Wszystkie witaminy mają swoje funkcje i określone właściwości zdrowotne. Niemal wszystkie możemy dostarczyć organizmowi jedząc warzywa i owoce. Już w czwartek, 26 września podpowiadamy, jak ułożyć witaminową dietę.

Na jakie witaminy i minerały powinieneś zwrócić uwagę zwrócić uwagę by być zdrowym?

  • Cynk

Wspomaga układ odpornościowy, chroni skórę i oczy. Dlatego na Zachodzie tak modne są preparaty z cynkiem. Radzimy, jakie produkty spożywcze mają go najwięcej. Jakie są objawy przedawkowania.

  • Witamina D

Witamina D jest produkowana w skórze pod wpływem słońca. Wczesną wiosną po długich, szarych miesiącach większość z nas ma jej w organizmie za mało. Objawia się to m.in. spadkiem odporności, chandrą i ogólnym osłabieniem. Ten niedobór na szczęście możesz łatwo uzupełnić. Przekonaj się, dlaczego potrzebujemy słonecznej witaminy D i co może powodować jej niedobór?

  • Żelazo

Blada skóra, brak sił, palpitacje serca, szybkie męczenie się i kłopoty z pamięcią - to może być spowodowane brakiem żelaza w organizmie. W dodatku wyjaśniamy, dlaczego potrzebujemy żelaza i co je łączy z proiotykami. Jak sprawdzić jego poziom i co jeść, żeby uniknąć niedoborów.

  • Witaminy

Potrzebujemy ich niewiele, ale za to bezwarunkowo. Niedobór witamin może się objawić spadkiem formy, zaburzeniami pracy organizmu, a nawet zagrażać życiu. Czy wystarczą te witaminy, które przyswajamy z jedzeniem? Kto jest narażony na niedobory?

Na 24 stronach specjalnego dodatku opisujemy najważniejsze dla organizmu witaminy i mikroelementy, radzimy jak ułożyć dietę, by zapewniała optymalne dostarczanie ważnych składników, prezentujemy współczesne normy.

Nie przegap! Dodatek specjalny "Na wzmocnienie", już w czwartek 26 września wraz z "Wyborczą" w Twoi kiosku. 

Komentarze
Zaloguj się
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem