W Polsce wódkę się pije tak, by zabić jej smak i aromat. Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską" przekonują, że tak nie trzeba. I radzą, jak pić, co pić i czym zakąszać.
Są łatwe w przygotowaniu, nie zajmują dużo czasu, może je pić prawie każdy, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Mowa o sokach i koktajlach, których na wiosnę nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednak zanim zabierzemy się za ich robienie, należy...
- Problem zaczyna się na jesień, jak przychodzi wiosna i lato udaje nam się o nim zapominać. A trzeba o nim mówić i przypominać, bo kolejną jesienią znów wróci - mówi o smogu Wojtek "Gniazdo" Pawlusiak. Specjalista od jibbingu, czyli jazdy po...
Tegoroczną Superbohaterką "Wysokich Obcasów" została Halina Birenbaum, polsko-izraelska pisarka, poetka i tłumaczka. W czasie II wojny światowej była więźniem w niemieckich obozach koncentracyjnych: Majdanku, Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück,...
- Kiedy rozum śpi, budzą się upiory. Kapituła nie chciała dopuścić, by rozum zasnął za zawsze. Chcieliśmy, by przemówiła do nas historia kobiety, która przetrwała mimo wszystko ? tak o tegorocznej Superbohaterce "Wysokich Obcasów", Halinie Birenbaum...
Tytuł Superbohaterki 2017 "Wysokich Obcasów" otrzymała Halina Birenbaum, polsko-izraelska pisarka, poetka i tłumaczka, która w czasie II wojny światowej była więźniem w niemieckich obozach koncentracyjnych: Majdanku, Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück,...
Gościnność to nie tylko szczera chęć ugoszczenia kogoś. Dla branży gastronomicznej to kręgosłup bez którego restauracje nie mają szansę, by konkurować na rynku. Mimo, że to jedzenie jest głównym powodem dla którego idziemy do restauracji, to wracamy...
Historia Polski, której się uczymy to jest historia, w której nie ma kobiet. Są tłem najwyżej. Winne podręczniki, ale nie tylko. - Książkę piszę nie o pojedynczych bohaterkach, którym się udało, tylko o całych rzeszach kobiet, które współtworzyły...
Do napisania pierwszej powieści zachęcił ją syn, proponując udział w konkursie. Pomysł okazał się być strzałem w dziesiątkę, od tamtej pory Grażyna Jeromin-Gałuszka napisała jedenaście książek, obecnie pracuje nad dwunastą ? tym razem powieścią...
- Poczucie stabilizacji to coś bardzo przyjemnego. Czuję, że jestem w dobrym momencie, takim, który założyłam sobie już wcześniej. Prowadząc firmę razem z siostrą, decydujemy same za siebie w stu procentach, możemy być gdzie chcemy i robić to, co...
Od kilku lat obserwujemy wysyp małych firm produkujących naturalne kosmetyki. To już nie niszowa moda, ale szybko rozwijający się segment rynku kosmetyków w Polsce. Jego wartość ocenia się na 110 mln zł. Firm jest około trzystu. Oto wybrana czwórka,...
"Czytając podręcznik szkolny do historii wygląda na to, że wszystko od początku do końca załatwili panowie. Otóż nie. Pominęliśmy bardzo ważną rolę kobiet polskich. 1918 r. to nie tylko odzyskanie niepodległości, ale to też np. obrona Lwowa -...
Wychowywała się w domu, w którym wszyscy lubili jeść. Mimo obowiązków przynajmniej raz dziennie całą rodziną zasiadali do wspólnego posiłku. I choć Małgosia Minta studiowała biologię molekularną, to z czasem miłość do jedzenia stała się jej...
Zakupy dla wielu kobiet przestają być jedynie wybieraniem nowej odzieży. Stają się sposobem na wyrażenie siebie, a w niektórych przypadkach swoistą terapią. Zdarza się jednak, że wciąż zapominamy wtedy o sobie i naszych potrzebach, zaprzątając głowę...
Dla Wiktorii Góreckiej miłość do kuchni wietnamską zaczęła się w latach 90. - Niedaleko mnie wprowadzili się Wietnamczycy. Poszłam ich przywitać i tak wszystko się zaczęła. (...) Dla nas, w Polsce tamtych czasów, ich kuchnia była zupełnie czymś...
W modernistycznej kamienicy w Gdyni pani Maria Piradoff-Link stworzyła Mini-Muzeum "Bankowiec". Jest pierwszą bohaterką portretu w ramach naszego cyklu "#Jestem".'#Jestem' to nowy cykl Wideo Wyborczej, w którym z okazji 100 lat od uzyskania praw...
Permanenty rollercoaster, który według niektórych statystyk ma dotykać nawet jedną trzecią kobiet na świecie. - Pełen hardkor, jeśli chodzi o funkcje tarczycy - mówi o chorobie Hashimoto Karolina Szaciłło, ekspertka od zdrwoego żywienia i zdrowego...
- To kobiety otworzyły nas na dyskurs wolności, tymczasem ich prawa wciąż są traktowane jak prawa mniejszości. To kuriozalne - przyznaje Remigiusz Ryziński, pisarz, wykładowca akademicki, specjalista od gender studies, autor książki "Foucault w...
"Każdy chce mieć bukiet na szybko, ludziom się wydaje, że to się robi samo, że wystarczy tylko podejść do kwiatka i go obciąć". Rozmowa z kwiaciarkami TERESĄ MORGAŚ i PAULINĄ SERWATKĄ
'Jestem za równym traktowaniem, ale nie jestem feministką '- słyszy często Sylwia Spurek. Zastępczyni rzecznika Praw Obywatelskich ds. równego traktowania w rozmowie z Agą Kozak to znamienne zdanie tłumaczy latami nierównego traktowania kobiet. - To...
Książka "Radości z kobiecości" w lekki, zabawny, a przy tym wyczerpujący sposób odpowiada na pytania, które często wstydzimy się zadać. Choć istnienie żeńskich narządów płciowych to żadne nowe odkrycie, okazuje się jednak że wciąż wiele jest rzeczy,...
- To był bardzo ciekawy eksperyment żeby poczuć w sobie kobietę, pomyśleć nią - mówi Adze Kozak o pisaniu sztuki Mikołaj Lizut, znany do tej pory bardziej jako dziennikarz radiowy i prasowy. To łączy go z główną bohaterką monodramu "Czekam na...
"Aborcja nie policja. Pomoc wzajemna, nie przemoc systemowa" - pod tymi hasłami na pl. Defilad zgromadzili się uczestnicy warszawskiej Manify. Marsz przeszedł ulicami miasta już po raz dziewiętnasty. Na miejscu byli również nasi reporteży! Zobacz...
Jak w nowatorski sposób połączyć gastronomię z działalnością społeczną? Czy poprzez jedzenie można opowiedzieć historie osób, które uciekając przed wojną przybyły do Warszawy? "Kuchnia Konfliktu" to restauracja oraz miejsce spotkania kultur! Gościem...
Chleb robiony nie na drożdżach, ale na zakwasie - przekonanie o wyższości tego drugiego podziela już chyba każdy w Polsce. Ale tak naprawdę dlaczego zakwas chlebowy miałby bić na głowę drożdże? Różnica tkwi przede wszystkim w czasie dojrzewania...
Robert Zagożdżon, jeden z najbardziej znanych polskich przedsiębiorców, wartość biznesu, którym kieruje obecnie, to podobno ponad 100 mln euro. Zagożdżon jest jednocześnie coachem i pasjonatem rozwoju osobistego. W swoich przedsiębiorstwach...
Podczas dzisiejszych DeGustacji gościmy w miejscu niezwykłym. To hotel Belotto, czyli dawny pałac prymasowski, oddalony zaledwie 5 minut od warszawskiej Starówki. A gościem Agi Kozak jest Agata Wojda - najsłynniejsza szefowa kuchni w Polsce....
Podobno kobiety mają łatwiej. Poradniki, prasa kolorowa, fora internetowe - wszędzie mogą znaleźć poradę specjalistów. Mężczyźni wiedzę mogą czerpać bądź z nielicznych artykułów z prasy, najczęściej wcale nie tworzonych przez specjalistów. Albo z...
Od spotkania z wydawcą do wydania książki minął rok. Książki, która zmieni patrzenie wielu osób na zwykłą czynność, jaką jest jedzenie. Malka Kafka chce udowodnić, że gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem. - Sama kiedyś tak to postrzegałam -...
Gościem najnowszych "Degustacji" jest Edyta Olszówka. Aga Kozak pyta znaną aktorkę o jej udział w filmie "Plan B", który 2 lutego miał premierę na ekranach polskich kin. - To nie tylko ciepłe, ale przede wszystkim kino prawdziwe. W filmie widzowie...
Zanieczyszczone środowisko, smog, wysoko przetworzone jedzenie czy stres - te wszystkie czynniki powodują choroby i przyspieszają procesy starzenia. Dodatkowo rosnące tempo życia i zmieniające się trendy sprawiły, że lekarze zaczęli inaczej...
"Jeśli ktoś chce opowiedzieć pół swojego życia, a jedzie trzy ulice dalej, to nie ma czasu do stracenia i zaczyna tuż po zamknięciu drzwi taksówki". Rozmowa z Danutą Gordycz, taksówkarką Ele Taxi, i Anetą Obojską, taksówkarką Mytaxi
"Poważnie potraktować karnawał, tak jak to robią wenecjanie, to właśnie odegrać jakąś rolę, bawić się na całego, czyli odpuścić sobie wszystko. Dla Polaka zaś to brzmi tak, jakby mu kazać czerpać przyjemność z czegoś, co on robi na co dzień. Tylko...
Strata robi człowiekowi bardzo dobrze. Kryzysy albo poważne zmiany, wobec których jesteśmy bardzo "na nie", w większości przypadków przynoszą coś dobrego. Rozmowa z Kingą Dębską, reżyserką filmu "Plan B".
"Trufla. Same dobre rzeczy" to książka kucharska, która chociaż powstawała przy użyciu współczesnej techniki, to duchem jest wytworem świata analogowego. Patrycja Dolecka składa nią hołd nie tylko tradycjom kulinarnym Polski, ale przede wszystkim...
Jest reżyserką kulinarnych spektakli, ale też dziennikarką i promotorką regionalnych smaków. Monika Kucia w dzisiejszych DeGustacjach opowiada o tym, jak ważne jest propagowanie regionalnych potraw, dlaczego zabiera dziennikarzy i blogerów do...
Daria Rybicka - dietetyczka - nie bacząc na trudności postanowiła sama wydać książkę: bez wsparcia wielkich wydawnictw, nie wiedząc kompletnie, jak to się robi. "Apetyczna książka" to opowieści i przepisy dla całej rodziny, jednak szczególnie cenne...
"Włoska sztuka dobrego gotowania" to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz...
Polacy coraz częściej i chętniej jedzą w restauracjach, co za tym idzie odkrywają nowe smaki. Kulinarne trendy to jednak nie tylko zupełnie nowe dania i składniki, ale też unowocześnione warianty tego, co doskonale znamy z kuchni naszych mam i babć....
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.