Rząd chce jednego stanowiska w sprawie strajku. Broniarz: To nie jest protest związków, tylko setek tysięcy nauczycieli

Paulina Nodzyńska, zdjęcia Michał Kosiński, Marcin Tynkowski, montaż Bartosz Kłys
26.03.2019 15:32

Podczas negocjacji w CPS Dialog wicepremier Beata Szydło oznajmiła, że rząd czeka na jednolite stanowisko wszystkich central związków zaangażowanych w kwietniowy strajk. Zdaniem prezesa ZNP Sławomira Broniarza to pewna manipulacja, bo w ramach Rady Dialogu Społecznego nie ma obowiązku ujednolicenia stanowiska. We wtorek 26 marca Broniarz podpisał jednak porozumienie z Forum Związków Zawodowych, które zaadresował do wicepremier Szydło. Na dokumencie nie ma jednak podpisu nauczycielskiej 'Solidarności', trzeciego strajkującego związku. - Z kierownictwem 'Solidarności' trudno się porozumieć, bo oczekiwania szeregowych członków związku są nam znane. Razem oflagowujemy szkoły. Pamiętajmy jednak, że to nie jest protest ZNP czy Forum, tylko setek tysięcy nauczycieli - mówi Broniarz. Zobacz materiał Pauliny Nodzyńskiej. Czytaj: W proteście weźmie udział ponad 85 proc. placówek

Więcej tematów
Wiadomości z kraju