Biszkopt z owocami w S這dki S這ny. "Minta od kuchni"

Ma貪orzata Minta, zdj璚ia i monta: Jarek Tokarski
08.08.2015 07:20

Lato wsz璠zie, podobnie jak maliny, porzeczki jagody. W poszukiwaniu przepisu na pe軟e letnich owoc闚 ciasto, w kolejnym odcinku ?Minty od Kuchni? zagl康am do S這dkiego S這nego, cukierni s造n帷ej z barokowych w formie s這dko軼i. Poniewa w wakacje szkoda czasu na sp璠zanie go w kuchni, wraz z Lar Gessler, cukierniczk i wsp馧w豉軼icielk lokalu, przygotowa造鄉y prosty, wilgotny biszkopt . Jak m闚i Lara to idealna propozycja dla tych, kt鏎zy w 鈍iecie wypiek闚 stawiaj pierwsze kroki lub... gdy mamy ochot na 豉twy w przygotowaniu deser.


Biszkopt z owocami
Sk豉dniki

300 g mas豉 w temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
6 jajek
250 g m彗i pszennej, tortowej
50 g m彗i ziemniaczanej
1 造磬a cukru waniliowego
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
200 g owoc闚 (maliny, jagody, pokrojone w 鏀emki morele)

M彗 pszenna przesiej z m彗 ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Zabezpiecz dno blachy do pieczenia (tortownica) lub ringu cukierniczego pergaminem.

Mas這 utrzyj cukrem i cukrem waniliowym na g豉dk, jasna i puszysta mas. Dodaj jajka, po jednym na raz, ca造 czas ucieraj帷 ciasto (kolejne jajko wbij dopiero wtedy, gdy poprzednie po陰czy si z ciastem). Ucieraj mas, a stanie si bardzo jasna i lekka (b璠zie przypomina ubit 鄉ietank krem闚k).
Stopniowo dodaj oba rodzaje m彗i i wprowad je do ciasta za pomoc d這ni (by nie zniszczy lekkiej struktury masy, m彗e wprowadzaj ?wk豉daj帷? j d這ni niczym szpatu趾 do masy ma郵anej. Wymieszaj r瘯.
Ciastem wype軟ij przygotowan form. Na wierzchu u堯 owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do zupe軟ego wystudzenia. Je郵i chcesz, rozsmaruj na wierzchu ciasta nieco przezroczystej i 豉godnej w smaku galaretki owocowej lub opr鏀z cukrem pudrem.

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka