- Przez lata pracowałam na terapii nad tym, żeby pozwolić sobie na niezgodę. Długo miałam problem nawet z zagraniem złości - mówi Julia Kamińska, aktorka, scenarzystka i debiutująca wokalistka.
Festiwal, na którym grają tylko muzycy z Trójmiasta? Na początku byłam sceptyczna, po trzeciej edycji jestem podekscytowana.
Ich podpłomyk z chorizo ma swoich wiernych fanów, podobnie jak krewetki i ostrygi. Sztuczka Bistro zmieniła się w Vinissiomo, ale kulinarnie zmieniło się niewiele. To dalej wyśmienita kuchnia z dobrym winem.
Cykl kulinarny "Miejscówka" 5 kwietnia skończył sześć lat. To dobry moment na wybór miejsc, które najbardziej zapadły mi w pamięć.
Jest jasno, zielono i od samego wejścia można poczuć się zdrowiej. Na osiedlu Garnizon w Gdańsku działa już nowa restauracja - Vana.
- Pracuję od godz. 9 do 23 przez pięć dni w tygodniu. Potem wyłączam telefon. Czasem muszę się odizolować. Cierpią na tym moi bliscy - mówi Przemysław Klima z restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie. To jedyna w Polsce restauracja odznaczona dwiema...
Bezalkoholowy okres jedni robią, żeby oczyścić organizm (dry january). Inni mają problemy natury zdrowotnej. A jeszcze inni nie mają potrzeby popijania wina do kolacji. Każda z tych przyczyn wywołuje emocje.
W Oliwie powstało nowe miejsce spotkań, świetne na wczesne i późne śniadanie, lunch lub kolację z winem.
Fryderyki 2024. Największym triumfatorem jubileuszowej gali polskiej Akademii Fonograficznej był Lech Janerka. Kto jeszcze dostał najważniejsze polskie nagrody muzyczne?
Seks, narkotyki, trudne dzieciństwo i muzyka, która uratowała mu życie. W życiorysie Slasha znajdziemy wszystkie elementy niezbędne dla biografii gwiazdy rocka.
W kamienicy na Stągiewnej, w bardzo atrakcyjnej dla turystów lokalizacji, działa restauracja Freitag z kuchnią europejską.
Jej największy hit przeżywa drugą młodość, choć dla wielu słuchaczy w Ameryce Sophie Ellis-Bextor jest odkryciem. W Polsce i Europie nikomu nie trzeba jej przedstawiać.
Pub Pułapka, po lekkich perturbacjach, znalazł nowe miejsce w siedzibie Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Serwują tu już nie tylko piwo, ale i znakomitą pizzę rzymską.
W cyklu "Miejscówka" opisujemy nowe miejsca gastronomiczne, które powstają w Trójmieście. Inicjatywy kulinarne i ludzie tworzący gastronomię nie uciekają jednak naszej uwadze. Po raz trzeci przyznamy Pomorski Sztorm Kulinarny. O tym, kto go...
"Murder on the Dancefloor" Sophie Ellis-Bextor, ponad dwie dekady po premierze, znowu jest przebojem. To kolejny utwór, który - po wykorzystaniu go w filmie lub serialu - dostaje drugie życie.
W miejscu, w którym przez wiele lat działała pracownia Notociacho jest nowa lokatorka. Zuzia otworzyła tu swoją Cukropelkę.
Już pełnoletni, ale wciąż z jedynką z przodu. Rozpoczynamy 19. edycję Pomorskich Sztormów, jednego z najstarszych i najważniejszych plebiscytów na Pomorzu. O tym, kto zdobędzie prestiżowe nagrody, zdecydują Czytelnicy "Wyborczej". Czy znów uda się...
Wystrojem wnętrza bardziej przypomina turystyczną knajpę w Tulum lub na Bali, ale pizzę mają tu jedną z lepszych w Gdańsku. Palec do Budki 2.0 na osiedlu Garnizon.
Te ciasta możecie znać z wielu kawiarni w Trójmieście. Anna, założycielka pracowni z wypiekami Pracownia Pysznych Tart, otworzyła autorską kawiarnię.
Konrad w pizzerii jest sam, zagaduje gości i kręci placki. Momentami bywa tu ciasno, szczególnie jak zajętych jest kilka stolików, ale warto spróbować.
Zeszłoroczny rekord najdroższego pączka w Polce, który należał do restauracji Kuby Wojewódzkiego, został pobity. W tym roku najdroższego pączka przygotuje cukiernia ze Słupska. Limitowana liczba będzie dostępna w siedmiu miastach.
Tegoroczny test był pączkową olimpiadą. Wystartowali w niej najlepsi z najlepszych.
W NOMUS-ie - Nowym Muzeum Sztuki działa kawiarnia speciality. Kompozyt to świetne miejsce na kawę, spotkanie lub pracę.
- Gdybym nie wierzył w polską kuchnię, to nie spędzałbym piątego roku mojego życia na próbie zaciekawienia nią świata - mówi Michał Korkosz, Rozkoszny. Tylko jak do tego świata skutecznie dotrzeć?
Może ten mały lokal wizualnie nie zachęca do odwiedzin, ale nie opakowanie się liczy. Koreańczycy serwują tu swoją kuchnię i takiego miejsca w Trójmieście brakowało.
Była Mariacka 1, teraz jest La Muerte. Pod Bazyliką Mariacką otworzył się nowy koktajlbar. I takiego chyba jeszcze w Gdańsku nie było.
Od rana są tu tłumy na śniadaniach. Przystanek Garnizon kusi croissantami i goframi, a w wieczornej ofercie są naleśniki i koktajle.
Na gdańskim Dolnym Mieście pojawiła się pizzeria z pizzą neapolitańską serwowaną przez najlepszego pizzaiolo w Trójmieście, a może nawet w Polsce. Publiczna Pizza to miejsce, które miłośnicy włoskiego placka muszą odwiedzić.
Przewidywanie trendów jest jak wróżenie z fusów. Zabawię się jednak we wróżkę.
Do Trójmiasta dotarły talerzyki i wina naturalne. Pojawiło się też sporo miejsc z dobrą pizzą neapolitańską. A które z nowych miejsc w Trójmieście uznałam za najlepsze?
Lody z serka wiejskiego i bezalkoholowy gin. Co w 2023 r. zmieniło się w tym, jak i co jemy?
To do nich należał rok 2023 w kuchniach, gastronomicznym internecie i na kulinarnym rynku księgarskim. Oto osiem osobowości, które warto obserwować. Smacznego!
Pistacje i trufle odmieniane są tu przez wszystkie przypadki.
- Kolacja ze śniadaniem to nasza codzienność - opowiada o własnym związku Volodymyr Testardi, kulinarna gwiazda polskiego internetu.
Dynie "dekapituje", cytrynę wyciska jak "twój były twoje serce", a do "maszyny tortur" wrzuca bazylię. Matteo Brunetti, bawiąc, uczy i oswaja kuchnię włoską. - Jak masz dobry produkt, to możesz z niego zrobić wszystko - zapewnia.
W Czułym Wnętrzu można napić się kwiatowych kaw, a w sąsiadującym Floral Design kupić przepiękny bukiet. To chyba najbardziej okwiecona kawiarnia w Trójmieście.
A wygrywa artystka wracająca do wielkiej formy albumem, który co prawda jest ucztą dla uszu, ale którego trzeba słuchać przede wszystkim sercem.
A może niektóre z nich podarować bliskim na prezent? Zapraszamy w świat tajemnic i upadków, opowieści z taksówek, transgranicznych duchów i arcypolskiego metalu.
- Kulinarny świat za nic ma granice. To widać w Jerozolimie, ale w Polsce też. Jesteśmy przekonani, że pierogi to polski pomysł. A tak nie jest - mówi Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz. I zdradza przepis na pyszną chałkę.
W Gdyni powstało nowe miejsce spotkań przy leniwym śniadaniu. Można też wpaść popracować.
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.