Skąd się wzięło i co to takiego ASF?

ASF (African swine fever – afrykański pomór świń) to zjadliwy wirus atakujący zwierzęta świniowate. Pochodzi z Afryki, gdzie utrzymywał się w populacji guźców, ale nie wyrządzał im większej szkody. Okazał się zabójczy dla europejskich świń, które angielscy koloniści sprowadzili do Kenii. Pierwsza gigantyczna świńska epidemia miała miejsce właśnie w tym kraju na początku zeszłego wieku.

Śmiertelność zakażonych świń sięga niemal 100 proc. To dlatego Europa, a szczególnie hodowcy trzody chlewnej, tak panicznie się boi tego wirusa.

Przy czym wirus nie jest  groźny dla człowieka i dla zwierząt spoza rodziny świniowatych. Mięso zakażonych świń nadaje się do jedzenia, ale może być źródłem choroby dla zwierząt, dlatego kraje objęte epidemią nie mogą eksportować swojej wieprzowiny. I dlatego polscy rolnicy tak obawiają się tej choroby.

Pozostało 86% tekstu
Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej