Niegdyś ważył 135 kg, a jego ulubionymi słodyczami - jak sam mówi - była golonka. W porę zorientował się, że jest po prostu otyły i zaczął dbać o swoje ciało. Na początku było bieganie. Dopiero później zachłysnął się kuchnią roślinną. Przemysław...
Rocznie do śmietników trafia niemal 9 mln ton żywności. Statystyczny Polak miesięcznie wyrzuca do kosza ponad 280 kg śmieci. Dlaczego tak się dzieje? Po pierwsze, nie robimy listy zakupowej, a w efekcie kupujemy za dużo. Po drugie, zapominamy o...
Nowa Huta to szczególne miejsce na mapie Krakowa. To miasto zaprojektowane w latach 40-stych od podstaw, z czasem włączone w obszar Krakowa jako jedna z jego dzielnic. Nowa Huta miała być miejscem zamieszkania pracowników zatrudnionych w ówczesnej...
Po wojnie w tej samej lokalizacji mieścił się sklep mięsny. Dziś, w pewien sposób, tradycja jest kontynuowana. - Na początku nie wiedzieliśmy, co znajdowało się w tym miejscu. Lokal przejęliśmy po klubokawiarni dla dzieci. Dopiero sąsiadka z góry...
Są łatwe w przygotowaniu, nie zajmują dużo czasu, może je pić prawie każdy, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Mowa o sokach i koktajlach, których na wiosnę nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednak zanim zabierzemy się za ich robienie, należy...
Książka "Radości z kobiecości" w lekki, zabawny, a przy tym wyczerpujący sposób odpowiada na pytania, które często wstydzimy się zadać. Choć istnienie żeńskich narządów płciowych to żadne nowe odkrycie, okazuje się jednak że wciąż wiele jest rzeczy,...
Jak w nowatorski sposób połączyć gastronomię z działalnością społeczną? Czy poprzez jedzenie można opowiedzieć historie osób, które uciekając przed wojną przybyły do Warszawy? "Kuchnia Konfliktu" to restauracja oraz miejsce spotkania kultur! Gościem...
Daria Rybicka - dietetyczka - nie bacząc na trudności postanowiła sama wydać książkę: bez wsparcia wielkich wydawnictw, nie wiedząc kompletnie, jak to się robi. "Apetyczna książka" to opowieści i przepisy dla całej rodziny, jednak szczególnie cenne...
Choć mieszkają w USA, mają polskie korzenie i jak sami mówią, gdy przyjeżdżają do Polski, czują się tu jak w domu. W najnowszej "Degustacji" Jeffrey Yoskowitz i Liz Alpern, założyciele "Gefilterii", zdradzają, gdzie leży granica między kuchnią...
- Warto przypominać historię kobiet, które na każdym etapie coś do niej wnosiły. Gdyby nie kobiety, to legiony Piłsudskiego chodziłyby obszarpane, brudne, głodne i w dziurawych skarpetkach. A czy na lekcjach historii mówi się o roli kobiet? - pyta...
Gościem Agi Kozak jest Iliana Ramírez Rangel - z pochodzenia Meksykanka, urodzona w rodzinie z tradycjami curanderos, mieszkająca aktualnie w Polsce. Doktor farmakologii, która obrała za przedmiot zainteresowań tradycyjne systemy wierzeń szamańskich...
- Zawsze wszystko jem łyżką. No chyba, że nigdzie jej nie ma, to radzę sobie inaczej. Wszystko zaczęło się od mojej słynnej masy odżywczej, którą zabierałem, gdy jeździliśmy w trasę - opowiada Włodzimierz "Paprodziad" Dembowski. Wokalista wyjaśnia,...
- To najbardziej ekscytujący materiał, jaki zdarzyło mi się śpiewać. Dodatkowym walorem tej płyty jest to, że jest po polsku i z bardzo silnym komunikatem, jaki zafundowała nam Świrszczyńska - tak o swojej ostatniej płycie "Jestem przestrzeń" mówi...
Dzisiejszym gościem "DeGustacji" jest szczęśliwa mama trójki dzieci i współtwórczyni bloga Crust&Dust, który w 2012 otrzymał nagrodę bloga roku - Magdalena Gendźwiłł. Rozmówczyni Agi Kozak tłumaczy, jak można łączyć życie towarzyskie z zajmowaniem...
Na co dzień zaczytani, zamyśleni lub po prostu zapatrzeni w ekrany naszych smartfonów nie zdajemy sobie sprawy z grożącego niebezpieczeństwa. Czy ryzyko związane z napadem, kradzieżą czy porwaniem można jakoś przewidzieć? - Ludzie chodzą po ulicy z...
Dlaczego całe Indie z utęsknieniem czekają na monsun, w czym tkwi tajemnica kardamonu i dlaczego jego zbiorem zajmują się wyłącznie kobiety oraz jakimi szlakami pieprz trafiał do Europy - tego wszystko dowiecie się z najnowszego odcinka DeGustacji....
Z okazji odbywającego się w dniach 23-25 czerwca w Warszawie "Big Book Festiwal", Polskę odwiedził Simon Beckett. Autor powieści takich jak "Chemia śmierci" czy "Wołanie grobu" opowiedział o swojej najnowszej, mocno trzymającej w napięciu, książce...
Kto w Polsce pisze najbardziej nagradzane książki kulinarne? Orientalistka i szefowa Food Studies - Magdalena Tomaszewska - Bolałek! O zawrotnej karierze zielonej herbaty, o jedzeniu, które opowiada o emocjach i o fioletowym ziemniaku rozmawia z Agą...
W kolejnym odcinku "DeGustacji" Aga Kozak rozmawia z ojcem i matką, pomysłodawcą i rodzicielem polskich serów zagrodowych. Gieno Mientkiewicz stworzył nazwę "polskie sery zagrodowe" na potrzeby degustacji w jednej ze szczecińskich winiarni tych...
Szacuje się, że co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka (około 20% par, w sumie 1,5 mln kobiet i mężczyzn (niektóre statystyki mówią nawet o 3 mln niepłodnych Polaków). To problem nasilający się z każdym rokiem....
Od żuru Donalda przez pierogi z Warszawy po lody o smaku oscypkowym ? jak Berlińczycy poznają polską kuchnię? W nowym odcinku ?DeGustacji? Aga Kozak zaprasza na rozmowę Julią Bosski, prawnuczką Jeremiego Przybory i organizatorką Polish Thursday...
Copyright © Agora SA