Pyza pyzie nierówna. Zwłaszcza, że w różnych częściach Polski mianem 'pyz? nazywa się zupełnie różne dania. W Poznaniu w ten sposób określa się drożdżowe kluski gotowane na parze, podawane zwykle z mięsem i mocnym sosem. By dowiedzieć się, jak przygotować poznańskie pyzy, odwiedzamy Modrą Kuchnię na poznańskich Jeżycach, której właścicielem i szefem kuchni jest Szymon Sławiński. Szymon zdobył dyplom kucharza w renomowanym Westminster Kingsway College, pracował m.in. w Hotel Ritz London oraz u Alberta Roux, założyciela legendarnej restauracji Le Gavroche. Od stycznia tego roku prowadzi własną restaurację, w której stawia na sezonowe, lokalne produkty oraz tradycyjne dania z autorskim zacięciem. Jednym z nich są pyzy z kaczką, podawane z modrą kapustą i wiśniowym sosem.
Modra Kuchnia ul. Mickiewicza 18/2 Poznań


Pyzy pszenno-żytnie
wg przepisu Szymona Sławińskiego
(na 10 pyz)
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 g mąki razowej
2 jaja
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
300 ml wody
50 g masła
szczypta soli
Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenna przesiej przez sito do miski, dodaj mąkę razową oraz sól i wymieszaj. W rondlu podgrzej wodę do temperatury ok. 40 stopni. Dodaj masło i wymieszaj, by całkowicie roztopiło się w wodzie. Dodaj pokruszone drożdże i cukier, ponownie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Dodaj jajka, po jednym na raz i wymieszaj. Dodaj drożdże do maki i wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrabiaj przez ok. 10 minut. Przełóż do naoliwionej miski, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoja objętość). Wyrośnięte ciasto 'odgazuj?, przez ponowni krótkie wyrabianie. Odrywaj kawałki ciasta o wadze ok. 120 g i formuj z nich okrągłe bułeczki. Ułóż na szmatce, przykryj, odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do garnka wlej wodę, na wierzchu garnka zamocuj czystą ściereczkę kuchenną lub wstaw do środka sitko do gotowania na parze. Na płótnie lub sitku układaj wyrośnięte pyzy. Gotuj na parze pod przykryciem przez ok. 15 minut. Podawaj z mięsem, potrawkami, gulaszami lub i gęstymi sosami.
Komentarze
`