Gotujemy szakszukę, krem z pomidorów i gramy na skrzypcach

Jerzy Nogal, Małgorzata Minta, zdjęcia: Marcin Urban, montaż Bogumiła Piotrowska
05.09.2014 19:31

Szakszuka

Składniki:
3-4 jajka
1 średnia (ok. 70 g) szalotka
3-4 ząbki czosnku
6-8 średnich pomidorów
1/2 strąka słodkiej papryki
1/4 strączka papryki chili
ok. 4 łyżki oliwy
szczypta mielonego kminu rzymskiego, za'ataru lub ras el hanut
mała garść świeżej kolendry
sól
pieprz

Szalotkę i czosnek posiekaj, potem podsmaż na oliwie.
Pomidory pokrój na kawałki, wrzuć na patelnię niech się duszą, gdy się zaczną rozpadać dorzuć pokrojoną drobno paprykę i chilli. Duś wszystko ok. 10 minut. Gdy sos zgęstnieje, wrzuć przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę, dopraw solą i pieprzem. W sosie zrób zagłębienia, w które wbij jajka. Smaż na małym ogniu tak długo, aż jajka się zetną ale żółtka będą płynne. Na koniec posyp kolendrą.


Krem z pomidorów

Składniki:
1 kg pomidorów
1 szalotka
3 łyżki oliwy
50 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
garść liści świeżej bazylii
sól
pieprz

Szalotkę posiekaj, potem podsmaż w garnku na oliwie.
Pomidory pokrój na kawałki dorzuć do szalotki i smaż - duś aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje.
Na patelni podgrzewaj ocet z miodem aż stanie się gęsty, dodaj do pomidorów.
Jeśli trzeba posól pomidory. Gotuj tak długo, aż uzyskasz ulubioną konsystencję kremu. Ja nie blenduję, najpyszniejszy jest gdy czuć kawałki pomidorów.
Na talerzu udekoruj porwaną bazylią.

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka