Dwa dni przed spotkaniem Andrzeja Dudy z Donaldem Trumpem w cztery oczy w Białym Domu (pierwszym, choć Duda jest prezydentem ponad trzy lata) TVP nadała z nim wywiad. Wieczorem, w czasie największej oglądalności? A skąd! W niedzielny poranek, o godzinie 8.00, w paśmie dla rolników, w programie „Tydzień”. Wedle TVP to „studyjny program, w którym na rolnictwo, gospodarkę i problematykę społeczną patrzymy przez pryzmat polityki”.

To było specjalne wydanie programu nadawane z Pałacu Prezydenckiego. Na stronie TVP do odnalezienia w zakładce „Informacje rolnicze”. Pretekst: dożynki w Spale.

I Duda opowiadał m.in. o swoich i swojej żony gustach kulinarnych. Mówił, że najbardziej smakują mu polskie dania, że „polska żywność rzeczywiście jest na świecie absolutnie numerem jeden: jest czysta, ekologiczna, bezpieczna”, że „przede wszystkim jest wielkim wielbicielem żurku”, „to absolutnie moja zupa numer jeden”, że „jeżeli chodzi o potrawy, jest wielbicielem pierogów różnego rodzaju, przede wszystkim ruskich, nie będzie tego ukrywał”, że „żona uwielbia bigos i wszelkiego rodzaju potrawy z kapusty i on też lubi”, że „po polską żywność sięgają zdecydowanie chętniej niż po produkty zagraniczne”, że „może pizza jest tutaj konkurencyjna, ale poza tym to jednak absolutnie polskie potrawy”.

Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej