AGA KOZAK
-
Moment równowAgi: Obowiązkowy niezbędnik dla kobiet i mężczyzn. "Dietę dla płodności" powinien przeczytać każdy
Szacuje się, że co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka (około 20% par, w sumie 1,5 mln kobiet i mężczyzn (niektóre statystyki mówią nawet o 3 mln niepłodnych Polaków). To problem nasilający się z każdym rokiem....
21-06-2017 10:43 -
"To historia jeszcze gorsza niż sprawa Josefa Fritzla" - wstrząsający reportaż w Dużym Formacie
- Czułam, że zanurzam się razem z Ewą do tej piwnicy, w której mąż ją trzymał niemal dwa lata, a potem się z niej wynurzam i nie mam sił na dalszą pracę. Zastanawiałam się czy gdziekolwiek widziałam takie okrucieństwo, takie niebywałe zło. I...
19-05-2017 09:13 -
"To historia jeszcze gorsza niż sprawa Josefa Fritzla" - wstrząsający reportaż w poniedziałek w Dużym Formacie
- Czułam, że zanurzam się razem z Ewą do tej piwnicy, w której mąż ją trzymał niemal dwa lata, a potem się z niej wynurzam i nie mam siły na dalszą pracę. Zastanawiałam się czy gdziekolwiek widziałam takie okrucieństwo, takie niebywałe zło. I...
18-06-2017 13:21 -
Gdzie rozpoczyna się trawienie? Maia Sobczak gościem DeGustacji
Na słonecznym tarasie Fest Port Czerniakowski Aga Kozak rozmawia z dietetyczką holistyczną Maią Sobczak - autorką bloga Qmam Kasze i dwóch książek z wegańskimi przepisami - o tym, czy pożądanie jedzenia jest dobre, o jedzeniu, po którym chce nam się...
18-06-2017 12:12 -
Moment równowAgi: 5 porcji warzyw w jednej szklance. Cudowna moc roślinnych koktajli
Koktajl jest dobry na wszystko. Chcesz zrzucić kilka kilogramów, poprawić swój wygląd, wzmocnić organizm czy pozbyć się problemów zdrowotnych? Zacznij swoją przygodę z koktajlami. 14 czerwca premiere miała książka Magdaleny Olszewskiej i Tomasza...
14-06-2017 18:29 -
Wszystkie tajemnice meksykańskich smaków - Agnieszka Kręglicka gościem DeGustacji
Jaki jest sekret długowieczności restauracji? Zdaniem Agnieszki Kręglickiej, właścicielki restauracji El Popo, przede wszystkim szczere i uczciwe gotowanie oraz zmotywowana i fantastyczna obsługa, pracownicy, którzy identyfikują się z miejscem. W...
11-06-2017 13:55 -
Romanowi Polańskiemu kawałki kruchej i wilgotnej wołowiny Pawła bardzo smakowały. Podobnie jak włoskim rzeźnikom
Czym dokładnie jest pastrami? Ma wiele nazw i wielu ojców: krążą opowieści o tureckiej pasturmie, czyli suszonej wołowinie, czy o rumuńskiej pastramie - peklowanym mięsie, które gotuje się przed zjedzeniem. Wołowa szynka jest koszerna, mogła więc...
03-06-2017 01:00 -
Grillowane flaki z Argentyny i hinduski szpinak z Powiśla. Jakub Żulczyk - pisarz, który zawsze wie, jak skończą się jego historie
Co poprawia w swoich książkach i dlaczego z tego powodu scenariopisarstwo uczy go pokory? Jakub Żulczyk - pisarz, który staje się scenarzystą, a także znawca serów i dziennikarz przy wołowinie na ostro w barze Co Tu w legendarnych warszawskich...
02-06-2017 21:41 -
Czy tradycyjna polska kuchnia rzeczywiście opiera się na mięsie? Gościem DeGustacji jest Marta Dymek
- Wszyscy tak bardzo kurczowo trzymają się myśli, że ich kuchnia jest mięsna, i że mięso lubią, a nagle ktoś im proponuje coś zupełnie innego - gościem DeGustacji jest Marta Dymek, autorka poczytnego bloga i książek o kuchni roślinnej, m. in....
26-05-2017 21:24 -
Muzeum Warszawy już otwarte
- Chcielibyśmy, żeby nasi goście chodząc po Muzeum Warszawy dowiadywali się o niezwykle złożonej, wielowątkowej i skomplikowanej historii miasta. Żeby te historie poszczególnych przedmiotów złożyły się w jedną mozaikę, która będzie Warszawą -...
26-05-2017 16:17 -
Dziecię starego miasta. Premiera w Teatrze WARSawy
24 maja w Teatrze WARSawy pierwszy raz wystawiona zostanie sztuka na podstawie powieści Józefa Ignacego Kraszewskiego. - To bardzo kompatybilne z dzisiejszą frazą tego, co się dzieje w polityce, w relacjach społecznych i podziałach - mówi Cezi...
24-05-2017 10:08 -
Jogurt, warzywa i święto pieczenia barana. Ałbena Grabowska gościem DeGustacji
Gościem Agi Kozak w dzisiejszym odcinku DeGustacji jest Ałbena Grabowska, pisarka bułgarskiego pochodzenia. Co charakteryzuje bałkańskie smaki? Czy mogą konkurować z kuchnią Toskanii? I jakie elementy autorka opisała w swojej książce?
19-05-2017 19:34 -
DeGustacja: Jacek Pałkiewicz o egzotycznych podróżach i unikatowych smakach świata
Dzisiejszym gościem Agi Kozak jest Jacek Pałkiewicz, reporter i eksplorator, autor wydanego ostatnio przez wydawnictwo Świat Książki "Menu świata". Jakie smaki można odkryć w najbardziej egzotycznych zakątkach świata? Czym jest jedzenie...
12-05-2017 22:20 -
DeGustacja: Grzegorz Piątek o miłości do miasta i jedzenia
Gościem Agi Kozak w dzisiejszym odcinku DeGustacji jest Grzegorz Piątek - architekt, krytyk i historyk architektury. Od lat pisze i mówi o Warszawie. Jak widzi to miasto? Czy neony, kawiarnie i szyldy do niego mówią?
06-05-2017 19:39 -
Oglądaj wideo "Magazynu Świątecznego"
Monika Walecka, jedna z najciekawszych postaci polskich kulinariów, wróciła do kraju z San Francisco, gdzie odbywała staże w najlepszych piekarniach na świecie. W rozmowie z Agą Kozak opowiedziała o tym, jak rozpoczęła się jej przygoda z kuchnią,...
04-05-2017 09:55 -
"Pracowałam w piekarni w San Francisco, a po powrocie do domu znów piekłam chleb". Monika Walecka w rozmowie z Agą Kozak
Monika Walecka, jedna z najciekawszych postaci polskich kulinariów, wróciła do kraju z San Francisco, gdzie odbywała staże w najlepszych piekarniach na świecie. W rozmowie z Agą Kozak opowiedziała o tym, jak rozpoczęła się jej przygoda z kuchnią,...
30-04-2017 15:35 -
"Pracowałam w piekarni w San Francisco, a po powrocie do domu znów piekłam chleb". Monika Walecka w rozmowie z Agą Kozak
Monika Walecka, jedna z najciekawszych postaci polskich kulinariów, wróciła do kraju z San Francisco, gdzie odbywała staże w najlepszych piekarniach na świecie. W rozmowie z Agą Kozak opowiedziała o tym, jak rozpoczęła się jej przygoda z kuchnią,...
30-04-2017 14:00 -
Sprawa radnego P.. Psycholog o przemocy w rodzinie
Problem przemocy w rodzinie stał się ostatnio bardzo głośny po tym, jak żona bydgoskiego radnego, Rafała P. opublikowała w internecie nagranie, na którym słychać, jak mąż znęca się nad kobietą. Jak radzić sobie z takim problemem? W jaki sposób...
27-04-2017 10:33 -
Oglądaj wideo "Magazynu Świątecznego"
Monika Walecka, jedna z najciekawszych postaci polskich kulinariów, wróciła do kraju z San Francisco, gdzie odbywała staże w najlepszych piekarniach na świecie. W rozmowie z Agą Kozak opowiedziała o tym, jak rozpoczęła się jej przygoda z kuchnią,...
26-04-2017 19:10 -
Ukochać siebie i jeść to, co się kocha. Karolina i Maciej Szaciłło w "DeGustacjach"
W najgorętszej wegańskiej stołecznej restauracji Wegemama spotykają się z Agą Kozak autorzy najpoczytniejszych książek o jedzeniowych detoksach i filozofii zdrowego jedzenia. Karolina i Maciej Szaciłło tym razem opowiedzą o jednej z najbardziej...
22-04-2017 19:32 -
Oglądaj wideo "Magazynu Świątecznego"
W najgorętszej wegańskiej stołecznej restauracji Wegemama spotykają się z Agą Kozak autorzy najpoczytniejszych książek o jedzeniowych detoksach i filozofii zdrowego jedzenia. Karolina i Maciej Szaciłło tym razem opowiedzą o jednej z najbardziej...
20-04-2017 10:23 -
Andrzej Wrona: To nie jest dobry sportowy wywiad
Gdy moi rodzice dowiedzieli się o imprezowaniu, powiedzieli: "Nie będziecie pić po parkach, chodźcie do nas, napijecie się i pójdziecie się bawić!". Rozmowa z Andrzejem Wroną, siatkarzem, reprezentantem Polski
15-04-2017 01:00 -
DeGustacje: Lody oscypkowe na polskich obiadach czwartkowych w Berlinie
Od żuru Donalda przez pierogi z Warszawy po lody o smaku oscypkowym ? jak Berlińczycy poznają polską kuchnię? W nowym odcinku ?DeGustacji? Aga Kozak zaprasza na rozmowę Julią Bosski, prawnuczką Jeremiego Przybory i organizatorką Polish Thursday...
16-04-2017 08:06 -
"Niektórzy kupują buty, ja książki kucharskie" - Eliza Mórawska-Kmita gościem DeGustacji
- Książki kucharskie to mój nałóg. Niektórzy kupują buty, ja kupuję książki - mówi Eliza Mórawska-Kmita, autorka bloga White Plate i książek kulinarnych. W dzisiejszym odcinku DeGustacji opowiada Adze Kozak o miłości do jedzenia, trudnym procesie...
07-04-2017 17:22 -
O książkach mowa: Spokój ducha. Co zyskujemy z wiekiem? - nowa książka Wilhelma Schmida
Niemiecki filozof i pisarz pochylił się nad tematyką starości i wieku dojrzałego. Schmid chwali nie tylko wewnętrzy spokój, ale przede wszystkim sam proponuje, w jaki sposób go osiągnąć.
06-04-2017 16:04 -
Tytuł "Superbohaterki" przyznany
W poniedziałek 3 kwietnia podczas uroczystej gali w warszawskim Teatrze Studio tygodnik "Wysokie Obcasy" po raz drugi przyznał tytuł "Superbohaterki". Została nią piosenkarka Natalia Przybysz. - Nie trzeba jechać nigdzie daleko, naprawdę. Mamy...
04-04-2017 17:37 -
"Sushi można porównać do kobiety, jest zmysłowe i perwersyjne". Manuela Gretkowska w "DeGustacjach"
- U dobrego sushera można powąchać rękę i dokładnie poczuć wszystkie składniki - mówi w "DeGustacjach" Manuela Gretkowska. Rozmówczyni Agi Kozak zdradza również, dlaczego czuje się matką chrzestną jednego z sushi barów w Warszawie? I kim dla niej...
31-03-2017 21:55 -
DeGustacje: Michał Cessanis o podróżach, jedzeniu i niezwykłej gościnności
Niezapomniany smak świnki morskiej czy jedwabnika, tort czekoladowy ze świerszczy oraz selfie ze smażonym skorpionem... O tym wszystkim Aga Kozak rozmawia w restauracji Why Thai z Michałem Cessanisem - podróżnikiem, wicenaczelnym National Geographic...
26-03-2017 14:04 -
Protest przeciwko wycince drzew. Mamy karmiły niemowlęta na pniach ściętych drzew
Ponad 20 mam z niemowlakami protestowało w Warszawie przeciwko wycince drzew i ustawie lex Szyszko. W pierwszy dzień wiosny kobiety zebrały się w Parku Rydza-Śmigłego, aby w miejscu niedawnej wycinki zrobić sobie zdjęcie, a następnie przekazać je...
21-03-2017 19:23 -
Wojciech Plewiński: Dziewczyna powinna być co tydzień
Nauczyłem się sam kobiety malować i przebierać tak, że ich własne matki nie poznawały. Nauczyłem się je tak upozować, żeby nie było widać np. zmarszczek. Pamiętajmy, że wtedy nie było Photoshopa... A ja musiałem oddać redakcji kilka ujęć co tydzień....
18-03-2017 01:00 -
Czym się karmić, by mieć odpowiedni słownik do opisania szaleństw kucharzy z gwiazdkami Michelin? "DeGustacja" z Pawłem Lorochem
O puszystości, soczystości, otulinach i maślanych orgazmach nad limonkowym sernikiem w Bazarze Kocha Aga Kozak rozmawia z dziennikarzem kulinarnym Pawłem Lorochem. Czy umiemy rozmawiać o jedzeniu? Czym się karmić, by mieć odpowiedni słownik do...
17-03-2017 21:28 -
DeGustacje: Agata Michalak o podróży po najlepszych zaułkach polskiej kuchni
Jak to jest poczynić wyjątek w wegetariańskiej diecie dla tatara z mięsa sarny upolowanej przez szefów kuchni? Jak posiąść wiedzę tajemną na temat ryb i jak ją połączyć z zamiłowaniem do ziemniaczków? O swoich przygodach z polską kuchnią i jej...
12-03-2017 13:55 -
"Kiedy odkryłam ideę Slow Food, wsiąkłam od razu". Katarzyna Błażejewska-Stuhr w rozmowie z Agą Kozak
- Wyznaje zasadę, że można jeść wszystko, ale liczą się proporcję - mówi w rozmowie z Agą Kozak Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, a prywatnie żona aktora Macieja Stuhra.Autorka popularnych poradników kulinarnych...
05-03-2017 12:09 -
Renesansowy pop-up
Graindelavoix to zespół uznawany za zuchwałą awangardę w interpretacji utworów muzyki dawnej. Kierowany jest przez Björna Schmelzera - antropologa i muzyka zwanego przez konserwatywnych akademickich wykonawców "muzycznym bandytą". Co odróżnia jego...
03-03-2017 21:57 -
Japońskie arcydzieła w Warszawie. Wyjątkowa wystawa w Muzeum Narodowym
W sobotę (25.02) Muzeum Narodowe w Warszawie otworzy niezwykłą wystawę "Podróż do Edo. Japońskie drzeworyty ukiyo-e z kolekcji Jerzego Leskowicza". To prezentacja pierwszych wydań najsłynniejszych prac graficznych wybitnych japońskich artystów...
24-02-2017 12:52 -
DeGustacje: Karmiąc Starecką
Zupa z trudem wyławiana z modnego słoika czy rybka na skrzypiącym pod widelcem nagrobnym talerzyku? Basia Starecka - dziennikarka kulinarna i autorka bloga "Nakarmiona Starecka" - słynie z wyłapywania takich "koszmarów warszawskiej gastronomii". O...
26-02-2017 13:56 -
Holland o "Pokocie": Nagle ekologia i prawa kobiet stały się polem bardzo ostrej walki. Nie boję się tego
- Bardzo trudno jest mi zrozumieć, dlaczego ludzie tak różnie reagują na projekcję - mówi Agnieszka Holland. Reżyserka filmu "Pokot" opowiedziała także o kulisach powstawania filmu i jego głównej bohaterce, a także zdradziła, czego najbardziej...
22-02-2017 15:54 -
Jak kupić wymarzone mieszkanie? Targi Mieszkaniowe "Nowy DOM Nowe MIESZKANIE"
Targi "Nowy DOM Nowe MIESZKANIE" to kompleksowy przegląd ofert domów i mieszkań z rynku pierwotnego i wtórnego z: Gdańska, Gdyni, Sopotu i okolic Trójmiasta. Targi odbywają się 18 i 19 lutego w ERGO ARENIE.
18-02-2017 17:35 -
O czym musisz pamiętać, kupując nowy dom? Targi Mieszkaniowe "Nowy DOM Nowe MIESZKANIE"
Targi "Nowy DOM Nowe MIESZKANIE" to kompleksowy przegląd ofert domów i mieszkań z rynku pierwotnego i wtórnego z: Gdańska, Gdyni, Sopotu i okolic Trójmiasta. Targi odbywają się 18 i 19 lutego w ERGO ARENIE.
18-02-2017 17:08 -
Jak pisało się pierwsze nowoczesne książki kucharskie? - Elżbieta Łebkowska w "DeGustacjach"
Kulinarne pozycje wydawnictwa Tenten ma na półce niejeden Polak: samej "Kuchni francuskiej" opracowanej przez Marka Łebkowskiego sprzedało się ponad 100 tysięcy egzemplarzy! O - nieistniejącym już - kultowym wydawnictwie, o tym, jak pisało się...
18-02-2017 16:15