Pizza na gryczanym spodzie

Karolina i Maciej Szaciłło, zdjęcia i montaż: Jarek Tokarski
09.02.2018 13:02

Pizza na gryczanym spodzie:

spód:
400 g mąki gryczanej
2 czubate łyżki łupin babki płesznik
2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
10 g drożdży
łyżka cukru trzcinowego lub słodu ryżowego lub syropu z agawy
letnia woda
mąka gryczana do podsypywania

sos:
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka asafetydy lub 2 drobno poszatkowane cebule (można też dodać drobno poszatkowany ząbek czosnku)
kg pomidorów pokrojonych w kostkę (lub odpowiednia ilość passaty pomidorowej)
2 łyżeczki suszonego tymianku
czubata łyżka suszonego oregano
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka - łyżka (w zależności od kwaśności pomidorów) cukru trzcinowego/słodu/syropu
sól kamienna lub morska do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku

Ciasto: mąkę gryczaną mieszamy z babką płesznik i solą oraz drożdżami (rozrobionymi ze słodem jęczmiennym, syropem lub cukrem). Dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać kleiste, miękkie ciasto. Zostawiamy na pół godziny do godziny do wyrośnięcia. Przykrywamy je ściereczką. Zagniatamy ponownie. Babka płesznik zastępuje właściwości glutenu i absorbuje wodę tworząc żel. Ciasto po wyrośnięciu powinno być bardziej sprężyste i lepiej się kleić. Wyjmujemy je na stolnicę, podsypujemy mąką i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na kawałki, formujemy kulki, podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienkie placki grubości 1 - 2 mm. Placki delikatnie przekładamy na blachę. Smarujemy sosem (nie za dużo tak aby ciasto miało możliwość wyrośnięcia) i rozkładamy dodatki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. z termoobiegiem. Pieczemy aż ranty będą mocno przypieczone i lekko chrupkie (około 7 - 10 minut). Możemy podać posypane rukolą lub młodymi liśćmi szpinaku. Sos: na oliwie z oliwek podsmażamy asafetydę lub cebulę. Dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy aż pomidory zamienią się w sos. Dodajemy koncentrat i pozostałe składniki. Sos przed użyciem możemy zmiksować ręcznym blenderem.

MĄKA GRYCZANA: podobnie jak kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny. Jest bogatym źródłem błonnika i białka roślinnego. Ponad to zawiera magnez, potas, fosfor i żelazo. Ma właściwości rozgrzewające. Jest bezglutenowa.


UWAGA: ciasto z mąki gryczanej jest dużo prostsze do przygotowania, ponieważ praktycznie nie trzeba go zagniatać. Łupiny babki płesznik zastępują sklejające właściwości glutenu. Ciasto bez problemu można bardzo cienko rozwałkować.

Więcej na ten temat: pizza, przepisy
Więcej na ten temat: pizza, przepisy
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka