Awokado to świetne źródło wit. A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Awokado jest kaloryczne, ale sycące.
Na 4 porcje pokrój na kawałki miąższ 2 dojrzałych awokado. Skrop sokiem z cytryny, przełóż do miski, dodaj 4-5 obranych i pokrojonych na kawałki ogórków gruntowych, 2 posiekane cebulki dymki, 1 obrany, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki koperku, 2 łyżki posiekanych listków mięty i 200 ml jogurtu greckiego. Zmiksuj na purée. Dodaj wodę, aby uzyskać odpowiednią gęstość chłodnika. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, dodaj 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i szczyptę płatków chili. Zmiksuj ponownie, odstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj posypane posiekanym ogórkiem, koperkiem i serem feta.
Kto pił w dzieciństwie kompot z rabarbaru, palec pod budkę! Domowej roboty lemoniady oraz napary to zdrowsza alternatywa dla wysokosłodzonych napojów ze sklepu.
Dodatek imbiru oraz wanilii sprawi, że ten staroświecki przysmak nabierze nowego sznytu. Sam rabarbar stanowi źródło witamin C oraz witamin z grupy B, a korzeń imbiru ma działanie antybakteryjne. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego osoby ze schorzeniami nerek nie powinny spożywać rabarbaru w nadmiarze.
500 g łodyg rabarbaru umyj, osusz, pokrój na dwucentymetrowe kawałki, przełóż do garnka. Dodaj 50 g miodu lub syropu z agawy, 1 przekrojoną laskę wanilii oraz 1-centymetrowy kawałek korzenia imbiru starty na tarce. Zalej 500 ml wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Zgaś ogień, odstaw do ostudzenia, dodaj dodatkowe 50-100 g miodu, schowaj płyn na noc do lodówki. Przed podaniem przecedź napój przez sitko, uzupełnij wodą sodową i dopraw szczyptą listków mięty.
To idealny obiad w upalny dzień. Pomidory są świetnym źródłem potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wit. C oraz likopenu chroniącego serce.
Na dwie porcje: pokrój w kostkę i wypestkuj 0,5 kg arbuza. Umyj i pokrój w kostkę 2 średnie pomidory typu bawole serce oraz 5-6 pomidorków koktajlowych. Przełóż na półmisek, wymieszaj z dużą garścią umytych listków rukoli i dwiema pokrojonymi w plasterki dymkami (tylko białe części). Dodaj 100 g pokruszonego sera feta lub sera bałkańskiego, polej łyżką oliwy, łyżeczką płynnego miodu (opcjonalnie), dopraw pieprzem i sokiem z cytryny.
Brzoskwinie i maliny są źródłem beta-karotenu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Banan dołoży do tego potas i magnez, a jogurt - wapń oraz pożyteczne bakterie.
Na cztery porcje umyj, osusz i pokrój w ćwiartki 3 duże dojrzałe brzoskwinie. 2 małe banany obierz, pokrój na plasterki. Owoce zamknij w plastikowym pojemniku i schowaj do zamrażarki na mniej więcej dwie godziny. Zmrożone owoce zmiksuj w blenderze z 200 g jogurtu greckiego (lub - w wersji roślinnej - ze 100 ml śmietanki kokosowej), dopraw sokiem z cytryny i miodem. Dodaj dużą garść malin i krótko zmiksuj, by owoce się zupełnie nie rozpadły. Przełóż na 10 minut do zamrażarki, by deser się schłodził. Nakładaj do miseczek.
Koktajle są dobrym sposobem wyrobienia zalecanej przez dietetyków dziennej normy owoców i warzyw. Koktajl można zabrać ze sobą do pracy i wypić zamiast kolejnej kawy czy - o zgrozo! - gazowanego napoju. Dodany do koktajlu sok z buraków dostarczy nam witamin z grupy B, a także witaminy C. Z kolei banany to dobre źródło potasu, a jagody - zaliczanych do silnych przeciwutleniaczy antocyjanów.
Na dwie porcje zmiksuj blenderem 250 ml świeżego soku z buraka lub soku buraczano-jabłkowego (do kupienia w butelkach), 1 dużego banana, 1/4 szklanki borówek oraz 1 czerwoną pomarańczę. Dodaj wodę lub wodę kokosową, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Wszystkie komentarze