Aga Kozak; zdjęcia: Anna Czuba
-
Odkryć tajemnice królewskiego stołu oraz poznać historię staropolskich smaków. Dyrektor Muzeum Pałacu Wilanowskiego w "DeGustacjach"
"Dekoracja kwietna, zmiany pór roku, wegetacja, żyzność i płodność" - to historia Pałacu Wilanowskiego. Jan III Sobieski przeszedł do historii nie tylko jako wielki strateg, ale również jako król ogrodnik. Jego program polityczny zakładał inwestycję...
14-09-2018 16:21 -
A gdyby tak rzucić wszystko i uciec na wieś? Wiejskie życie to jednak nie taka sielanka. Natalia Sosin-Krosnowska w "DeGustacjach"
Życie w pospiech, ciągły stres i przytłaczający zgiełk miasta. Praca biurowa od rana do nocy. Brak czasu na jakiekolwiek przyjemności i choć chwilę spokoju. A może to wszystko zostawić i przenieść się na wieś? Przecież to ciągłe wakacje! Książka...
17-08-2018 16:56 -
Bogactwo miodu tuż za rogiem. W "DeGustacji" o pasiekach w centrach miast
Są niezwykle zdrowe, pyszne i... produkowane w centrach dużych miast. Pasieki na dachach centrów handlowych czy w miejskich zaułkach stają się coraz częstsze. Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne? Jak uzyskać idealny miód? I dlaczego lepiej jest,...
10-08-2018 21:16 -
Kuchnia azjatycka - kulinarna moda, która zagościła już na stałe w Polsce
Kuchnia azjatycka na stałe zagościła już na kulinarnych mapach polskich miast. Jemy coraz częściej, a co za tym idzie, przywiązujemy coraz większą wagę do sposobu wykonania. Jak zrobić idealny ramen? Czym różni się sposób jego jedzenia w Polsce i...
14-07-2018 11:08 -
Polskie specjały w nowej odsłonie. Aleksander Baron o kiszonkach i wódce
Przyjęło się, że każdy przygotowuje kiszonki tylko w domu, według receptury przekazywanej od pokoleń, a wódka to mało wyrafinowany trunek bez smaku, serwowany jedynie w postaci zmrożonej lub jako dodatek do soku czy gazowanego napoju. W dzisiejszej...
07-07-2018 09:22 -
W szkołach wciąż za mało uczymy o wielkiej roli kobiet. Aleksandra Zaprutko-Janicka: "Bez nich nie byłoby Legionów Piłsudskiego"
"Czytając podręcznik szkolny do historii wygląda na to, że wszystko od początku do końca załatwili panowie. Otóż nie. Pominęliśmy bardzo ważną rolę kobiet polskich. 1918 r. to nie tylko odzyskanie niepodległości, ale to też np. obrona Lwowa -...
27-03-2018 15:58 -
"To feminizm dał początek wszystkim ruchom wolnościowym" - Remigiusz Ryziński w rozmowie z Agą Kozak
- To kobiety otworzyły nas na dyskurs wolności, tymczasem ich prawa wciąż są traktowane jak prawa mniejszości. To kuriozalne - przyznaje Remigiusz Ryziński, pisarz, wykładowca akademicki, specjalista od gender studies, autor książki "Foucault w...
08-03-2018 15:47 -
"Stanowimy ponad połowę populacji, a nadal nie mamy prawa do całego życia". Sylwia Spurek o tym, dlaczego kobiety muszą ciągle walczyć
'Jestem za równym traktowaniem, ale nie jestem feministką '- słyszy często Sylwia Spurek. Zastępczyni rzecznika Praw Obywatelskich ds. równego traktowania w rozmowie z Agą Kozak to znamienne zdanie tłumaczy latami nierównego traktowania kobiet. - To...
08-03-2018 10:48 -
Jakie są najnowsze światowe trendy kulinarne? Pytamy najsłynniejszą szefową kuchni w Polsce
Podczas dzisiejszych DeGustacji gościmy w miejscu niezwykłym. To hotel Belotto, czyli dawny pałac prymasowski, oddalony zaledwie 5 minut od warszawskiej Starówki. A gościem Agi Kozak jest Agata Wojda - najsłynniejsza szefowa kuchni w Polsce....
16-02-2018 20:11 -
"Jedzenie nie jest tylko od tego, by napełnić nasze brzuchy". Malka Kafka o kuchni roślinnej i zmianie w podejściu do gotowania
Od spotkania z wydawcą do wydania książki minął rok. Książki, która zmieni patrzenie wielu osób na zwykłą czynność, jaką jest jedzenie. Malka Kafka chce udowodnić, że gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem. - Sama kiedyś tak to postrzegałam -...
10-02-2018 11:45 -
Zapomniane regionalne smaki i sztuka tworzenia spektakli kulinarnych. Monika Kucia gościem DeGustacji
Jest reżyserką kulinarnych spektakli, ale też dziennikarką i promotorką regionalnych smaków. Monika Kucia w dzisiejszych DeGustacjach opowiada o tym, jak ważne jest propagowanie regionalnych potraw, dlaczego zabiera dziennikarzy i blogerów do...
20-01-2018 08:55 -
Moment równowAgi: "Kolorowa rewolucja", czyli jak kolory mogą wpłynąć na twoje życie
Kolory wpływają na samopoczucie i zdrowie. W białych pomieszczeniach częściej się mylimy i mamy migreny. Barwna architektura sprawia, że chętniej ze sobą rozmawiamy. W dobrze dobranym kolorystycznie ubraniu czujemy się bardziej pewni siebie....
08-12-2017 11:34 -
"Tam pójść, to dopiero zrozumieć, o co chodzi". Borys Szyc o Puszczy Białowieskiej
Borys Szyc pojechał do Puszczy Białowieskiej i noc, którą tam spędził opisuje jako magiczną. -Tam pójść, to dopiero zrozumieć, o co chodzi. Ja nie chce się wymądrzać, nie po to tam pojechałem. Ja nie jestem ekspertem, chciałem tylko wywołać...
26-06-2017 13:32 -
Specjalna sesja fotograficzna w obronie Puszczy Białowieskiej. #NieOdpuszczam
Fotografowie Jacek Poremba i Karol Grygoruk portretowali mieszkańców Warszawy zaangażowanych w sprawę Puszczy Białowieskiej. Sesja zdjęciowa zorganizowana w "Na Lato" to nietypowy sprzeciw dla wycinki drzew. - Pan Szyszko może nie przetrwać, ale...
26-06-2017 13:01