"Dekoracja kwietna, zmiany pór roku, wegetacja, żyzność i płodność" - to historia Pałacu Wilanowskiego. Jan III Sobieski przeszedł do historii nie tylko jako wielki strateg, ale również jako król ogrodnik. Jego program polityczny zakładał inwestycję...
Życie w pospiech, ciągły stres i przytłaczający zgiełk miasta. Praca biurowa od rana do nocy. Brak czasu na jakiekolwiek przyjemności i choć chwilę spokoju. A może to wszystko zostawić i przenieść się na wieś? Przecież to ciągłe wakacje! Książka...
Są niezwykle zdrowe, pyszne i... produkowane w centrach dużych miast. Pasieki na dachach centrów handlowych czy w miejskich zaułkach stają się coraz częstsze. Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne? Jak uzyskać idealny miód? I dlaczego lepiej jest,...
Kuchnia azjatycka na stałe zagościła już na kulinarnych mapach polskich miast. Jemy coraz częściej, a co za tym idzie, przywiązujemy coraz większą wagę do sposobu wykonania. Jak zrobić idealny ramen? Czym różni się sposób jego jedzenia w Polsce i...
Przyjęło się, że każdy przygotowuje kiszonki tylko w domu, według receptury przekazywanej od pokoleń, a wódka to mało wyrafinowany trunek bez smaku, serwowany jedynie w postaci zmrożonej lub jako dodatek do soku czy gazowanego napoju. W dzisiejszej...
"Czytając podręcznik szkolny do historii wygląda na to, że wszystko od początku do końca załatwili panowie. Otóż nie. Pominęliśmy bardzo ważną rolę kobiet polskich. 1918 r. to nie tylko odzyskanie niepodległości, ale to też np. obrona Lwowa -...
- To kobiety otworzyły nas na dyskurs wolności, tymczasem ich prawa wciąż są traktowane jak prawa mniejszości. To kuriozalne - przyznaje Remigiusz Ryziński, pisarz, wykładowca akademicki, specjalista od gender studies, autor książki "Foucault w...
'Jestem za równym traktowaniem, ale nie jestem feministką '- słyszy często Sylwia Spurek. Zastępczyni rzecznika Praw Obywatelskich ds. równego traktowania w rozmowie z Agą Kozak to znamienne zdanie tłumaczy latami nierównego traktowania kobiet. - To...
Podczas dzisiejszych DeGustacji gościmy w miejscu niezwykłym. To hotel Belotto, czyli dawny pałac prymasowski, oddalony zaledwie 5 minut od warszawskiej Starówki. A gościem Agi Kozak jest Agata Wojda - najsłynniejsza szefowa kuchni w Polsce....
Od spotkania z wydawcą do wydania książki minął rok. Książki, która zmieni patrzenie wielu osób na zwykłą czynność, jaką jest jedzenie. Malka Kafka chce udowodnić, że gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem. - Sama kiedyś tak to postrzegałam -...
Jest reżyserką kulinarnych spektakli, ale też dziennikarką i promotorką regionalnych smaków. Monika Kucia w dzisiejszych DeGustacjach opowiada o tym, jak ważne jest propagowanie regionalnych potraw, dlaczego zabiera dziennikarzy i blogerów do...
Kolory wpływają na samopoczucie i zdrowie. W białych pomieszczeniach częściej się mylimy i mamy migreny. Barwna architektura sprawia, że chętniej ze sobą rozmawiamy. W dobrze dobranym kolorystycznie ubraniu czujemy się bardziej pewni siebie....
Borys Szyc pojechał do Puszczy Białowieskiej i noc, którą tam spędził opisuje jako magiczną. -Tam pójść, to dopiero zrozumieć, o co chodzi. Ja nie chce się wymądrzać, nie po to tam pojechałem. Ja nie jestem ekspertem, chciałem tylko wywołać...
Fotografowie Jacek Poremba i Karol Grygoruk portretowali mieszkańców Warszawy zaangażowanych w sprawę Puszczy Białowieskiej. Sesja zdjęciowa zorganizowana w "Na Lato" to nietypowy sprzeciw dla wycinki drzew. - Pan Szyszko może nie przetrwać, ale...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.