W najnowszym wydaniu pisma "Science Advances" uczeni z Wielkiej Brytanii wyliczają - używając kryteriów Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN), która prowadzi słynną czerwoną księgę - że zagrożone wyginięciem jest co najmniej 60 proc. ze 124 dzikich gatunków kawy. Biorąc to pod uwagę, kawa jest jedną z najbardziej zagrożonych roślin na świecie.

Co więcej, próbki aż 45 proc. dzikich gatunków kawy nie są przechowywane w żadnym banku nasion czy tkanek, w których na wszelki wypadek zachowuje się materiał genetyczny roślin. Takich banków czy spichlerzy jest wiele na świecie. W Polsce mamy np. Bank Genów Ziemniaka (ponoć jeden z największych w Europie), którym zarządza Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Boninie pod Koszalinem. Najbardziej znanym spichlerzem na świecie jest Globalny Bank Nasion mieszczący się na Svalbardzie.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej