Surowy sernik cytrynowy z nerkowców [WIDEO]

Karolina i Maciej Szaciłło, zdjęcia i montaż: Jarek Tokarski
30.01.2015 13:10

Surowy sernik cytrynowy z nerkowców

200 g słonecznika
200 g rodzynek
300 g nerkowców namoczonych przez noc
4 łyżki stopionego oleju kokosowego
sok z 1,5 cytryny
skórka z 1 cytryny
syrop z agawy, miód lub słód jęczmienny

przybranie (opcjonalnie): mrożone lub świeże owoce leśne (maliny, jagody), płatki migdałów, skórka otarta z cytryny

Mielemy w blenderze pestki słonecznika i po chwili dodajemy rodzynki. Całość miksujemy dalej, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Formę do tortownicy smarujemy odrobiną oleju i wyklejamy spód masą słonecznikowo - rodzynkową. Nerkowce miksujemy z olejem kokosowym, dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny i syrop z agawy. Na spodzie wykładamy masę ?serową?. Schładzamy min. 1 - 1,5 h w lodówce. Masę możemy przybrać mrożonymi lub świeżymi owocami leśnymi lub prażonymi płatkami migdałów oraz skórką cytrynową.

NERKOWCE: zawierają sporo tłuszczu, ale większość z nich stanowią korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie z grupy Omega - 6). Są bogatym źródłem miedzi i magnezu. Korzystnie wpływają na układ krążenia.

UWAGA: nerkowce po namoczeniu i zmieleniu w konsystencji oraz smaku przypominają serek. Na jego bazie można przygotowywać pasty, serniki, a nawet wegańską lasagnę...


Znajdziesz nas na Twitterze, Google+ i Instagramie
Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.
Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka