Dokładnie 190 lat temu Anglik William Jacob na zlecenie rządu brytyjskiego przemierzył wzdłuż i wszerz ziemie polskie. Polecono mu zbadać, ile zboża i po jakich cenach mogą dostarczyć ziemie "dawnej Polski" - wówczas pod zaborami.

W wydanym po powrocie w Londynie raporcie Jacob pisał o tym, w jakiej nędzy żyją polscy chłopi - w jednoizbowych chatach, w których mieszkają wraz z bydłem "w najbardziej odrażającym brudzie".

Opisywał też ich jadłospis: "Jedzą kapustę, czasem ziemniaki, ale nie zawsze, groch, czarny chleb i zupę, a raczej kaszę, bez dodatku masła czy mięsa.
Pozostało 87% tekstu
Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej