Wideo Gazety Wyborczej
Szacuje się, że co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka (około 20% par, w sumie 1,5 mln kobiet i mężczyzn (niektóre statystyki mówią nawet o 3 mln niepłodnych Polaków). To problem nasilający się z każdym rokiem....
- Czułam, że zanurzam się razem z Ewą do tej piwnicy, w której mąż ją trzymał niemal dwa lata, a potem się z niej wynurzam i nie mam sił na dalszą pracę. Zastanawiałam się czy gdziekolwiek widziałam takie okrucieństwo, takie niebywałe zło. I...
- Czułam, że zanurzam się razem z Ewą do tej piwnicy, w której mąż ją trzymał niemal dwa lata, a potem się z niej wynurzam i nie mam siły na dalszą pracę. Zastanawiałam się czy gdziekolwiek widziałam takie okrucieństwo, takie niebywałe zło. I...
Na słonecznym tarasie Fest Port Czerniakowski Aga Kozak rozmawia z dietetyczką holistyczną Maią Sobczak - autorką bloga Qmam Kasze i dwóch książek z wegańskimi przepisami - o tym, czy pożądanie jedzenia jest dobre, o jedzeniu, po którym chce nam się...
Koktajl jest dobry na wszystko. Chcesz zrzucić kilka kilogramów, poprawić swój wygląd, wzmocnić organizm czy pozbyć się problemów zdrowotnych? Zacznij swoją przygodę z koktajlami. 14 czerwca premiere miała książka Magdaleny Olszewskiej i Tomasza...
Jaki jest sekret długowieczności restauracji? Zdaniem Agnieszki Kręglickiej, właścicielki restauracji El Popo, przede wszystkim szczere i uczciwe gotowanie oraz zmotywowana i fantastyczna obsługa, pracownicy, którzy identyfikują się z miejscem. W...
Społeczeństwo
Czym dokładnie jest pastrami? Ma wiele nazw i wielu ojców: krążą opowieści o tureckiej pasturmie, czyli suszonej wołowinie, czy o rumuńskiej pastramie - peklowanym mięsie, które gotuje się przed zjedzeniem. Wołowa szynka jest koszerna, mogła więc...
Co poprawia w swoich książkach i dlaczego z tego powodu scenariopisarstwo uczy go pokory? Jakub Żulczyk - pisarz, który staje się scenarzystą, a także znawca serów i dziennikarz przy wołowinie na ostro w barze Co Tu w legendarnych warszawskich...
- Wszyscy tak bardzo kurczowo trzymają się myśli, że ich kuchnia jest mięsna, i że mięso lubią, a nagle ktoś im proponuje coś zupełnie innego - gościem DeGustacji jest Marta Dymek, autorka poczytnego bloga i książek o kuchni roślinnej, m. in....
Wideo Gazeta.tv
- Chcielibyśmy, żeby nasi goście chodząc po Muzeum Warszawy dowiadywali się o niezwykle złożonej, wielowątkowej i skomplikowanej historii miasta. Żeby te historie poszczególnych przedmiotów złożyły się w jedną mozaikę, która będzie Warszawą -...
24 maja w Teatrze WARSawy pierwszy raz wystawiona zostanie sztuka na podstawie powieści Józefa Ignacego Kraszewskiego. - To bardzo kompatybilne z dzisiejszą frazą tego, co się dzieje w polityce, w relacjach społecznych i podziałach - mówi Cezi...
Gościem Agi Kozak w dzisiejszym odcinku DeGustacji jest Ałbena Grabowska, pisarka bułgarskiego pochodzenia. Co charakteryzuje bałkańskie smaki? Czy mogą konkurować z kuchnią Toskanii? I jakie elementy autorka opisała w swojej książce?
Dzisiejszym gościem Agi Kozak jest Jacek Pałkiewicz, reporter i eksplorator, autor wydanego ostatnio przez wydawnictwo Świat Książki "Menu świata". Jakie smaki można odkryć w najbardziej egzotycznych zakątkach świata? Czym jest jedzenie...
Gościem Agi Kozak w dzisiejszym odcinku DeGustacji jest Grzegorz Piątek - architekt, krytyk i historyk architektury. Od lat pisze i mówi o Warszawie. Jak widzi to miasto? Czy neony, kawiarnie i szyldy do niego mówią?
Monika Walecka, jedna z najciekawszych postaci polskich kulinariów, wróciła do kraju z San Francisco, gdzie odbywała staże w najlepszych piekarniach na świecie. W rozmowie z Agą Kozak opowiedziała o tym, jak rozpoczęła się jej przygoda z kuchnią,...
Problem przemocy w rodzinie stał się ostatnio bardzo głośny po tym, jak żona bydgoskiego radnego, Rafała P. opublikowała w internecie nagranie, na którym słychać, jak mąż znęca się nad kobietą. Jak radzić sobie z takim problemem? W jaki sposób...
W najgorętszej wegańskiej stołecznej restauracji Wegemama spotykają się z Agą Kozak autorzy najpoczytniejszych książek o jedzeniowych detoksach i filozofii zdrowego jedzenia. Karolina i Maciej Szaciłło tym razem opowiedzą o jednej z najbardziej...
Męska końcówka
Gdy moi rodzice dowiedzieli się o imprezowaniu, powiedzieli: "Nie będziecie pić po parkach, chodźcie do nas, napijecie się i pójdziecie się bawić!". Rozmowa z Andrzejem Wroną, siatkarzem, reprezentantem Polski
Od żuru Donalda przez pierogi z Warszawy po lody o smaku oscypkowym ? jak Berlińczycy poznają polską kuchnię? W nowym odcinku ?DeGustacji? Aga Kozak zaprasza na rozmowę Julią Bosski, prawnuczką Jeremiego Przybory i organizatorką Polish Thursday...
- Książki kucharskie to mój nałóg. Niektórzy kupują buty, ja kupuję książki - mówi Eliza Mórawska-Kmita, autorka bloga White Plate i książek kulinarnych. W dzisiejszym odcinku DeGustacji opowiada Adze Kozak o miłości do jedzenia, trudnym procesie...
Niemiecki filozof i pisarz pochylił się nad tematyką starości i wieku dojrzałego. Schmid chwali nie tylko wewnętrzy spokój, ale przede wszystkim sam proponuje, w jaki sposób go osiągnąć.
W poniedziałek 3 kwietnia podczas uroczystej gali w warszawskim Teatrze Studio tygodnik "Wysokie Obcasy" po raz drugi przyznał tytuł "Superbohaterki". Została nią piosenkarka Natalia Przybysz. - Nie trzeba jechać nigdzie daleko, naprawdę. Mamy...
- U dobrego sushera można powąchać rękę i dokładnie poczuć wszystkie składniki - mówi w "DeGustacjach" Manuela Gretkowska. Rozmówczyni Agi Kozak zdradza również, dlaczego czuje się matką chrzestną jednego z sushi barów w Warszawie? I kim dla niej...
Niezapomniany smak świnki morskiej czy jedwabnika, tort czekoladowy ze świerszczy oraz selfie ze smażonym skorpionem... O tym wszystkim Aga Kozak rozmawia w restauracji Why Thai z Michałem Cessanisem - podróżnikiem, wicenaczelnym National Geographic...
Strefa czytania i oglądania
Ponad 20 mam z niemowlakami protestowało w Warszawie przeciwko wycince drzew i ustawie lex Szyszko. W pierwszy dzień wiosny kobiety zebrały się w Parku Rydza-Śmigłego, aby w miejscu niedawnej wycinki zrobić sobie zdjęcie, a następnie przekazać je...
Nauczyłem się sam kobiety malować i przebierać tak, że ich własne matki nie poznawały. Nauczyłem się je tak upozować, żeby nie było widać np. zmarszczek. Pamiętajmy, że wtedy nie było Photoshopa... A ja musiałem oddać redakcji kilka ujęć co tydzień....
O puszystości, soczystości, otulinach i maślanych orgazmach nad limonkowym sernikiem w Bazarze Kocha Aga Kozak rozmawia z dziennikarzem kulinarnym Pawłem Lorochem. Czy umiemy rozmawiać o jedzeniu? Czym się karmić, by mieć odpowiedni słownik do...
Jak to jest poczynić wyjątek w wegetariańskiej diecie dla tatara z mięsa sarny upolowanej przez szefów kuchni? Jak posiąść wiedzę tajemną na temat ryb i jak ją połączyć z zamiłowaniem do ziemniaczków? O swoich przygodach z polską kuchnią i jej...
- Wyznaje zasadę, że można jeść wszystko, ale liczą się proporcję - mówi w rozmowie z Agą Kozak Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, a prywatnie żona aktora Macieja Stuhra.Autorka popularnych poradników kulinarnych...
Graindelavoix to zespół uznawany za zuchwałą awangardę w interpretacji utworów muzyki dawnej. Kierowany jest przez Björna Schmelzera - antropologa i muzyka zwanego przez konserwatywnych akademickich wykonawców "muzycznym bandytą". Co odróżnia jego...
W sobotę (25.02) Muzeum Narodowe w Warszawie otworzy niezwykłą wystawę "Podróż do Edo. Japońskie drzeworyty ukiyo-e z kolekcji Jerzego Leskowicza". To prezentacja pierwszych wydań najsłynniejszych prac graficznych wybitnych japońskich artystów...
Zupa z trudem wyławiana z modnego słoika czy rybka na skrzypiącym pod widelcem nagrobnym talerzyku? Basia Starecka - dziennikarka kulinarna i autorka bloga "Nakarmiona Starecka" - słynie z wyłapywania takich "koszmarów warszawskiej gastronomii". O...
- Bardzo trudno jest mi zrozumieć, dlaczego ludzie tak różnie reagują na projekcję - mówi Agnieszka Holland. Reżyserka filmu "Pokot" opowiedziała także o kulisach powstawania filmu i jego głównej bohaterce, a także zdradziła, czego najbardziej...
Targi "Nowy DOM Nowe MIESZKANIE" to kompleksowy przegląd ofert domów i mieszkań z rynku pierwotnego i wtórnego z: Gdańska, Gdyni, Sopotu i okolic Trójmiasta. Targi odbywają się 18 i 19 lutego w ERGO ARENIE.
Kulinarne pozycje wydawnictwa Tenten ma na półce niejeden Polak: samej "Kuchni francuskiej" opracowanej przez Marka Łebkowskiego sprzedało się ponad 100 tysięcy egzemplarzy! O - nieistniejącym już - kultowym wydawnictwie, o tym, jak pisało się...
Copyright © Agora SA