Masło to sztandarowy produkt przemysłu mleczarskiego, na jego produkcję idzie prawie połowa skupowanego mleka. Można je miesiącami przechowywać w magazynach, kiedy jest nadmiar mleka na rynku, i sprzedawać kiedy jest niedobór. Doskonale znosi transport na duże odległości, jest więc świetnym produktem eksportowym. Dlatego cena masła jest jednym z wyznaczników opłacalności dla całej branży mleczarskiej.

Masło coraz tańsze, ale w hurcie

Ale od paru miesięcy mleczarnie z niepokojem patrzą na to, co się dzieje na rynku. Od marca tego roku masło w hurcie cały czas tanieje - na początku roku sprzedawały je po 22 zł za kg, dziś w całej Unii cena spadła do 16 zł.

Skąd ten spadek, skoro na giełdzie w Nowej Zelandii, która praktycznie wyznacza ceny masła na świecie, nadal jego cena oscyluje wokół 22 zł za kg?

Pozostało 81% tekstu
Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej