Żurek i barszcz biały najlepsze są na zakwasie żywym, nie konserwowanym. Wtedy tradycyjne danie będzie nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Bakterie powstałe w procesie fermentacji wzmocnią nasz system trawienny i odpornościowy.
Małe, smaczne, magiczne danie na pewno poprawi nam humor, a to sprzyja podejmowaniu nowych wyzwań
Śliwka z gałką muszkatołową i przyprawą do pierników, z rumem, ze śliwowicą, z porto, sherry i maderą. Do wieprzowiny, ricotty i drożdżowego ciasta. Mam apetyt na wszystkie
Bakłażany i cukinie na grillu to pierwszy wybór wśród warzyw, które dobrze przyjmują marynatę, ładnie się rumienią i szybko są gotowe.
Barszcz ukraiński ma na Ukrainie niezliczoną ilość regionalnych odmian, a teraz został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Od lat w kanonie szykownej gastronomii utrzymują się trufle, kawior, foie gras - produkty zniewalająco pyszne, ale też naładowane wątpliwymi wartościami. A to sezonowe produkty pochodzące z najbliższych upraw ekologicznych są tymi, które najmniej...
Szparagi gotowane, zapiekane, w sałatce i z makaronem. Szparagi w maju odmieniamy przez wszystkie przypadki.
Soczystość rabarbaru może być kłopotliwa, jeśli dodamy go sporo do ciasta, bo może je rozmoczyć. Bezpieczniej jest upiec rabarbar przykryty grubą warstwą kruszonki w naczyniu żaroodpornym. Owoce będą płynne, a wierzch chrupiący.
Pierwszym kryterium wyboru jedzenia jest użyteczność transportowa. Hummusy, pasty, dipy, sałatki z ziaren - soczewicowa, pęczakowa, tabule - są odporne i sprawdzone. Wygrywają nieduże placki, pieczone pierogi, bułeczki z nadzieniem.
Kiedy trzeba się skoncentrować na odmierzaniu składników, wykonywaniu kolejnych procedur, naszą głowę opuszcza nerwowy bieg myśli
Potrawy wigilijne w wykonaniu męskiej części rodziny Agnieszki Kręglickiej. Brat żongluje śledziami, mąż lepi pierogi z makiem, syn oddaje się bez reszty piernikowi.
Agnieszka Kręglicka wybrała charlotte, pierwowzór naszej szarlotki, pudding stworzony w XVIII wieku na cześć królowej Charlotte, żony Jerzego III. Marta Gessler - wersję współczesną. Na nowo odkrywają, że szarlotka to jabłko i ciasto.
Aby budowanie odporności stało się codzienną praktyką, musi być nam miłe. Zatem zafundujmy sobie od czasu do czasu domowy deser na dobry humor. Odpowiedni nastrój też poprawia odporność.
Błogość letniej aury i dobre jedzenie sprawiają, że pełnię szczęścia przeżywać możemy tak samo zarówno na działce w Lubelskiem, jak i na Lazurowym Wybrzeżu
Nic, że na straganie obok leżą już czerwcowe truskawki, lipcowe młode ziemniaki, ogórki kiszeniaki oraz oczywiście pomidory i sałaty zamienione w warzywa całoroczne. Czas na szparagi przychodzi w maju
Dla jakości szparagów kluczowa jest świeżość. Są wtedy najsłodsze, najbardziej kruche, soczyste i bezłykowe. Czuć w nich mineralną krzepkość i mięsistość ziemi.
Siemię lniane, sezam, nasiona konopi, czarnuszki, pestki słonecznika lub dyni naładowane są składnikami odżywczymi i smakiem
W wiosenno-letnim sezonie najmocniejsza będzie tendencja, by przekierowywać się na dietę roślinną, nie mnożyć śmieci i nie marnować. Zastąpić hasło chciwość słowami wstrzemięźliwość i dzielenie się
Badania terenowe można planować według klucza dostępności, lokalizacji, specyficznej kuchni, jednak na samym początku powinny znaleźć się potrawy dla Nowego Jorku ikoniczne
Nie sposób ustalić, kto był autorem, kto od kogo się uczył.
Ostentacja jest tu źle widziana, na stole wciąż ceniona jest prosta polenta okraszona mlekiem lub serem albo pokrojona w kostkę i usmażona na przekąskę.
Przyznaję, że chińska zupka instant, podobnie jak mielonka z dawnych czasów, ma swój urok. Grzeszny. Okazjonalne używanie nie zaboli, niech każde pokolenie ma swoje ulubione odstępstwa od zdrowego stylu życia
Katarzyna Bosacka chciałaby być szczuplejsza, ale nie zamierza rezygnować z przyjemności stołu. Gdy do wiejskiego domu Bosackich zjeżdża 30 osób na Wigilię, menu jest eklektyczne. Kolacja jest składkowa i każdy przywozi, co lubi najbardziej.
Kiedy Dorota Wellman wstaje do pracy o czwartej, mąż Krzysztof parzy dla niej kawę. Ona szykuje dla niego na wakacjach paellę z krewetkami, chociaż sama nie przepada za owocami morza. Jedzeniem wyraża się wzajemną troskę
Jaki jest sekret długowieczności restauracji? Zdaniem Agnieszki Kręglickiej, właścicielki restauracji El Popo, przede wszystkim szczere i uczciwe gotowanie oraz zmotywowana i fantastyczna obsługa, pracownicy, którzy identyfikują się z miejscem. W...
Sos cytrusowy jest doskonały zarówno do dań wytrawnych, kaczki, troci, jak i dań słodkich, np. naleśników Suzette.
Zupa na każdą porę roku.
Co jadał kompozytor "Turka we Włoszech" Rossini? Był smakoszem ekskluzywnym, uwielbiał trufle, wołowe medaliony tournedos, gęsią wątróbkę i wino madera
Odpadki organiczne produkujemy wszyscy i rośnie zapotrzebowanie na kompostowanie miejskie. Zamknięte pojemniki kompostowe z tworzywa są łatwiejsze do ogarnięcia niż pryzma
Chcemy je pić, to wspaniale. Bylebyśmy tylko nie wpadli w pułapkę sukcesu niczym ser koryciński, który opromieniony rosnącą sławą i popytem runął w przepaść niskiej jakości
Wśród ekscytujących wydarzeń daje się wyśledzić profil kulinarny autorów: Marka Krajewskiego, Katarzyny Bondy, Gai Grzegorzewskiej, Mariusza Czubaja. Gdy podczas wakacji, czytając leniwie na leżaku, poczujecie głód, to znak, że złapaliście właściwy...
Piotr, restrykcyjny w kwestii nocnego podżerania, przypomina Jackowi, że pingwiny to jaskółki, które jadły po 18
Jak zbudować piec rakietowy, czym jest energetyka obywatelska, jak działa cohousing, powiedzą ci twórcy Cohabitatu. Z ich wiedzy i wskazówek może skorzystać każdy
Soczewice, boby, soje, lędźwiany, odmiany egzotyczne, których nazw nie znamy, znane, które rzadko ze strączkami kojarzymy, czyli orzeszki ziemne, oraz niezwykle ważne odmiany pastewne, jak wyka, bobik, peluszka, łubin, seradela. Międzynarodowy Rok...
Trzymanie starych odmian nasion w bankach genów jest dobre, ale uwalnianie ich do natury - jeszcze lepsze. Organizujcie się. Przez cały luty udostępniam miejsce na środowym targu w Fortecy do dzielenia się nasionami z własnych zbiorów
Wegetarianie też muszą zdawać sobie sprawę z tego, że jedząc sery lub jajka, trzymają w rękach los męskich osobników, które nieustannie się rodzą, ale do produkcji są zbędne. Trzeba mieć na nie pomysł. Ani jedzenie, ani niejedzenie zwierząt nie...
Można z ich pomocą wzmacniać zdrowie gleby, roślin, zwierząt i ludzi, oczyszczać wodę, utylizować nieczystości, neutralizować przykre zapachy, przyspieszać kompostowanie
Doszła i do nas. Wielka fala fermentacji zalała kulinarne blogi, magazyny, warsztaty gotowania i kuchnie domowe. Aktywizujemy uśpione w warzywach bakterie i zapraszamy do pracy dla nas
Istnieje ogród, w którym tym bujniej rośnie, im mniej się w nim robi
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.