy" LFd="Tekst ukazał się 28...
25-01-2017 11:07 -
Kuchnia dla leniwych
Przyspieszenie tempa życia jest powszechne i nieuniknione, nikt nie będzie spędzał w kuchni tyle czasu co dawniej. Ale utrzymanie domowego gotowania na co dzień jest możliwe i jego klasa zależy tylko od nas LFz="Wysokie Obcasy" LFo=4 LFa=1...
15-11-2016 15:40 -
Dla zdrowia: błonnik na talerzu
Jest dziś pożądany w jedzeniu jak wybitny specjalista na rynku pracy LFz="Wysokie Obcasy" LFa=1 LFd="Tekst ukazał się 29 marca 2013 r. w Wysokich Obcasach" LFo=4
15-11-2016 12:32 -
Ekomięso. Swój wybór uzależniam od sposobu hodowli i dobrostanu zwierząt
Gdy robi się chłodniej, tęsknię za żeberkami po amerykańsku, pieczonymi w słodkim sosie barbecue LFz="Wysokie Obcasy" LFa=1 LFd="Tekst ukazał się 6 września 2014 r. w Wysokich Obcasach" LFo=5
11-10-2016 10:32 -
Miód. Na zdrowie
Herbata z miodem? Proszę bardzo, ale nigdy gorąca LFz="Wysokie Obcasy" LFa=1 LFd="Tekst ukazał się 1 marca 2013 r. w Wysokich Obcasach" LFo=6
26-09-2016 10:51 -
Polskie wina są nieprzewidywalne
Chcemy je pić, to wspaniale. Bylebyśmy tylko nie wpadli w pułapkę sukcesu niczym ser koryciński, który opromieniony rosnącą sławą i popytem runął w przepaść niskiej jakości LFz="Wysokie Obcasy" LFo=3
25-08-2016 13:21 -
Smażone sceny zbrodni, czyli kuchnia pisarzy kryminałów
Wśród ekscytujących wydarzeń daje się wyśledzić profil kulinarny autorów: Marka Krajewskiego, Katarzyny Bondy, Gai Grzegorzewskiej, Mariusza Czubaja LFz="Wysokie Obcasy" LFo=4
14-07-2016 11:20 -
Katarzyna Bonda na słodycze jest nieczuła
Wśród ekscytujących wydarzeń daje się wyśledzić profil kulinarny autorów: Marka Krajewskiego, Katarzyny Bondy, Gai Grzegorzewskiej, Mariusza Czubaja. Gdy podczas wakacji, czytając leniwie na leżaku, poczujecie głód, to znak, że złapaliście właściwy...
09-07-2016 01:00 -
Agnieszka Kręglicka
-
Kuchnia pisarza: Jacek Dehnel
Piotr, restrykcyjny w kwestii nocnego podżerania, przypomina Jackowi, że pingwiny to jaskółki, które jadły po 18
23-04-2016 01:00 -
Wolne nasiona
Ponad połowa globalnego rynku nasion jest w rękach dziesięciu koncernów LFz=?Wysokie Obcasy? LFo=3
05-02-2016 15:23 -
Hodować po ludzku
Tanie mięso nie służy zwierzętom, nie służy też ludziom. Służy firmom, które je produkują LFz=?Wysokie Obcasy? LFo=5
22-12-2015 13:53 -
Ciastka na detoksie
Święta bez glutenu, bez cukru, bez produktów zwierzęcych, w tym miodu, nabiału i jajek? To nie znaczy, że bez ciasteczek LFa=1 LFz="Wysokie Obcasy" LFo=6
18-12-2015 19:19 -
Stwierdzenie: "Nie gotuję, bo nie umiem", to pomyłka
Dorosła osoba, która choć raz usmażyła jajecznicę, ugotowała ziemniaki, a w dzieciństwie upiekła ciasteczka, ma wystarczające kwalifikacje, by zacząć to robić na co dzień LFz=?Wysokie Obcasy?
06-08-2015 17:00 -
Życie towarzyskie na roli: Dlaczego por i seler są przyjaciółmi
Dziko rosnące gatunki dobierają się, mieszają i współżyją, korzystając z otoczenia: gleby, klimatu, położenia, ale także uwzględniając wzajemne relacje LFz=?Wysokie Obcasy?
22-07-2015 17:00 -
Pęczek włoszczyzny, poproszę!
Nawet jeśli nazwa "włoszczyzna" nie jest zbyt trafna, nazwanie jednym słowem i połączenie w pęczku kilku korzeni zasługuje na uznanie i narodową dumę LFz=?Wysokie Obcasy?
16-06-2015 17:00 -
Nie wszystko eko, co się marszczy
Wybór ekologicznego nie daje gwarancji zdrowego jedzenia, nie zwalnia z myślenia
14-06-2015 17:00 -
Rolnictwo biodynamiczne: Gdy o uprawie decydują fazy Księżyca
W biodynamice układ gwiazd i planet wskazuje, kiedy jakie rośliny najlepiej siać, sadzić, zbierać. To wyższy stopień ekologicznego wtajemniczenia LFz="Wysokie Obcasy"
11-06-2015 17:00