Odkrycia dokonał międzynarodowy zespół, którym kierowała prof. Li Liu z Uniwersytetu Stanforda w USA od lat badająca historię produkcji alkoholu. Wśród autorów publikacji, która ukazała się w piśmie „Journal of Archaeological Science”, jest m.in. György Lengyeld z Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt PAN w Krakowie.

Jeśli naukowcy się nie mylą, to śródziemnomorskie piwowarstwo wyprzedza aż o 5 tys. lat to z północnych Chin - które dotąd uchodziło za najstarsze.

Odkrycie natychmiast ożywiło trwającą od kilkudziesięciu lat dyskusję o tym, co skłoniło ludzi do uprawy zbóż: pragnienie (piwa) czy głód (chleba).

Czy to możliwe, że rewolucję rolniczą rozpętało nasza skłonność do alkoholu?

Sekrety Natufijczyków

Jaskinia Raqefet została odkryta w 1956 r. Jest jedną z kilku na górze Karmel, niedaleko dzisiejszej Hajfy, z których korzystali ludzie kultury natufijskiej. Ci łowcy-zbieracze są dla naukowców szczególnie interesujący, bo żyli w Lewancie w okresie przejściowym między późnym paleolitem a neolitem, kiedy nasi przodkowie zaczęli prowadzić bardziej osiadły tryb życia, a ich dieta wyraźnie się zmieniała.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej