Smaki kuchni tunezyjskiej są ostre, dominuje w nich czerwona papryka (ostra i słodka) oraz  pomidory. W tutejszych potrawach jest jej naprawdę sporo, gdyż w lokalnej tradycji uważa się, że kolor czerwony pobudza apetyt. W tunezyjskim menu dominują owoce morza, drób i baranina oraz jagnięcina. Z kolei do nich świetnie pasują kuskus, chleb, ale i doskonale znane nam – Europejczykom, ziemniaki.

Wspaniałym dodatkiem jest także wszechobecna i, niemal obowiązkowa, niefiltrowana oliwa o głębokim, wyrazistym smaku. Codziennym przysmakiem Tunezyjczyków jest pieczywo maczane w oliwie, która w tym rejonie świata jest uważana za filar i główny komponent regionalnej kuchni. Używana jest jako jeden ze składników wielu potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych; jest nieodłączną częścią sosów, którymi obficie polewany jest na przykład popularny w Tunezji kuskus, czy równie często spożywane makarony. Tunezyjczycy dla wzmocnienia jej głębokiego smaku, doprawiają ją licznymi ziołami i przyprawami, dodają do niej czosnek, a także ostre papryczki chilli i pieprz. Nie stronią też od aromatycznej bazylii i tymianku. Wysokojakościowa oliwa jest tunezyjskim kulinarnym skarbem, a kraj ten jest w czołówce światowych producentów i eksporterów oliwy.

Pikantne potrawy, zanurzone w naturalnych paprykowo-pomidorowych sosach, z nutą aromatycznych orientalnych przypraw - wszystko to tworzy pełną, pachnącą bazę dla wspaniałych dań tego regionu. Jednym z nich jest gargoulette, czyli gulasz z jagnięciny z warzywami. Danie to w wciąż jest w Tunezji tradycyjnie pieczone w glinianej amforze.

Kuskus

Tunezja jest ojczyzną kuskusu. Tak szerokie określenie z pewnością oddaje wagę, jaką przywiązuje się w tutaj do tego dania. Ale przejdźmy do szczegółów. Kuskus to nic innego, jak drobno zmielone ziarna pszenicy. Łączy cechy zarówno makaronu, jak i kaszy.

W Tunezji kuskus przygotowuje się na parze, nad gotującym się mięsem oraz warzywami, by ten przejął wydobywające się z nich aromaty. Idealnie przyrządzony i tak podawany w tym regionie świata kuskus jest sypki i stanowi doskonałe połączenie z mięsem, przede wszystkim z baraniną i jagnięciną. Nie ma również żadnych przeciwwskazań, by skojarzyć go z rybą, czy drobiem. To nie koniec możliwości, jakie daje nam ten składnik dania.

W Tunezji kuskus gotuje się również z warzywami, które przygotowuje się na parze lub od razu w połączeniu z mięsem. Do tego obowiązkowe są oczywiście aromatyczne przyprawy nadające tworzonej potrawie głębi i, charakterystycznego dla kuchni orientalnej, smaku.

Brik

Będąc w Tunezji nie można nie skosztować briku. To lokalna przekąska, która – rzec można – przeszła prawdziwą ewolucję! Dzisiaj w nieco lżejszej już formie – dumnie zajmuje pierwsze miejsce na tunezyjskim stole. Ba! Nazywany jest nawet symbolem tradycyjnej kuchni tunezyjskiej i podawany jest niemal w każdej tutejszej restauracji.  Współczesny brik to trójkątny pierożek lub kieszonka ulepione z cienkiego ciasta zwanego malsouqua lub warka.

Ciasto to nadziane jest farszem – może nim być zarówno mięso (farsz wówczas przyrządzany jest z tuńczyka lub krewetek, czy też z mięsa mielonego z dodatkiem natki pietruszki), lub w wersji bezmięsnej, z ziemniakami. Ważne jest, by do farszu dodane zostało żółtko jajka i aby w gotowym briku nie było ono ścięte. I mamy sekret potrawy idealnej!

Spotkać również można jego słodką odmianę – wówczas w środku pierożka lub kieszonki znajdziecie suszone owoce lub orzechy. Taka wersja na słodko nazywa się samsa.

Szakszuka

To niezwykle popularne w Tunezji danie. Nazwa ta oznacza po prostu „mieszankę”. I takie – w dużym skrócie – właśnie jest to danie. Przygotowuje się je podsmażając a następnie dusząc na oliwie pomidory, cebulę i paprykę. Doprawione czosnkiem, ostrą papryką, kminem, kolendrą smakuje wyśmienicie. Można również dodać cienkie kiełbaski z jagnięciny – merguez.

Także szakszuka nie może obejść się bez popularnego w Tunezji jajka; wbija się je do potrawy pod koniec jej przyrządzania. Ważne przy tym jest, by białko jaj było solidnie ścięte, a żółtka płynne.

I choć przepisów na doskonałą szakszukę jest wiele, a nawet śmiało można powiedzieć, że tyle, ilu jest w Tunezji kucharzy, to trzeba wiedzieć, że jej podstawowym składnikiem są pomidory. To na ich bazie tworzone jest danie. Pewne jest jedno, że w każdej wersji doskonale smakuje z bagietką i podawana jest najczęściej jako danie na obiad lub kolację.

Tunezyjskie coś na słodko

Rozkosztowaliśmy się w smakach tunezyjskiej kuchni, tymczasem prawdziwą królową Tunezji jest miętowa herbata. Jakże odmienna od naszej, rodzimej. Aromatyczna, wyraźna, słodka i zarazem orzeźwiająca. Tak, w Tunezji pija się słodką herbatę miętową, gdyż to ona - zdaniem mieszkańców tej części świata - najlepiej gasi pragnienie.

Herbata parzona jest w specjalnym dzbanku (proces jej przygotowania bywa prawdziwym rytuałem). Zaparzony napar herbaty zielonej lub czarnej Tunezyjczycy słodzą i przelewają następnie do niewielkich szklaneczek dodając listki świeżej mięty oraz często orzeszki piniowe. Tak zaparzona herbata, przesiąknięta aromatem orzeźwiającej mięty, posiada niezwykle bogaty, wręcz wyjątkowy, niezapomniany i nigdzie indziej niespotykany, smak.

A skoro o słodkościach mowa, to nie sposób nie wspomnieć o lubianych przez Tunezyjczyków słodkich deserach. Najpopularniejszym z nich jest baklawa (baklaua). To niezwykle aromatyczne i pełne smaku ciastka tunezyjskie ze sporą ilością orzechowej masy, którą są przełożone. Baklawa bogata jest w drobno krojone orzechy włoskie, laskowe, pistacje – prażone, posiekane oraz doprawione cukrem i wodą różaną lub z kwiatów pomarańczy, co sprawia, że masa jest niezwykle aromatyczna i posiada ciekawy, delikatny smak.

Upieczone ciasteczka polewamy, jeszcze gorące, syropem. Całość często jest posypywana drobno posiekanymi pistacjami. Baklawa w Tunezji jest obowiązkowym deserem podczas każdej obchodzonej uroczystości i na pewno też znajdzie się wśród ulubionych słodyczy niejednego przyjezdnego.

Tunezja kusi i intryguje pod każdym względem, jest barwna, aromatyczna i różnorodna. Taka jest też jej kuchnia. Dania zachwycają turystów głębią smaku, aromatem i naturalnością. Świeże warzywa, ryby i owoce morza, pachnące przyprawy, ostre dodatki oraz pełne orzechów i daktyli słodycze – wszystko to sprawia, że zapach i smak potraw zapamiętuje się na długo. A nawet na całe życie. I często niemożliwym jest odtworzyć te wspomnienia w domu. Trzeba wrócić do Tunezji, by znów móc poczuć te doznania kulinarne i ponownie zachwycić się kuchnią obfitującą w jedyne w swoim rodzaju, przesiąknięte aromatem i kolorem, bogate w smaku i nigdzie indziej niespotykane smaki.