AGA KOZAK
-
Kiedyś wchodzi do mnie do klasy uczeń, krew mu cieknie po szyi, pytam: "Jak to się stało?". A on mówi: "Byłem na rozmowie u pana dyrektora"
Najważniejsze jest, żeby w szkole dziecko mogło odkrywać, co je naprawdę interesuje i w czym jest dobre. Szkoła nie powinna być nastawiona na odnajdywanie słabych stron uczniów i karanie ich za to, czego nie umieją
18-10-2017 17:03 -
"Cięcie" - co rani kobiety najbardziej?
W tej książce nie można wybierać tego, co ma się powiedzieć. Nie można ukryć tego, co chciałoby się ukryć. Hibo Wardere opowiada o okrucieństwie, które trudno opisać słowami. Obrzezanie kobiet to bestialski akt przemocy. By zrozumieć i wyobrazić...
09-10-2017 13:39 -
Dlaczego w Azji trudno zjeść w samotności? Anna Jaklewicz w "DeGustacjach"
Dlaczego podróże? Antropolożka i archeolożka Anna Jaklewicz odpowiada wprost: "Jestem ofiarą programów Elżbiety Dzikowskiej i Tony'ego Halika, a z drugiej strony filmów o Indianie Jonesie". Czy można ją nazwać podróżniczką? Chyba tak, chociaż sama...
08-10-2017 13:40 -
"Czarny wtorek" w rocznicę "czarnego protestu". Strajk kobiet w obronie praw i godności
W okrągłą rocznicę "czarnego protestu", który odbył się 3 października 2016 roku, kobiety ponownie wyszły na ulice. W Warszawie demonstracja rozpoczęła się przed Pałacem Kultury i Nauki, a następnie jej uczestnicy przeszli na Plac Zamkowy. -...
04-10-2017 11:07 -
"Nie poddawajcie się. Nigdy nie porzucajcie nadziei". Somalijska działaczka solidarna z polskimi kobietami
- Chcę dać bardzo dobrą radę Polkom: Nie poddawajcie się. Nawet jeśli politycy zamkną wszystkie drzwi, zawsze możecie je otworzyć - mówi Hibo Wardere, autorka książki "Cięcie" i działaczka na rzecz praw kobiet. Wardere wystosowała apel do wszystkich...
02-10-2017 10:18 -
"Cała historia życia na ziemi to historia jedzenia mięsa". Autorka książki "Mięsoholicy" gościem "DeGustacji"
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm...
01-10-2017 13:45 -
Wystawa "Wojciech Plewiński. Żarliwa ciekawość". 300 fotografii z archiwum artysty w jednym miejscu
Wojciech Plewiński - to jeden z czołowych polskich fotografów powojennych. Znany jest przede wszystkim jako portrecista, autor zdjęć teatralnych, mody czy twórca legendarnych okładek "Przekroju" - oraz zdjęć tzw. przekrojowych "Kociaków". Jednak...
30-09-2017 14:26 -
"Gwiazdy społeczności": Kat von D
Pierwszy tatuaż zrobiła sobie w wieku 14 lat, a już dwa lata później rozpoczęła pracę w profesjonalnym studiu tatuażów. Jej kariera nabrała rozpędu po tym, jak wzięła udział w programie "Miami Ink - studio tatuażu". Dziś Kat Von D śledzi na...
29-09-2017 10:23 -
DeguStacje: "Pisarze są magikami, bo wiedzą, co znajduje się w ludzkich głowach". Małgorzata Gutowska-Adamczyk i jej niezwykła "Cukiernia Pod Amorem"
W najnowszym odcinku "DeguStacji" Aga Kozak i jej gość zabiorą nas do Gutowa. A to za sprawą czwartej części książki "Cukiernia Pod Amorem", która właśnie miała premierę. Jej autorka Małgorzata Gutowska-Adamczyk zdradza, dlaczego zdecydowała się...
24-09-2017 14:00 -
Moment równowAgi: Iliana Ramírez Rangel i jej niezwykła podróż do świata starożytnych curanderos
Gościem Agi Kozak jest Iliana Ramírez Rangel - z pochodzenia Meksykanka, urodzona w rodzinie z tradycjami curanderos, mieszkająca aktualnie w Polsce. Doktor farmakologii, która obrała za przedmiot zainteresowań tradycyjne systemy wierzeń szamańskich...
22-09-2017 13:37 -
Paulina Młynarska w "DeGustacjach": Dzisiejsza władza używa słów, które doprowadzają kobiety do szału. I bardzo dobrze!
- Kobiety były tak samo olewane przez władzę dzisiejszą, jak były przez poprzednią. Tylko teraz zamiast ciepłej wody w kranie mamy kwas. I dobrze - dzięki temu, że narracja jest ostra, kobiety stają się bardziej świadome - mówi w "DeGustacjach"...
17-09-2017 14:00 -
"Filmy robi się dla ludzi, nie dla krytyków" - Paweł Pitera gościem "DeGustacji"
Czy w filmie da się połączyć najlepsze cechy dokumentu BBC z supernowoczesną konwencją gry komputerowej? Da się, a "Habit i zbroja" jest tego doskonałym przykładem. Film Pawła Pitery już zdążył zdobyć uznanie widzów i telewizji międzynarodowych,...
10-09-2017 10:27 -
Zazwyczaj jem bardzo śmiesznie. Jestem wrażliwy na rozśmieszanie. Wokalista zespołu "Łąki Łan" gościem DeGustacji
- Zawsze wszystko jem łyżką. No chyba, że nigdzie jej nie ma, to radzę sobie inaczej. Wszystko zaczęło się od mojej słynnej masy odżywczej, którą zabierałem, gdy jeździliśmy w trasę - opowiada Włodzimierz "Paprodziad" Dembowski. Wokalista wyjaśnia,...
03-09-2017 13:40 -
Fantastyka kojarzy mi się z baśnią i czystym sercem, a to jest już za mną - Łukasz Orbitowski gościem DeGustacji
- Przestajesz robić, rzeczy które cię wcześniej drażniły i nie ganiasz za fuchami. Robisz tylko to co jest ci potrzebne. Minusem jest to, że zaczynasz się przejmować co ludzie powiedzą - tłumaczy Łukasz Orbitowski, co zmieniło w jego życia...
27-08-2017 14:00 -
W popularnym Pożarze w Burdelu jej postać parodiuje polskich celebrytów i dziennikarzy. Katarzyna Kwiatkowska gościem "DeGustacji"
Gościem "DeGustacji" jest Katarzyna Kwiatkowska, aktorka, parodystka, znana m.in. z "Rozmów w tłoku". Brawurową rolą Viki Krystyny Halik-Malinowskiej z Pożaru w Burdelu porwała teatralną publiczność. - Zawsze marzyłam o tym broadwayowskim systemie...
20-08-2017 13:57 -
Wszystkie inspiracje Moniki Borzym. Przy stole o muzyce, szczęściu i ostatniej płycie
- To najbardziej ekscytujący materiał, jaki zdarzyło mi się śpiewać. Dodatkowym walorem tej płyty jest to, że jest po polsku i z bardzo silnym komunikatem, jaki zafundowała nam Świrszczyńska - tak o swojej ostatniej płycie "Jestem przestrzeń" mówi...
11-08-2017 21:14 -
"Oprócz samego jedzenia, fascynująca jest jego historia". Magdalena Gendźwiłł gościem "DeGustacji"
Dzisiejszym gościem "DeGustacji" jest szczęśliwa mama trójki dzieci i współtwórczyni bloga Crust&Dust, który w 2012 otrzymał nagrodę bloga roku - Magdalena Gendźwiłł. Rozmówczyni Agi Kozak tłumaczy, jak można łączyć życie towarzyskie z zajmowaniem...
06-08-2017 13:45 -
Jeremy Sypniewski - mężczyzna, który przytulał narodowców. "Ja przychodzę do was z miłością"
Jeremy Sypniewski zasłynął w internecie swoją reakcją na wulgarne okrzyki dwóch mężczyzn, które kierowali oni do tłumu protestujących przeciwko planom rządu ws. ustaw o sądach. Jeremy podszedł do krzyczących, wytłumaczył im, że obraźliwe hasła są...
03-08-2017 13:37 -
Wnuczka Powstańców wśród rac na Rondzie Dmowskiego
Zbliża się już 73. rocznica Powstania Warszawskiego. 1 sierpnia o godzinie 17 znów rozbrzmieją syreny i zatrzymamy się na chwilę, aby uczcić pamięć o bohaterstwie powstańców. Przypominamy nasz materiał sprzed roku o Agnieszce, wnuczce warszawskich...
31-07-2017 14:16 -
Jak rozpoznać dobre wino? Dlaczego sommelier jest tak ważną postacią w restauracji? Monika Bielka-Vescovi gościem DeGustacji
Dobre wino nie tylko smakuje, ale potrafi także idealnie podkreślać smak potraw. Tylko jak to odpowiednie wino dobrać? Gościem DeGustacji jest Monika Bielka-Vescovi, dyrektorka szkoły sommelierów, prezeska stowarzyszenia "Kobiety i wino" oraz...
30-07-2017 14:01 -
Stał się symbolem walki o sądy, trzymały go tysiące Polaków. Jak powstał kultowy plakat "konsTYtucJA"
Ten plakat stał się symbolem protestów przeciwko zmianom w sądownictwie, które proponowało Prawo i Sprawiedliwość. Tysiące ludzi w całej Polsce wyszło na ulicę trzymając szarą kartkę z napisem "KonsTYtucJA". Jaka jest historia powstania kultowego...
28-07-2017 19:54 -
Stał się symbolem walki o sądy, trzymały go tysiące Polaków. Jak powstał kultowy plakat "konsTYtucJA"
Ten plakat stał się symbolem protestów przeciwko zmianom w sądownictwie, które proponowało Prawo i Sprawiedliwość. Tysiące ludzi w całej Polsce wyszło na ulicę trzymając szarą kartkę z napisem "KonsTYtucJA". Jaka jest historia powstania kultowego...
28-07-2017 12:07 -
Moment równowAgi: Sekrety szpiegów, czyli jak przetrwać w sytuacjach zagrożenia
Na co dzień zaczytani, zamyśleni lub po prostu zapatrzeni w ekrany naszych smartfonów nie zdajemy sobie sprawy z grożącego niebezpieczeństwa. Czy ryzyko związane z napadem, kradzieżą czy porwaniem można jakoś przewidzieć? - Ludzie chodzą po ulicy z...
27-07-2017 11:18 -
"Lubię", to książka bez podziałów. Bo jest ich zbyt dużo. Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak w "Degustacjach" o wyjątkowym atlasie z przepisami
Czy książka kulinarna może być jednocześnie przewodnikiem podróżniczym? Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak udowadniają, że tak. - Najlepsze słowo, które określa tę książkę to prawdziwa. Bo ona jest taka jak my, zrobiona bez żadnego planu, bez żadnej...
23-07-2017 13:45 -
Kulinarne uczty Moniki Kuci to wydarzenia, o których wieści rozchodzą się pocztą pantoflową: wielu ma nadzieję na uczestnictwo we współczesnym zmysłowym rytuale karmiącym ciało i duszę
11 sierpnia w Muzeum Toruńskiego Piernika z okazji święta piernika Monika Kucia organizuje "Cud-miód". Razem z Michałem Żulewskim - szefem kuchni w Bistro Klonowica - i florystką Agnieszką Włodarczyk z Kwiatostanów buduje labirynt smaków, zapachów i...
22-07-2017 01:00 -
Łańcuch światła pod Sejmem. Tak tłumy zareagowały na uchwalenie ustawy o SN
W Sejmie przegłosowano dziś ustawę Prawa i Sprawiedliwości dotyczącą Sądu Najwyższego. Zakłada ona m.in. wygaszenie kadencji sędziów Sądu Najwyższego i nadanie nadzwyczajnych uprawnień ministrowi sprawiedliwości. Po przegłosowaniu ustawy tłumy ludzi...
21-07-2017 00:50 -
Jadalne rośliny, które możemy zerwać w mieście. Sebastian Kulis i jego "Roślinne porady"
Okazuje się, że owoce lipy, brzozy czy leszczyny idealnie nadają się do jedzenia zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W dzisiejszym odcinku DeGustacji Sebastian Kulis, autor bloga i książki "Roślinne porady" zabiera nas w świat jadalnych...
14-07-2017 20:39 -
Seksizm był jeszcze w szkole filmowej. Już na początku musiałam przywdziać grubą skórę. Rozmowa z Szumowską i Trzebuchowską
Szumowska: Super, że Agata jest taka młoda! Bo tyle może zrobić filmów przez te następne lata! Trzebuchowska: Tyle błędów popełnić! Szumowska: Ja jestem za tymi błędami.
13-07-2017 09:00 -
Ma dwie walizki i jest zawsze gotowa do drogi - Anna Janowska i jej podróż, gdzie pieprz rośnie
Dlaczego całe Indie z utęsknieniem czekają na monsun, w czym tkwi tajemnica kardamonu i dlaczego jego zbiorem zajmują się wyłącznie kobiety oraz jakimi szlakami pieprz trafiał do Europy - tego wszystko dowiecie się z najnowszego odcinka DeGustacji....
09-07-2017 14:00 -
"Pokój na lato": Wieczory muzyki na żywo w centrum Warszawy
Na rogu Towarowej i Grzybowskiej, na skarpie tuż przy Muzeum Powstania Warszawskiego, została stworzona przestrzeń, w której, niezależnie od peselu, każdy miłośnik tego miasta poczuje się wyjątkowo. Każdy będzie mógł przyjść na piątkowy koncert...
06-07-2017 16:09 -
"Dzielnym będzie przebaczone" - jedna z najbardziej oczekiwanych książek minionego sezonu w końcu na półkach polskich księgarni
Jeden z najbardziej wyczekiwanych tytułów 2016 r. według "Guardiana", "Washington Post" i "The New York Times", który później trafił na listy bestsellerów nowojorskiego "Timesa" i londyńskiego "Evening Standard". W "Dzielnym będzie przebaczone"...
04-07-2017 12:57 -
"Pokój na lato". Miejskie ogrodnictwo: zioła, warzywa, kwiaty, rabaty
- Można mieć ogród ziołowy, można mieć warzywa, nawet japońskie inspiracje. Trzeba się tylko zainteresować i włożyć w to troszkę serca - Roberta Czarnecka, ogrodniczka, opowiada o możliwościach ogrodnictwa w wielkim mieście. Na rogu Towarowej i...
04-07-2017 11:38 -
"Pokój na lato". Wyjątkowe miejsce w centrum Warszawy
Na rogu Towarowej i Grzybowskiej, na skarpie tuż przy Muzeum Powstania Warszawskiego, została stworzona przestrzeń, w której, niezależnie od peselu, każdy miłośnik tego miasta poczuje się wyjątkowo. Najlepsi muzycy, przewodnicy, varsavianiści - to...
04-07-2017 11:25 -
Simon Beckett odwiedził Polskę. Autor "Chemii śmierci" opowiedział nam o swojej najnowszej książce
Z okazji odbywającego się w dniach 23-25 czerwca w Warszawie "Big Book Festiwal", Polskę odwiedził Simon Beckett. Autor powieści takich jak "Chemia śmierci" czy "Wołanie grobu" opowiedział o swojej najnowszej, mocno trzymającej w napięciu, książce...
03-07-2017 13:59 -
Nagrodami za swoje książki kulinarne mogłaby wypełnić garaż. Magdalena Tomaszewska-Bolałek gościem DeGustacji
Kto w Polsce pisze najbardziej nagradzane książki kulinarne? Orientalistka i szefowa Food Studies - Magdalena Tomaszewska - Bolałek! O zawrotnej karierze zielonej herbaty, o jedzeniu, które opowiada o emocjach i o fioletowym ziemniaku rozmawia z Agą...
02-07-2017 13:50 -
Moment równowAgi: Nie chcesz już być singielką? Marzysz o szczęśliwym związku? Wiemy "Jak upolować miłość"
Czy miłości można szukać według określonego planu? Autorka książki "Jak upolować miłość" twierdzi, że tak i daje konkretne wskazówki. Najpierw należy poddać analizie swoje nastawienie, potrzeby i doświadczenia. Następnie przyjrzeć się sobie i...
28-06-2017 11:39 -
"Tam pójść, to dopiero zrozumieć, o co chodzi". Borys Szyc o Puszczy Białowieskiej
Borys Szyc pojechał do Puszczy Białowieskiej i noc, którą tam spędził opisuje jako magiczną. -Tam pójść, to dopiero zrozumieć, o co chodzi. Ja nie chce się wymądrzać, nie po to tam pojechałem. Ja nie jestem ekspertem, chciałem tylko wywołać...
26-06-2017 13:32 -
Specjalna sesja fotograficzna w obronie Puszczy Białowieskiej. #NieOdpuszczam
Fotografowie Jacek Poremba i Karol Grygoruk portretowali mieszkańców Warszawy zaangażowanych w sprawę Puszczy Białowieskiej. Sesja zdjęciowa zorganizowana w "Na Lato" to nietypowy sprzeciw dla wycinki drzew. - Pan Szyszko może nie przetrwać, ale...
26-06-2017 13:01 -
Moment równowAgi: Picie wody to podstawa. Jak ją urozmaicić, by była pyszna i zdrowa?
Woda jest bezsprzecznie najważniejszym składnikiem organizmu człowieka. Bez niej niemożliwe jest jego prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego nie dziwi nikogo fakt, że zalecenia mówią o tym, żeby średnio spożywać około 2,5 litra płynów na dobę. A co...
26-06-2017 10:10 -
Nowożytna historia polskich serów zagrodowych. Co przez dziurkę od sera zobaczył Gieno Mientkiewicz
W kolejnym odcinku "DeGustacji" Aga Kozak rozmawia z ojcem i matką, pomysłodawcą i rodzicielem polskich serów zagrodowych. Gieno Mientkiewicz stworzył nazwę "polskie sery zagrodowe" na potrzeby degustacji w jednej ze szczecińskich winiarni tych...
25-06-2017 13:35