Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm...
W najnowszym odcinku "DeguStacji" Aga Kozak i jej gość zabiorą nas do Gutowa. A to za sprawą czwartej części książki "Cukiernia Pod Amorem", która właśnie miała premierę. Jej autorka Małgorzata Gutowska-Adamczyk zdradza, dlaczego zdecydowała się...
- Kobiety były tak samo olewane przez władzę dzisiejszą, jak były przez poprzednią. Tylko teraz zamiast ciepłej wody w kranie mamy kwas. I dobrze - dzięki temu, że narracja jest ostra, kobiety stają się bardziej świadome - mówi w "DeGustacjach"...
Czy w filmie da się połączyć najlepsze cechy dokumentu BBC z supernowoczesną konwencją gry komputerowej? Da się, a "Habit i zbroja" jest tego doskonałym przykładem. Film Pawła Pitery już zdążył zdobyć uznanie widzów i telewizji międzynarodowych,...
- Przestajesz robić, rzeczy które cię wcześniej drażniły i nie ganiasz za fuchami. Robisz tylko to co jest ci potrzebne. Minusem jest to, że zaczynasz się przejmować co ludzie powiedzą - tłumaczy Łukasz Orbitowski, co zmieniło w jego życia...
Gościem "DeGustacji" jest Katarzyna Kwiatkowska, aktorka, parodystka, znana m.in. z "Rozmów w tłoku". Brawurową rolą Viki Krystyny Halik-Malinowskiej z Pożaru w Burdelu porwała teatralną publiczność. - Zawsze marzyłam o tym broadwayowskim systemie...
Jeremy Sypniewski zasłynął w internecie swoją reakcją na wulgarne okrzyki dwóch mężczyzn, które kierowali oni do tłumu protestujących przeciwko planom rządu ws. ustaw o sądach. Jeremy podszedł do krzyczących, wytłumaczył im, że obraźliwe hasła są...
Okazuje się, że owoce lipy, brzozy czy leszczyny idealnie nadają się do jedzenia zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W dzisiejszym odcinku DeGustacji Sebastian Kulis, autor bloga i książki "Roślinne porady" zabiera nas w świat jadalnych...
- Czułam, że zanurzam się razem z Ewą do tej piwnicy, w której mąż ją trzymał niemal dwa lata, a potem się z niej wynurzam i nie mam sił na dalszą pracę. Zastanawiałam się czy gdziekolwiek widziałam takie okrucieństwo, takie niebywałe zło. I...
- Czułam, że zanurzam się razem z Ewą do tej piwnicy, w której mąż ją trzymał niemal dwa lata, a potem się z niej wynurzam i nie mam siły na dalszą pracę. Zastanawiałam się czy gdziekolwiek widziałam takie okrucieństwo, takie niebywałe zło. I...
Na słonecznym tarasie Fest Port Czerniakowski Aga Kozak rozmawia z dietetyczką holistyczną Maią Sobczak - autorką bloga Qmam Kasze i dwóch książek z wegańskimi przepisami - o tym, czy pożądanie jedzenia jest dobre, o jedzeniu, po którym chce nam się...
Koktajl jest dobry na wszystko. Chcesz zrzucić kilka kilogramów, poprawić swój wygląd, wzmocnić organizm czy pozbyć się problemów zdrowotnych? Zacznij swoją przygodę z koktajlami. 14 czerwca premiere miała książka Magdaleny Olszewskiej i Tomasza...
- Wszyscy tak bardzo kurczowo trzymają się myśli, że ich kuchnia jest mięsna, i że mięso lubią, a nagle ktoś im proponuje coś zupełnie innego - gościem DeGustacji jest Marta Dymek, autorka poczytnego bloga i książek o kuchni roślinnej, m. in....
Gościem Agi Kozak w dzisiejszym odcinku DeGustacji jest Ałbena Grabowska, pisarka bułgarskiego pochodzenia. Co charakteryzuje bałkańskie smaki? Czy mogą konkurować z kuchnią Toskanii? I jakie elementy autorka opisała w swojej książce?
Gościem Agi Kozak w dzisiejszym odcinku DeGustacji jest Grzegorz Piątek - architekt, krytyk i historyk architektury. Od lat pisze i mówi o Warszawie. Jak widzi to miasto? Czy neony, kawiarnie i szyldy do niego mówią?
Problem przemocy w rodzinie stał się ostatnio bardzo głośny po tym, jak żona bydgoskiego radnego, Rafała P. opublikowała w internecie nagranie, na którym słychać, jak mąż znęca się nad kobietą. Jak radzić sobie z takim problemem? W jaki sposób...
- Książki kucharskie to mój nałóg. Niektórzy kupują buty, ja kupuję książki - mówi Eliza Mórawska-Kmita, autorka bloga White Plate i książek kulinarnych. W dzisiejszym odcinku DeGustacji opowiada Adze Kozak o miłości do jedzenia, trudnym procesie...
Jak to jest poczynić wyjątek w wegetariańskiej diecie dla tatara z mięsa sarny upolowanej przez szefów kuchni? Jak posiąść wiedzę tajemną na temat ryb i jak ją połączyć z zamiłowaniem do ziemniaczków? O swoich przygodach z polską kuchnią i jej...
Zupa z trudem wyławiana z modnego słoika czy rybka na skrzypiącym pod widelcem nagrobnym talerzyku? Basia Starecka - dziennikarka kulinarna i autorka bloga "Nakarmiona Starecka" - słynie z wyłapywania takich "koszmarów warszawskiej gastronomii". O...
Kulinarne pozycje wydawnictwa Tenten ma na półce niejeden Polak: samej "Kuchni francuskiej" opracowanej przez Marka Łebkowskiego sprzedało się ponad 100 tysięcy egzemplarzy! O - nieistniejącym już - kultowym wydawnictwie, o tym, jak pisało się...
Co łączy seks i jedzenie opowiada Adze Kozak Vienio: wielbiciel przypraw i azjatyckich smaków lecz konserwatysta w kuchni. Jaką "żółtą" przyprawę dodaje do "polskiej zupy"? Czy jedzenie jest ważniejsze od muzyki? Zobacz dzisiejszy odcinek DeGustacji!
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.