Surowe ciasto z musem z mango

spód:
200 g pestek słonecznika
200 g rodzynek
szczypta soli nierafinowanej

masa:
2 dojrzałe mango
2 dojrzałe banany
skórka otarta z 1 limonki
sok z połowy limonki
pół szklanki nasion chia
wiórki kokosowe do posypania
skórka z limonki do posypania

Przygotowujemy spód: pestki słonecznika mielemy na drobny granulat w robocie kuchennym. Dodajemy rodzynki i sól. Całość mielemy do uzyskania konsystencji kruszonki. Wyklejamy nią spód tortownicy (najlepiej spód wyłożyć warstwą papieru do pieczenia). Wyrównujemy spód (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków). Przygotowujemy masę: mango i banany mielemy (np. ręcznym blenderem) do uzyskania jednolitego musu. Dodajemy skórkę, sok z limonki i nasiona chia. Dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na spód i wyrównujemy. Posypujemy wiórkami kokosowymi i skórką z limonki. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem małym nożem obkrawamy ciasto dookoła rantu, a następnie zdejmujemy pierścień tortownicy.

Nasiona chia to małe, niepozorne 'kuleczki'. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6 w idealnych proporcjach. Zawierają również witaminy, minerały i przeciwutleniacze m.in. witaminę E, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo i cynk. Ponadto w ich skład wchodzi 20% łatwo przyswajalnego białka i duże ilości błonnika pokarmowego. Nasiona chia zafascynowały nas przede wszystkim swoimi właściwościami kulinarnymi. Po połączeniu z płynem pęcznieją (aż dwunastokrotnie powiększają objętość), dzięki czemu świetnie nadają się do zagęszczenia musów, puddingów, surowych ciast czy kremów.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    `