20 kwietnia 1862 r. Rewolucja Pasteura

Francuski chemik Ludwik Pasteur przeprowadził pierwszy zabieg pasteryzacji żywności, czyli znacznego przedłużenia jej zdatności do spożycia. Pasteur, który przez lata prowadził badania nad fermentacją (wykazał m.in., że powodują ją drobnoustroje), odkrył, że produkty spożywcze podgrzane do powyżej 70 stopni Celsjusza, ale nie więcej niż 100 stopni, zachowują smak i wartości odżywcze. Dzieje się tak dlatego, że w tej temperaturze giną drobnoustroje chorobotwórcze oraz enzymy, ale przeżywa większość wirusów i tzw. przetrwalników - substancji pozwalających przetrwać organizmom w niekorzystnych warunkach, np. w wysokiej temperaturze. Po pasteryzacji produkty można przechowywać nawet dziesięć dni, a po hermetycznym zamknięciu - wielokrotnie dłużej.

20 kwietnia 1884 r. Papież przeciwko masonom

W ogłoszonej encyklice "Humanum genus" Leon XIII ostrzegał przed rzekomo rozpowszechnionym i silnie zorganizowanym stowarzyszeniem masonów. Główne ich dogmaty tak całkowicie i tak oczywiście uchybiają rozumowi, że nie można sobie wyobrazić czegoś bardziej przewrotnego. Papież je wymienił: wszyscy ludzie są równi i podlegają tym samym prawom, człowiek jest z natury wolny, nikt nie ma prawa nikomu rozkazywać, władzę można sprawować tylko za zgodą ludu, państwo ma być bezwyznaniowe, a wszystkie religie są równe. Ostatecznym celem wolnomularstwa jest zniszczenie Kościoła, który jako jedyny powstrzymuje masonów przed destrukcją moralności i ograbieniem chrześcijańskich narodów ze wszelkich dóbr.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej