Astma oskrzelowa a dieta

*
05.04.2012 17:56
A A A Drukuj
Astma oskrzelowa a dieta. Jaki jadłospis jest wskazany dla chorego z astmą oskrzelową, uprzejmie informuję, że bardzo lubię jeść: śledzie, kaszę gryczaną, tłuste potrawy, np. żeberka w kapuście, mięso rosołowe itp. Mam 68 lat, wzrost 185 cm, waga 92 kg, sylwetka normalna.
Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej
Astma oskrzelowa to zgodnie z definicją przewlekła choroba zapalna układu oddechowego, w której uczestniczy wiele komórek i substancji przez nie uwalnianych. Proces zapalny prowadzi do nadmiernej reaktywności oskrzeli, co objawia się uporczywym kaszlem, napadami duszności, uczuciem ucisku w klatce piersiowej oraz świszczącym oddechem występującymi zwłaszcza w nocy lub nad ranem.

Astma oskrzelowa wymaga odpowiedniego leczenia farmakologicznego. Obecnie przeważa pogląd, iż astma to choroba typu atopowego, związana z rozwojem zapalnego procesu alergicznego w układzie oddechowym. Najczęstszymi alergenami w astmie oskrzelowej są m.in. roztocza kurzu domowego, sierść i naskórek zwierząt, pióra ptaków domowych, pyłki traw, drzew, chwastów, zarodniki grzybów. Niektóre alergeny występujące w pyłkach traw, drzew i chwastów czy też pierza (a więc tych, które mogą wywoływać objawy astmy oskrzelowej) wykazują podobieństwo do alergenów występujących w żywności. Podobieństwo alergenów wziewnych i pokarmowych nosi nazwę alergii krzyżowej. W astmie oskrzelowej należy więc rozważyć zastosowanie diety polegającej na wyeliminowaniu produktów zawierających alergeny pokarmowe reagujące krzyżowo z alergenami wziewnymi. Listę takich produktów przedstawiono w poniższej tabeli.



Zanim taka dieta zostanie zastosowana warto, a nawet należy udać się do specjalisty alergologa w celu określenia rodzaju alergenu/alergenów, po których mogą nasilić się objawy astmy. Ich znajomość zadecyduje o tym, jakie produkty trzeba będzie wyeliminować z diety.

Należy pamiętać również o tym, że wraz z wiekiem stopniowo zmniejszeniu ulega sprawność oddechowa. Układ oddechowy w późniejszym wieku staje się bardziej podatny zarówno na infekcje, jak i na zanieczyszczenia powietrza, co sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, które mogą prowadzić do astmy.

W związku ze zwiększonym ryzykiem występowania stanów zapalnych w wieku podeszłym, dietę osoby chorej na astmę, warto wzbogacić o produkty żywnościowe zawierające substancje o właściwościach m.in. przeciwzapalnych. Należą do nich np. antyoksydanty czy kwasy tłuszczowe z rodziny n-3. W substancje te obfituje dieta śródziemnomorska, która charakteryzuje się:

* znacznym udziałem produktów pochodzenia roślinnego, a więc warzyw i owoców, produktów zbożowych (najlepiej pełnoziarnistych np. pieczywo razowe, typu graham, grube kasze, mąki i makarony pełnoziarniste), nasion roślin strączkowych i orzechów,

* spożywaniem jak najmniej przetworzonych, świeżych, najlepiej sezonowych produktów spożywczych,
* spożywaniem oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu (zamiast oliwy z oliwek można zastosować olej rzepakowy bądź sojowy),
* spożywaniem w umiarkowanych ilościach drobiu i ryb (wskazane są tłuste ryby morskie, np. śledź, makrela, łosoś),
* spożywaniem w umiarkowanych ilościach produktów mlecznych, głównie jogurtów i serów,
* spożywaniem do 4 jaj tygodniowo,
* spożywaniem mięsa w małych ilościach.

Pamiętać jednak należy, że w przypadku astmy o podłożu alergicznym powinno się z tej diety wyeliminować produkty o działaniu potencjalnie alergizującym (produkty te wymieniono w prawej kolumnie tabeli).

Biorąc pod uwagę powyższe informacje oraz Pański wzrost i masę ciała, które wskazują na nadwagę, wskazana się wydaje zmiana Pańskiego dotychczasowego sposobu żywienia na taki, który będzie oparty na zasadach diety śródziemnomorskiej. Dodatkową korzyścią ze stosowania tej diety jest udowodniony naukowo korzystny wpływ na najczęściej występujące choroby naczyniowe i metaboliczne, np. chorobę wieńcową, udar mózgu, cukrzycę.

Pokrewne tematy: www.astma.mp.pl

Odpowiedziała
mgr Anna Taraszewska
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii

Piśmiennictwo:

Jarosz M. (red. Nauk.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010
Pirożyński M., Solarski Z.: Astma oskrzelowa. Post. N. Med. 2007, 11, 466-478
Raport NHLBI/WHO. Med. Prakt., 2002, wydanie specjalne 6: 1-181.
Szostak W.B., Cichocka A.: Co to jest dieta śródziemnomorska W: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2, Wyd. Medyk, Warszawa, 2012
Taraszewska A., Jarosz M.: Zioła a alergia pokarmowa. Wyd. Med. Borgis, Warszawa, 2006


Odpowiedzi przygotowuje: Medycyna Praktyczna: lekarze pacjentom.



Wróć do serwisu | Przeczytaj regulamin



Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.