Powinniśmy stawiać na węglowodany czy na tłuszcze? Posty i głodówki nam służą czy szkodzą? Co najbardziej lubi nasz mikrobiom?

W piątek 23 listopada w tygodniku "Tylko zdrowie" piszemy o tym, co jeść, a czego unikać, aby czuć się zdrowo i mieć dużo energii.

„Wszyscy jesteśmy zainteresowani dietą, ponieważ liczne dowody wskazują, że ma ona duży wpływ na zdrowie ludzi i odporność na choroby, takie jak otyłość, choroby sercowo-naczyniowe czy cukrzyca. Sposób żywienia ewidentnie wpływa też na procesy starzenia się” – pisze grono wybitnych naukowców zajmujących się żywieniem w piśmie „Science”. Nasze zdrowie zależy od sposobu odżywiania się. Jednak obecne zalecenia dietetyczne często nawzajem się wykluczają. Dlatego wydawcy „Science” poprosili wybitnych ekspertów od zdrowia o rozstrzygnięcie niektórych największych wątpliwości i uporządkowanie wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania.

Zdrowa dieta nie może być beztłuszczowa. Ważne jest jednak, jakie tłuszcze wybieramy. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych, a nie z tłustego mięsa i mleka, wędlin, smalcu, masła, boczku, serów żółtych i topionych. Produkty te obfitują w niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe

  • Dowiedz się, do jakich wspólnych wniosków doszli zwolennicy frakcji cukru i tłuszczów
  • Poznaj wady i zalety postów
  • Na czym polegają cztery eksperymentalne strategie poszczenia?
  1. Strategia ograniczania kalorii
  2. Jedzenie ograniczone czasem
  3. Post okresowy, pełny lub częściowy
  4. Diety udające post
  • Czym są mikrobiom i tzw. efekt Anny Kareniny?

"Co jeść, żeby być zdrowszym" - w piątek 23 listopada w "Wyborczej"

Komentarze
Zaloguj się
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem