Minta od kuchni: Kalafior z lubczykiem i rodzynkami

Małgorzata Minta; Zdjęcia i montaż: Jarek Tokarski
20.11.2015 20:21

W poszukiwaniu pomysłów na polskie, zimowe warzywa, często uznawane za nudne lub banalne, odwiedzam restaurację Concept 13 w Warszawie. To jedna z zaledwie trzech restauracji w Polsce, wyróżnionych przez inspektorów przewodnika Gault et Millau wysokim odznaczeniem trzech czapek, a także wyróżniona dwoma kompletami sztućców w przewodniku Michelina. Za tutejsze menu odpowiada Dariusz Barański, który swoje doświadczenie zdobywał m.in. w restauracjach Le Gavroche i Sketch w Londynie. Nam pokazał, jak w prosty sposób przygotować elegancką, a przede wszystkim smaczną sałatkę z surowego kalafiora i jadalnych kasztanów i podpowiedział, w jaki jeszcze sposób warto go przyrządzać.

To bardzo proste danie, bez problemu można je wykonać w domu. Dokładna ilość i proporcje składników zależą od upodobań - na tym właśnie polega gotowanie. Ważne jednak, by żaden ze smaków nie dominował nad innymi.

Kalafior z lubczykiem i rodzynkami Dariusz Barański, Concept 13, Warszawa

Składniki
1 średni kalafior
2 szklanki mleka
słodka śmietanka-kremówka
sól
1 szklanka świeżych, jadalnych kasztanów
rodzynki
świeży lubczyk
czarna herbata jaśminowa

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka