Organizacja ślubu i wesela to duże wyzwanie! Od zaręczyn do samej uroczystości narzeczeni muszą podjąć mnóstwo decyzji. Jak się w tym wszystkim nie pogubić? Jak znaleźć kompromis między wizją własną a tych, którzy wesele fundują?
Może wino za 27 tys. zł lub zegarek za 600 tys. zł? Zebraliśmy dla was trochę pomysłów na prezent pod choinkę. Spokojnie, nie wszystkie są takie drogie.
Na Piotrkowskiej zaczyna się właśnie sezon letni: łodzianie coraz chętniej spacerują po deptaku, restauratorzy wystawiają ogródki, przybywa wydarzeń plenerowych.
Beata Andrzejczak udowadnia, że na Piotrkowskiej można prowadzić sklep z luksusową odzieżą od projektantów. Rok temu przy Piotrkowskiej 107 założyła Bloom Boutiqe i z powodzeniem go rozwija. Opowiada nam, dlaczego wybrała łódzki deptak i kto u niej...
- Moja kuchnia jest prosta, bazuje na dobrych składnikach, które nie potrzebują udziwnionej oprawy - mówi Wiktoria Sobiech, szefowa kuchni restauracji Bawełna w Manufakturze
Żur owsiany, sałatka warzywna w nowym wydaniu i jaja po chińsku - to propozycje szefowej kuchni Liliany Filipiak na Wielkanoc z twistem
Dziesięć nowych sałatek, oryginalne przekąski i zdrowe koktajle to propozycje Mebloteki Yellow (OFF Piotrkowska, ul. Piotrkowska 138/140) na zbliżającą się wiosnę.
Tym razem szefowa kuchni Liliana Filipiak zdradza swoje ulubione przepisy na wiosenne przekąski. - Po zimie jesteśmy stęsknieni do lżejszych potraw. Dlatego u mnie na stole królują owocowe i warzywne koktajle - wyznaje Liliana.
Przewijaki w restauracjach powinny być normą - dla dobra zarówno rodziców, jak i bezdzietnych klientów. O tym, jak bardzo palący (i śmierdzący!) to problem, przekonaliśmy się kolejny raz, gdy przez forum i media społecznościowe przetoczyła się...
Przy ul. Łagiewnickiej 120 otworzyła się nowa kawiarnia - Caffe Przy Ulicy. - Chcieliśmy stworzyć miejsce dla sąsiadów - przekonuje właścicielka.
W ciągu pawilonów przy ul. Kusocińskiego 65 otwarto pierwszy lokal sieci Sushi Kushi. Dotychczas rolki z ich logo można było zamawiać tylko na wynos.
Nie ma już chyba w Łodzi dużej, plenerowej imprezy bez food trucków, czyli ciężarówek, z których sprzedaje się jedzenie. Nie są to jednak przyczepy z marnej jakości hot-dogami, znane z jarmarków czy plaż przy jeziorach. W Łodzi powstało kilka...
Na sobotę zaplanowano 45. Eko Targ, ekologiczny bazar w OFF Piotrkowska. To specjalna, urodzinowa edycja, dlatego przyjedzie więcej wystawców, a organizatorzy zadbali także o dodatkowe atrakcje. Targ będzie trwał od godziny 10 do 16.
Na Teofilowie, w pawilonie Czerwona Torebka u zbiegu Rojnej i Szczecińskiej otwarto sushi bar Jushi Sushi. - Mieszkańcy okolicy cieszą się, że nie muszą na sushi jechać aż do centrum - mówi Maciej Kędzierski, przedstawiciel nowej restauracji
Przez cztery dni w 45 łódzkich lokalach pracowano na pełnych obrotach. Kolejny Festiwal Dobrego Smaku miał rekordową frekwencję. Restauratorzy są zgodni: takiego oblężenia jeszcze nie było!
Samopsza, skorzonera, ogon wołowy, lody z modrej kapusty, krokiet z bażanta, a na deser sernik z koziego sera, rurki z kremem morwowym, wegańska wuzetka lub rolada żołędziowa - to tylko niektóre propozycje rozpoczynającego się w czwartek 11....
Szwalnia Smaków - połączenie kawiarni, cukierni i bistro - oficjalnie otworzyła się w czwartek w podwórku przy Piotrkowskiej 217
Dużo koncertów, 25 rodzajów piwa i obszerna karta koktajli - tak w największym skrócie można opisać nowy pub muzyczny Dżazuu, który powoli zaczyna działać w OFF Piotrkowska. Oficjalne otwarcie - w piątek
W sobotę w piwnicy willi Meyera, należącej obecnie do Izby Rzemieślniczej, otworzył się pub ?Z Innej Beczki?. Zajął miejsce po działającym tu wiele lat Rolling Stone. Specjalnością nowego miejsca jest piwo
Włoskie, świderki czy gotowce schowane w marketowych lodówkach? Lody to jeden z najpopularniejszych sposobów na walkę z upałem. Od kilku sezonów w całej Polsce furorę robią tzw. lody rzemieślnicze, robione w małych partiach, z naturalnych...
Rodzinna sklepo-kawiarnia Tubajka najpierw była przy ul. Piotrkowskiej. Później przeniosła się do Teatru Pinokio. Teraz będzie działać zarówno jako teatralna kawiarenka, jak i zupełnie nowe miejsce w pałacyku nieopodal altany w parku Źródliska
Gdzie spotkać się z mamą z okazji jej święta? Jak uhonorować ją w tym wyjątkowym dniu? W Łodzi jest sporo miejsc, które idealnie nadają się do uczczenia Dnia Matki.
W OFF Piotrkowska zaparkowała amerykańska przyczepa Airstream z 1967 roku. To z niej Kamila Ignaczak z przyjaciółmi będzie sprzedawać wegańskie burgery. Bar KROVA w piątek rozpoczyna działalność
Dzięki inicjatywie blogerek z JemyWLodzi.pl, niektóre restauracje z okazji Nocy Muzeów wydłużają w sobotę godziny pracy. Rekordziści będą pracować do rana
Jeśli cała masa wydarzeń kulturalnych nadal nie jest wystarczającym powodem, by w sobotę wyjść z domu, to polecamy następną imprezę - kolejną edycję Restaurant Day, czyli jednodniowych restauracji zakładanych przez amatorów.
Na 14 czerwca zaplanowano pierwszą łódzką edycję Festiwalu Kolorów. Impreza zostanie zorganizowana w dawnym kompleksie Józefa Johna przy ul. Piotrkowskiej 217
Przystanki ma w OFF Piotrkowska, Wi-Mie, przy Piotrkowskiej 217, a w przyszłości także na Polówkach, czyli w plenerowym kinie w łódzkich parkach. Co można zjeść z pierwszego łódzkiego food trucka?
Polityka, kościół, choroby, praca, związki dzieci starszych, oceny dzieci młodszych - to najpopularniejsze tematy podejmowane przy świątecznym stole. O czym rozmawiać podczas wielkanocnych spotkań rodzinnych? Na przykład o ciekawostkach z życia...
Stworzyć miejsce przyjazne rodzicom z dziećmi, przestronne i niezobowiązujące - taki cel miała Kamila Dobrantz, właścicielka nowej kawiarni Karuzela Cafe, która w sobotę otwiera się w pasażu Schillera
Popularna restauracja grecka Kamari zmieniła lokalizację. Z lokalu przy ul. Piotrkowskiej 15 przeniosła się pod numer 122 - w okolice skrzyżowania z ul. Nawrot. Kiedyś mieściło się tu centrum sprzedaży biletów LOT, teraz - królują smaki Grecji
Ile powinien kosztować obiad na studencką kieszeń? Czy da się najeść za 10 zł? Pomógł mi to sprawdzić Tomek Kaźmierczak - uczeń IV LO w Łodzi, który regularnie ćwiczy sztuki walki i doskonale wie, co to wilczy apetyt. Tomek sprawdza, gdzie można...
Podobnie jak w zeszłym roku, postanowiliśmy sprawdzić, po które pączki warto stać w Tłusty Czwartek w kolejce
W poniedziałek w Atlas Arenie wystąpi zespół Depeche Mode. Do Łodzi przyjadą fani z kraju i zagranicy. Nie będzie to jednak tylko uciecha dla tzw. depeszowców, a na koncercie zyska również branża hotelarska i restauratorska. Będzie to też szansa na...
To już ostatni moment na zaplanowanie walentynkowej kolacji w restauracji. Tego wieczoru lokale zapełniają się zakochanymi parami i ludźmi, także tymi, którzy z oferty gastronomicznej miasta korzystają rzadko. Dlatego nie można liczyć na łut...
Nadeszły długie i zimne wieczory, dlatego warto zastanowić się nad miłym miejscem na romantyczną randkę. Zwłaszcza, że zamiast na spotkanie we dwoje w parku czy spacer po Piotrkowskiej, łatwiej umówić się w jednym z miejsc, w których atmosfera jest...
Odsłonięta oryginalna cegła, industrialne lampy i autorskie, dębowe meble - tak w największym skrócie można opisać wystrój Bawełny - nowej restauracji w Manufakturze, która zajęła miejsce baru Paparazzi. W sobotę przyjęła pierwszych gości
Sushi Kushi to nietypowa restauracja, bo oferuje tylko dania na wynos. Gdzie i jak powstają maki i nigiri,, kiedy najczęściej zamawiamy rolki i dlaczego niektórzy wolą jeść je w domowym zaciszu - opowiada Andrzej Pelc-Gonera, współwłaściciel Sushi...
W centrum Łodzi, przy ul. Struga 5 (naprzeciwko pasmanterii) pod koniec zeszłego roku otwarto Belgian Fries - bar z frytkami. Jak sama nazwa wskazuje specjalnością są tu frytki belgijskie, ale jest też sporo innych wersji tej popularnej przekąski
Podsumowujemy mijający rok w branży kulinarnej - w mieście przybyło sporo nowych, ciekawych miejsc, ale też wiele lokali znikło z gastronomiczno-rozrywkowej mapy Łodzi. Do tego ciekawe wydarzenia, zjawiska i mody - oto TOP 10 najsmaczniejszej branży!
Czym pachniało w mieście w czasach, gdy działały fabryki Scheiblera, Poznańskiego i innych potentatów włókiennictwa? Raczej kiszoną kapustą i śledziami niż cynamonem i piernikiem, bo robotnicza Łódź początków XX wieku święta obchodziła skromnie. Za...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.