Krem Marrakesz z ciecierzycy i batatów

-3 łyżki oliwy z oliwek
-łyżeczka kminu rzymskiego
-średniej wielkości, poszatkowana cebula lub pół łyżeczki asafetydy
-pół łyżeczki cynamonu
-łyżeczka imbiru w proszku
-pół szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej (najlepiej w szybkowarze, wodę z moczenia wylewamy i gotujemy w świeżej)
-2 małe bataty lub 1 duży obrane i pokrojone w kostkę
-szklanka passaty pomidorowej
-woda
-sok z cytryny do smaku
-nierafinowana sól do smaku
-świeżo mielony pieprz do smaku
-łyżka syropu z agawy lub słodu ryżowego
-łyżeczka uprażonej na suchej patelni i zmielonej w młynku lub moździerzu kolendry
-płatki migdałów uprażone na suchej patelni do przybrania (opcjonalnie)
-poszatkowana natka kolendry do przybrania (opcjonalnie)
-oliwa z oliwek do podania (opcjonalnie)

Na oliwie z oliwek podsmażamy kmin rzymski, a po chwili dodajemy cebulę lub asafetydę. Cebulę smażymy aż się zeszkli (asafetydę tylko chwilkę, aby jej nie spalić). Dodajemy cynamon i imbir. Następnie wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, bataty oraz wlewamy passatę pomidorową. Wlewamy tyle wody, aby przykrywała centymetrową warstwą składniki. Całość gotujemy około 25 minut, aż bataty będą miękkie. Miksujemy ręcznym blenderem. Dolewamy sok z cytryny. Dodajemy sól, pieprz, syrop/słód oraz uprażoną kolendrę. Dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak i gęstość zupy (w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie mieszamy). Możemy podać z prażonymi płatkami migdałów i poszatkowaną natką kolendry. Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

CIECIERZYCA: najbogatsze źródło żelaza wśród wszystkich roślin strączkowych. Zawiera aż 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B i błonnik.

UWAGA: aby skorzystać z roślinnych źródeł żelaza należy spożywać duże ilości pokarmów bogatych w witaminę C (surowych warzyw i owoców, natki pietruszki lub naturalnych suplementów).

BATATY - są jednym z najbardziej odżywczych warzyw na naszej planecie. Zawierają o 50% więcej składników odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Ponad to posiadają zdolność oczyszczania organizmu z metali ciężkich (absorbują i usuwają je z ciała).

Przeczytaj więcej 7.02.2015 w Magazynie Świątecznym


Znajdziesz nas na Twitterze, Google+ i Instagramie
Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.
Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl

Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    Niestety, batatów nie uprawia się w Polsce ani nawet w Europie. Jak się zacznie (uprawiać w warunkach naturalnych, tj. bez chemii) to zaczniemy zdrowo jeść. Do tej pory takie jedzenie będzie oznaczać jedzenie skrajnie nieekologiczne, a bataty pewnie będą zawierać grubą warstwę chemii chroniącej je od zepsucia w dalekiej podróży do Europy - Chin, Ugandy, Nigerii czy Indonezji.
    @emilly_davisson do Europy - z Chin, Ugandy, Nigerii czy Indonezji.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Jak sobie 'podniesiecie poziom żelaza' to dostaniecie hemosyderozy. A jak 'oczyścicie organizm z metali ciężkich', to wpędzicie się w niedobór miedzi - trudny do zdiagnozowania i potencjalnie śmiertelny. :)
    już oceniałe(a)ś
    1
    2
    `