W Malmo, największym mieście Skanii, działają trzy restauracje wyróżnione gwiazdką w przewodniku Michelin. Jedną z nich jest Vollmers - kameralna restauracja założona przez braci Ebbe i Matsa Vollmerów. Vollmerowie to rodzina o silnych gastronomicznych tradycjach, a młodzi szefowie kuchni zaczynali swoją karierę w restauracji prowadzonej przez ich mamę. W 2011 r. zdecydowali się otworzyć własne miejsce. W swojej kuchni wykorzystują jedynie sezonowe składniki z najbliższej okolicy, zarówno ze Skanii, jak i z sąsiedniej Danii - warzywa, owoce, sery, mięso od małych producentów. My odwiedziliśmy Vollmers w maju, gdy zaczynał się sezon rabarbaru, z którego Ebbe i Mats przygotowali deser - wariację na temat maczanego w cukrze rabarbaru oraz tarty z rabarbarem i kruszonką.

Więcej o restauracji: www.vollmers.nu .

Zobacz pozostałe odcinki 'Minty od kuchni'
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    `