W środę 12 grudnia i czwartek 13 grudnia z "Wyborczą" ukaże się specjalny dodatek "Kuchnia na Święta" ze sprawdzonymi przepisami na świąteczne dania kuchni góralskiej i kresowej.

W środę 12 grudnia ukaże się część 1 poświęcona kuchni góralskiej, która choć nie jest zbyt wyszukana, ma w sobie coś, co sprawia, że liczba jej wielbicieli stale rośnie. Może dlatego, że miejscowe gospodynie potrafią wyczarować pyszności nawet z najprostszych składników, takich jak ziemniaki, kapusta, fasola czy domowy ser. Albo dlatego, że w górach, szczególnie w czasie świąt Bożego Narodzenia naprawdę czuje się moc wielowiekowej polskiej tradycji. W dodatku znajdziesz sprawdzony przepis na kwaśnicę, bryndzowe kluski  czy szarlotkę tatrzańską.

W czwartek 13 grudnia ukaże się część 2. dodatku w całości poświęcona kuchni kresowej stanowiącej mieszaninę potraw wywodzących się z tradycji szlacheckiej i prostych dań chłopskich. Te pierwsze można dziś spotkać na stołach w całej Polsce. W drugiej grupie dominują regionalizmy, ale także różnorodność receptur. Wszak każda gospodyni prowadzi kuchnię w niepowtarzalny sposób i jak każda dobra kucharka ma swoje kulinarne sekrety. Każda kuchnia pogranicza charakteryzuje się bogactwem potraw. Wynika to oczywiście z przenikania się wielu kultur. A ponieważ polskie Kresy Wschodnie na przestrzeni dziejów znajdowały się w strefie wpływów i Rosji, i Austro-Węgier, to nasza kuchnia kresowa ukształtowała się pod wpływem tradycji kuchni: polskiej, litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, żydowskiej, a nawet tatarskiej. W ten sposób powstała mozaika potraw o bogatym smaku, ale przygotowanych z prostych składników. Dzięki dodatkowi poznasz przepis na zupę migdałową, indyka z bakaliami i łamańce z makiem.

Dodatek "Kuchnia na Święta" cz.1. Kuchnia góralska w środę 12 grudnia, cz.2 Kuchnia kresowa w czwartek 13 grudnia z "Wyborczą".

Komentarze