Pascal Senèze, szef kuchni i cukiernik pracujący wcześniej m.in. dla paryskiego hotelu Ritz oraz cukierni Fauchon, właściciel Château de Blavou , pokazuje, jak przygotować czekoladowe ciasto z jabłkami. Zamiast indywidualnych, pojedynczych porcji możesz przygotować je w jednej, dużej formie.
Prócz jabłek, Normandia słynie z wysokiej jakości mleka i nabiału, więc łyżka kremowej creme fraiche - ukwaszonej, tłustej śmietanki - będzie świetnym dodatkiem do takiego czekoladowego deseru. To, jak zrobić crème fraiche w domu w przepisie poniżej.

Mi-cuit pommes chocolat en cocotte - czekoladowe ciasto z jabłkami zapiekane w kokilkach

Składniki (na 8 porcji)
150 g ciemnej czekolady
125g masła
150 g cukru
50 g zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
3 jajka
2 jabłka

Na rondelku z wolno gotującą się wodą umieść żaroodporna miskę. Do miski włóż połamana na kawałki czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się roztopi. Zestaw z ognia, odstaw na kilka minut do wystudzenia. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem na jasna, gładką masę. Dodaj mąkę migdałową i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj, by połączyła się z pozostałymi składnikami.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, a następnie w plasterki. Naczynka do zapiekania wysmaruj dokładnie masłem, Na dnie ułóż jabłka. Zalej masą czekoladową (do 3/4 wysokości naczynka).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez ok. 15 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, z porcją crème fraiche.

Crème fraiche
Crème fraiche to ukwaszona, tłusta śmietanka. By przygotować ją w domu, do 200 ml śmietanki kremówki (36 proc., bez dodatku skrobi i innych substancji zagęszczających) dodaj 2 łyżki maślanki. Wymieszaj, odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Do czasu użycia przechowuj w lodówce.

Zobacz pozostałe odcinki 'Minty od kuchni'

Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    `