Urlop w Niemczech? Dlaczego nie! Szczególnie w regionach upraw winorośli, gdzie gościnne gospody serwują przystępne cenowo, regionalne potrawy i wyborne wino z własnych upraw. Do tego imponujące zabytki, kultura i piękne krajobrazy sprzyjające aktywnemu wypoczynkowi. A możliwości jest naprawdę dużo: szlak rowerowy w dolinie Mozeli, trasy kajakowe po Menie czy ciekawe oferty SPA Wine & Wellness.

Zapraszamy na podróż po regionach, z których wywodzi się niemieckie wino:

1) Ahr - raj win czerwonych

Przez tulące się do skał winnice wiedzie malowniczo wijąca się rzeka Ahr. Region ten specjalizuje się w szczepach czerwonych. Już od czasów Rzymian sprzyjający uprawie winogron mikroklimat. Czołowe wina tego regionu z położonych na stromych stokach winnic są wytwarzane dużym nakładem pracy, ale ich jakość wynagradza wszystkie trudy. Podobnie jak przepiękny krajobraz tej romantycznej doliny.

AhrAhr źródło: Deutsches Weininstitut GmbH (DWI)

2) Badenia - wina dla smakoszy

Wina pochodzące z Badeńskiego Szlaku Winnego są bardzo różnorodne, ale zawsze „dopieszczone słońcem”. To tu występują najbardziej słoneczne i najcieplejsze dni w całych Niemczech z temperaturami zbliżonymi do tych śródziemnomorskich. Łagodny klimat i dobre gleby sprawiają, że Badenia jest jednym z najlepszych obszarów uprawy winorośli w Europie. Ten region jest prawdziwą enklawą dobrego smaku: doskonałe wino, pyszne jedzenie i wyjątkowa gościnność Badeńczyków,a także godne odwiedzenia jarmarki winne i Badeńskie Targi Wina w Offenburgu.

3) Frankonia: tradycja i nowoczesność

Butelka wina o charakterystycznym kształcie, tzw. Bocksbeutel jest znakiem rozpoznawczym wina frankońskiego, które wytwarza się od ponad 1200 lat. Bogatą historię regionu najlepiej poznawać podczas podróży przez średniowieczne miasteczka (jak Würzburg czy Iphofen), fascynujące krajobrazy i niemal śródziemnomorski klimat. Równocześnie Frankonia jest uosobieniem nowoczesnej architektury winiarskiej i jednym z najbardziej innowacyjnych regionów winiarskich, w którym wytwarza się wyśmienite, a tutejsze trunki  nagradzane są w wielu krajach. Koniec zbiorów świętuje się tu tzw. „ostatnią zwózką”, przy okazji której próbuje się młodego wina.

WürzburgWürzburg Francesco Carovillano, źródło: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.

4) Hessische Bergstraße – mała winna wyspa

Na Heskim Szlaku Winnym wiosna rozpoczyna się zazwyczaj o kilka dni wcześniej. Nie dziwi więc, że przypuszczalnie już Rzymianie sprowadzili pierwsze winogrona na starożytny trakt „strata montana“. Pierwsze wzmianki dotyczące uprawy winorośli w tym regionie pochodzą z VIII wieku i są związane z dawnym opactwem benedyktyńskim w Lorsch. W 1971 roku heska część górskiego szlaku stała się samodzielnym regionem winiarskim Hessische Bergstraße obejmującym tzw. „Odenwaldzką Wyspę Winną” w okolicy Groß-Umstadt. Dzisiaj jest najmniejszym z 13 niemieckich regionów uprawy winorośli. Warto go odwiedzić podczas licznie organizowanych lokalnych świąt wina.

5) Mittelrhein: uprawa winorośli światowym dziedzictwem kultury

Przepełniona romantyzmem dolina Renu pomiędzy Bingen i Bonn tworzy historyczną scenerię. Upraw winnych na stromych stokach strzegą zamki. Malownicze wzgórza zdobią średniowieczne miasteczka, pałace i słynna skała Loreley, która obok wzgórza Siebengebirge dzieli region na dwa obszary uprawy winorośli. Jego południowa część, położona między Koblencją (Koblenz) i Bingen, w 2002 roku została włączona przez UNESCO do światowego dziedzictwa kultury. Jest to serce całego regionu winiarskiego z niezwykle urozmaiconym krajobrazem, winnymi festynami i pełnymi zabytków miastami.

Dolina środkowego RenuDolina środkowego Renu źródło: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.

6) Mozela – specjaliści od Rieslinga

Rzeki Mozela, Saara i Ruwer wiją się przez najstarszy region winiarski w Niemczech, na terenie którego już przed 2000 lat Celtowie i Rzymianie zakładali winnice. Zwrócone na południe lub południowy zachód winnice położone na tarasach na stromych zboczach (jest tu najwięcej winnic na stromiznach na świecie) zapewniają winorośli wspaniały mikroklimat. Światową sławę zyskały szlachetnie słodkie wina, które rokrocznie zyskują rekordowo wysokie ceny na aukcjach. Z kolei mineralne, eleganckie rieslingi z niezwykle atrakcyjnego turystycznie Regionu Mozela należą do najlepszych białych win na świecie.

7) Nahe: prawdziwy klejnot

Region najlepiej zwiedzać sielankowym Szlakiem Wina nad rzeką Nahe i podziwiać zachwycającą zieleń, klimatyczne doliny rzeczne, wioski winiarskie, a także zamki i atrakcje przyrodnicze, takie jak pionowa skała Rotenfels czy dolina Trollbachtal. Nahe jest znany z uzdrowisk i ich leczniczych źródeł solankowych, kąpieli błotnych, czy winoterapii. Łagodny klimat sprawia, że winogrona dojrzewają tu wcześnie i nabierają przyjemnej kwaskowości, a wino zyskuje posmak świeżych owoców, mineralne nuty oraz bogaty aromat.

NaheNahe źródło: Deutsches Weininstitut GmbH (DWI)

8) Palatynat: stolica Rieslinga

130 miejscowości winiarskich Palatynatu położonych pomiędzy Bockenheim a Schweigen aż po granicę Alzacji daje 23 tysiące hektarów powierzchni winnic, co czyni go drugim co do wielkości region uprawy winorośli w Niemczech. Palatynat najlepiej poznawać poruszając się po najbardziej znanym i najstarszym traktem winnym na świecie - Niemieckim Szlakiem Wina (Deutsche Weinstraße). Godny polecenia jest rowerowo-wędrowny szlak przez to królestwo winorośli, rozciągający się między Lasem Palatyńskim a Renem. Mieszkańcy Palatynatu są znani z zamiłowania do dobrej kuchni, a najlepsi kucharze są właśnie wzdłuż szlaku Deutsche Weinstraße, gdzie do regionalnych potraw doskonale smakują lokalne wina.

9) Rheingau: niezmącona radość życia.

Region, którego winny krajobraz urozmaicają malowniczo położone stare klasztory i zamki, jest chętnie odwiedzany przez turystów. Istnieje tu długa tradycja winiarstwa. Miejscowe klasztory już w średniowieczu zajmowały się uprawą winorośli, odkrywając m.in. zalety późnego zbioru winogron. Rieslingi Spätlese są pokazowymi winami regionu. Winnice i lokale gastronomiczne w Rheingau przez cały rok zapewniają kulinarne przeżycia na najwyższym poziomie. Warto wybrać się na festiwale wina i kuchni, dni smakoszy czy tradycyjne aukcje wina prowadzone w klasztorze Eberbach.

RheingauRheingau źródło: DZT

10) Rheinhessen: wielka stolica wina

Hesja Nadreńska to największy region winiarski i serdeczna, otwarta kraina nad Renem. W trójkącie między Moguncją, Wormacją i Bingen swoje dzieło realizują ambitni, młodzi ludzie zafascynowani winem, kreatywni i stawiający na wina najwyższej klasy. Dynamiczne rozwijające się sieci i lokalne winiarskie zrzeszenia reprezentują Niemcy w międzynarodowym klubie „Wielkich Stolic Wina”. Mówi się, że gastronomia w Rheinhessen ma tyle postaci, ile w regionie jest winnych krzewów. Na smakoszy czeka w gospodach i wyszynkach przy gospodarstwach winnych wiele kulinarnych odkryć.

11) Saale-Unstrut - urok, wdzięk i jakość

Nazwa regionu pochodzi od nazw rzek Soławy (niem. Saale) i Unstruty (niem. Unstrut), w dolinach których występują swoiste „wyspy cieplne” tworzące łagodny mikroklimat. Dziewicze krajobrazy z urokliwie położonymi na stromych tarasach winnicami, kilkusetletnie kamienne murki i romantyczne domki winiarzy roztaczają wyjątkowy, niemal śródziemnomorski czar. Zrównoważony klimat, typy gleb, regulacja urodzaju i doświadczenie winiarzy wpływają na produkcję niepowtarzalnych win, spośród których dominują wysokojakościowe gatunki.

Saale-UnstrutSaale-Unstrut źródło: Deutsches Weininstitut GmbH (DWI)

12) Saksonia: winne rarytasy

Kraina nad Łabą może poszczycić się ponad ośmiowiekową tradycją winiarską. Specyficzny tu jest podział terenów upraw na niewielkie poletka, które należą do ponad 3000 drobnych winiarzy. Saksonię charakteryzuje ogromna różnorodność odmian winogron, a np. szczep Goldriesling uprawia się tylko tutaj. Zdecydowana większość saksońskich win jest konsumowana lokalnie w regionie, dlatego są one rarytasem w całych Niemczech.

13) Wirtembergia: królestwo czerwonego wina

80% udział wina czerwonego sprawia, że Wirtembergia jest jedynym regionem w Niemczech, który produkuje więcej wina czerwonego, niż białego. 71% winnic znajduje się na zboczach i stromych stokach, z których niektóre mają nawet 20% nachylenia, co sprawia, że uprawy są bardzo wymagające. Wirtembergia odznacza się dużą różnorodnością odmian. Lemberger i Trollinger - zwane narodowym trunkiem Wirtemberczyków - są uprawiane niemal wyłącznie tutaj. Najlepiej zwiedzać region poruszając się po Wirtemberskim Szlaku Winnym.

Niemieckie regiony winiarskieNiemieckie regiony winiarskie źródło: Deutsches Weininstitut