1. Żarcie na kółkach, czyli food trucki na Stadionie Narodowym

W sezonie letnim kuchnie na czterech kółkach przemierzają kraj, serwując kulinaria z całego świata – od kubańskich kanapek, przez tybetańskie pierożki, meksykańskie burrito, węgierskie langosze, niemieckie bratwursty, oldschoolowe zapiekanki rodem z PRL, po azjatyckie przysmaki.

Każdy, od wegan po mięsożerców, od zwolenników dań głównych po miłośników, słodkości może coś dla siebie znaleźć. A już w weekend na błoniach Stadionu Narodowego zaparkuje około 100 food trucków z całej Polski, by wziąć udział w kolejnym ogólnopolskim spotkaniu z cyklu „Żarcie na kółkach”. Pojawią się m.in. Pasibus (hamburgery z serca i Wrocławia), Easy Rider (Meksyk w gębie), Magic Lemonade (molekularne orzeźwienie), Slovak Street Food by Rosto (tradycyjna kuchnia słowacka), Churros and More (hiszpańskie pączki polane perfekcyjną ilością nutelli), Smoke BBQ (amerykańskie kanapki i nie tylko w stylu slow), Flammaster (podpłomyki, które śnią się po nocach). Najbliższa edycja imprezy odbywa się pod hasłem Latożercy, czyli kulinarne przywitanie lata.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej