Minta od kuchni: Normandzkie ciasto z jabłkami

Małgorzata Minta; Zdjęcia i montaż: Jarek Tokarski
16.10.2015 21:30

Leżąca na północy Francji Normandia słynie z wytwarzanego tam cydru i calvadosu, Ale to przecież nie wszystko, co można zrobić z jabłek. W poszukiwaniu jabłkowych słodkości odwiedzamy XV wieczną posiadłość Château de Blavou w Saint-Denis-sur-Huisne. Od dwóch lat zamkiem opiekuje się Pascal Senèze, szef kuchni i cukiernik pracujący wcześniej m.in. dla paryskiego hotelu Ritz oraz cukierni Fauchon, wieloletni wykładowca gastronomii w słynnej szkole hotelarskiej Vatel. W swojej zamkowej kuchni Pascal pokazuje, jak przygotować tradycyjne jabłkowe ciasto normandzkie - proste, puszyste i pachnące masłem.

Składniki:
125g masła
125g cukru
2 jajka
125g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka
2 łyżki calvadosu

Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza. Jabłka obierz, pokrój na ćiwartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na grube plasterki.

W misce utrzyj jajka z cukrem na gładką, jasną masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem oraz roztopione masło i nadal ucieraj, aż do uzyskania gładkiego, puszystego ciasta. Dodaj calvados i wymieszaj. Ciasto przełóż do małych foremek lub dużej formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułóż plasterki jabłek. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15- 20 minut (małe ciastka) lub 35 minut (jedno duże) , aż wierzch ciasta będzie złocisty, a patyczek wbity w jego środek wyjdzie suchy. Podawaj po ostudzeniu.

Zobacz pozostałe odcinki 'Minty od kuchni'

Polub nas na Facebooku

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka