Jak pan tata zaczyna mi prowadzić poród, to ja tylko na niego patrzę odpowiednim wzrokiem i mówię bardzo cicho: "Przeszkadza mi pan w pracy"
- Zawsze interesowała mnie historia. Mój ojciec jest historykiem, więc to pewnie nieco jego wina. W szkole historia była moim ulubionym przedmiotem. Z matmy uciekałam, na fizyce pisałam wiersze, a lekcji historii nie mogłam się doczekać. - opowiada...
Coco Chanel za nic w świecie nie włożyłaby dziś na siebie czarnego stroju
"Nie chodzimy obłąkane cały czas, myśląc o jakimś tam rozwiązaniu, tylko że czasami jak się zacznie coś robić, to trzeba po prostu przy tym siedzieć i siedzieć, i siedzieć". Rozmowa z architektkami - Ewą Kuryłowicz i Katarzyną Pankowską
- Wszystko zaczęło się od tego, że przyszedłem tu zjeść, ale lokal był zamknięty i na sprzedaż - mówi o początkach Wegemamy jej założyciel. Michał Kiciński, znany dotąd jako jeden z założycieli odnoszącej sukcesy na rynku gier komputerowych spółki...
Kolory wpływają na samopoczucie i zdrowie. W białych pomieszczeniach częściej się mylimy i mamy migreny. Barwna architektura sprawia, że chętniej ze sobą rozmawiamy. W dobrze dobranym kolorystycznie ubraniu czujemy się bardziej pewni siebie....
Jak smakuje najbardziej trująca roślina Euroazji i dlaczego w górach środkowych Chin jest cenionym składnikiem diety? Dlaczego polską dietą warzywną rządzi kapusta, a nie inne rośliny, nie tylko dzikie? Między innymi na takie pytania odpowiada Adze...
- Jakiś czas temu zmarła u nas nauczycielka. Nikt nie pomyślał przez dwa lata jej "dziwnej" choroby, żeby HIV wykluczyć lub potwierdzić. Jakby to, że to kobieta i nauczycielka, ją przed HIV chroniło - mówi dr n. med. Aneta Cybula, specjalistka...
Większość ludzi myśli, że kuchnia włoska jest prosta, fajna i szybka. A jak jest w rzeczywistości? Bartek Kieżun w najnowszym odcinku "Degustacji" przekonuje Agę Kozak, że gotowanie wcale nie jest trudne, ale rzeczywiście bywa czasochłonne. O...
Tom Kerridge to popularny w Wielkiej Brytanii mistrz kulinarny, który tuż przed 40. rokiem życia postanowił się rozprawić się z nadwagą. Ważył wówczas 190 kilogramów. Jak jednak schudnąć, jeśli nie tylko zawodowo jest się związanym z przygotowaniem...
- Mam wrażenie, że poszedłem wczoraj do pracy. Wyszedłem i... minęło 20 lat - mówi Wojciech Kozłowski, dyrektor generalny Baziółek. Jego firma zajmuje się produkowaniem ziół w doniczkach. Zaczynali, można powiedzieć, tradycyjnie - od sałaty,...
"Nie ma znaczenia, czy jesteś prezeską firmy, czy szewcem z Chmielnej, jeśli ta kamerka jest w twoim komputerze i nagle sobie uświadomisz, że ktoś cię może obserwować, to to wystarczy, żeby w tobie wzbudzić lęk". Rozmowa z Remigiuszem Ryzińskim,...
Linh Nguyen miała 11 lat, gdy przyjechała do Polski z Wietnamu. Jej mama spakowała do walizki to, co najbardziej kojarzyło jej się ze smakami ojczyzny - sos rybny, sfermentowane krewetki i glutaminian. Teraz Linh jest autorką sieci restauracji...
Choć mieszkają w USA, mają polskie korzenie i jak sami mówią, gdy przyjeżdżają do Polski, czują się tu jak w domu. W najnowszej "Degustacji" Jeffrey Yoskowitz i Liz Alpern, założyciele "Gefilterii", zdradzają, gdzie leży granica między kuchnią...
- Warto przypominać historię kobiet, które na każdym etapie coś do niej wnosiły. Gdyby nie kobiety, to legiony Piłsudskiego chodziłyby obszarpane, brudne, głodne i w dziurawych skarpetkach. A czy na lekcjach historii mówi się o roli kobiet? - pyta...
Intrygujące, realistyczne, dużo ludzi się z nim nie zgadza - takie i inne opinie o książkach Dana Browna można było usłyszeć podczas sondy ulicznej, którą przeprowadziliśmy na ulicach Warszawy. Czy mieszkańcy stolicy lubią powieści amerykańskiego...
- Wydaje mi się, że pisarstwo Dana Browna i jego dorobek, a także uznanie, które zyskał w świecie, są pewnego rodzaju fenomenem, który można wyjaśnić od trzech stron - mówi krytyk literacki, prof. Przemysław Czapliński, zwracając uwagę na kody...
Ana Roš - uznana za najlepszą szefową kuchni na świecie w zestawieniu World's 50 best restaurants, zdradza Adze Kozak, co najbardziej fascynuje ją w kuchni, jak to jest być kobietą-szefem i dlaczego nigdy nie zamieniłaby malutkiej słoweńskiej wioski...
Najważniejsze jest, żeby w szkole dziecko mogło odkrywać, co je naprawdę interesuje i w czym jest dobre. Szkoła nie powinna być nastawiona na odnajdywanie słabych stron uczniów i karanie ich za to, czego nie umieją
W tej książce nie można wybierać tego, co ma się powiedzieć. Nie można ukryć tego, co chciałoby się ukryć. Hibo Wardere opowiada o okrucieństwie, które trudno opisać słowami. Obrzezanie kobiet to bestialski akt przemocy. By zrozumieć i wyobrazić...
Dlaczego podróże? Antropolożka i archeolożka Anna Jaklewicz odpowiada wprost: "Jestem ofiarą programów Elżbiety Dzikowskiej i Tony'ego Halika, a z drugiej strony filmów o Indianie Jonesie". Czy można ją nazwać podróżniczką? Chyba tak, chociaż sama...
W okrągłą rocznicę "czarnego protestu", który odbył się 3 października 2016 roku, kobiety ponownie wyszły na ulice. W Warszawie demonstracja rozpoczęła się przed Pałacem Kultury i Nauki, a następnie jej uczestnicy przeszli na Plac Zamkowy. -...
- Chcę dać bardzo dobrą radę Polkom: Nie poddawajcie się. Nawet jeśli politycy zamkną wszystkie drzwi, zawsze możecie je otworzyć - mówi Hibo Wardere, autorka książki "Cięcie" i działaczka na rzecz praw kobiet. Wardere wystosowała apel do wszystkich...
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm...
Wojciech Plewiński - to jeden z czołowych polskich fotografów powojennych. Znany jest przede wszystkim jako portrecista, autor zdjęć teatralnych, mody czy twórca legendarnych okładek "Przekroju" - oraz zdjęć tzw. przekrojowych "Kociaków". Jednak...
Pierwszy tatuaż zrobiła sobie w wieku 14 lat, a już dwa lata później rozpoczęła pracę w profesjonalnym studiu tatuażów. Jej kariera nabrała rozpędu po tym, jak wzięła udział w programie "Miami Ink - studio tatuażu". Dziś Kat Von D śledzi na...
W najnowszym odcinku "DeguStacji" Aga Kozak i jej gość zabiorą nas do Gutowa. A to za sprawą czwartej części książki "Cukiernia Pod Amorem", która właśnie miała premierę. Jej autorka Małgorzata Gutowska-Adamczyk zdradza, dlaczego zdecydowała się...
Gościem Agi Kozak jest Iliana Ramírez Rangel - z pochodzenia Meksykanka, urodzona w rodzinie z tradycjami curanderos, mieszkająca aktualnie w Polsce. Doktor farmakologii, która obrała za przedmiot zainteresowań tradycyjne systemy wierzeń szamańskich...
- Kobiety były tak samo olewane przez władzę dzisiejszą, jak były przez poprzednią. Tylko teraz zamiast ciepłej wody w kranie mamy kwas. I dobrze - dzięki temu, że narracja jest ostra, kobiety stają się bardziej świadome - mówi w "DeGustacjach"...
Czy w filmie da się połączyć najlepsze cechy dokumentu BBC z supernowoczesną konwencją gry komputerowej? Da się, a "Habit i zbroja" jest tego doskonałym przykładem. Film Pawła Pitery już zdążył zdobyć uznanie widzów i telewizji międzynarodowych,...
- Zawsze wszystko jem łyżką. No chyba, że nigdzie jej nie ma, to radzę sobie inaczej. Wszystko zaczęło się od mojej słynnej masy odżywczej, którą zabierałem, gdy jeździliśmy w trasę - opowiada Włodzimierz "Paprodziad" Dembowski. Wokalista wyjaśnia,...
- Przestajesz robić, rzeczy które cię wcześniej drażniły i nie ganiasz za fuchami. Robisz tylko to co jest ci potrzebne. Minusem jest to, że zaczynasz się przejmować co ludzie powiedzą - tłumaczy Łukasz Orbitowski, co zmieniło w jego życia...
Gościem "DeGustacji" jest Katarzyna Kwiatkowska, aktorka, parodystka, znana m.in. z "Rozmów w tłoku". Brawurową rolą Viki Krystyny Halik-Malinowskiej z Pożaru w Burdelu porwała teatralną publiczność. - Zawsze marzyłam o tym broadwayowskim systemie...
- To najbardziej ekscytujący materiał, jaki zdarzyło mi się śpiewać. Dodatkowym walorem tej płyty jest to, że jest po polsku i z bardzo silnym komunikatem, jaki zafundowała nam Świrszczyńska - tak o swojej ostatniej płycie "Jestem przestrzeń" mówi...
Dzisiejszym gościem "DeGustacji" jest szczęśliwa mama trójki dzieci i współtwórczyni bloga Crust&Dust, który w 2012 otrzymał nagrodę bloga roku - Magdalena Gendźwiłł. Rozmówczyni Agi Kozak tłumaczy, jak można łączyć życie towarzyskie z zajmowaniem...
Jeremy Sypniewski zasłynął w internecie swoją reakcją na wulgarne okrzyki dwóch mężczyzn, które kierowali oni do tłumu protestujących przeciwko planom rządu ws. ustaw o sądach. Jeremy podszedł do krzyczących, wytłumaczył im, że obraźliwe hasła są...
Zbliża się już 73. rocznica Powstania Warszawskiego. 1 sierpnia o godzinie 17 znów rozbrzmieją syreny i zatrzymamy się na chwilę, aby uczcić pamięć o bohaterstwie powstańców. Przypominamy nasz materiał sprzed roku o Agnieszce, wnuczce warszawskich...
Dobre wino nie tylko smakuje, ale potrafi także idealnie podkreślać smak potraw. Tylko jak to odpowiednie wino dobrać? Gościem DeGustacji jest Monika Bielka-Vescovi, dyrektorka szkoły sommelierów, prezeska stowarzyszenia "Kobiety i wino" oraz...
Ten plakat stał się symbolem protestów przeciwko zmianom w sądownictwie, które proponowało Prawo i Sprawiedliwość. Tysiące ludzi w całej Polsce wyszło na ulicę trzymając szarą kartkę z napisem "KonsTYtucJA". Jaka jest historia powstania kultowego...
Copyright © Agora SA