Jedzmy ryby

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    Pełnowartościowe i dobrze przyswajalne białka, bezcenne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, całe morze witamin oraz makro- i mikroelementów. Ryby zapewniają niezwykły zestaw wartości odżywczych, są też niezastąpione z punktu widzenia...

    | Sławek Szymański | 26-04-2019 06:18
  • Ryba w podróży

    Zanim ryba z kutra trafi do sprzedaży i na stół, musi niekiedy przebyć bardzo długą drogę. Jest to podróż w niskich temperaturach. Dlatego na wszystkich jej etapach wymaga specjalistycznego transportu oraz przechowywania.

    | Sławek Szymański | 26-04-2019 03:55
  • Naukowiec nie ma wątpliwości: Ryby są nie do zastąpienia

    Okazuje się, że "tłuste" ryby też służą sylwetce. Co powoduje, że ryby uważane są za superfood? Które gatunki są najbardziej wartościowe?

    | Sławek Szymański | 26-04-2019 03:17
  • Jeśli tuńczyk, to z niebieską rybką

    Kto z nas nie zna smaku tuńczyka? Znajdziemy tę rybę w sałatkach, kanapkach, sushi, na pizzy albo w postaci smakowitych steków na grill. Tuńczyk od dawna jest uważany za "króla mórz i oceanów", ale intensywne połowy zagrażają jego dalszemu...

    | Sławek Szymański | 26-04-2019 01:58
  • Co wyboru, do koloru. Zapuszkowane nowości

    Na sklepowych półkach wybór ryb w puszkach, różnego rodzaju sałatek i past jest coraz bogatszy. Jak zmieniają się oczekiwania konsumentów i jak odpowiadają na nie producenci?

    | Sławek Szymański | 26-04-2019 01:47
  • Jemy coraz więcej ryb!

    W 2016 r. Polak zjadł średnio 14,5 kg ryb, czyli o 7 proc. więcej niż rok wcześniej. To jednak nadal ok. dwa razy mniej niż Szwed, Włoch czy Francuz, trzy razy mniej niż Hiszpan i cztery razy mniej niż Portugalczyk.

    | Sławek Szymański | 26-04-2019 01:26