Jak rozpoznać dobre wino? Dlaczego sommelier jest tak ważną postacią w restauracji? Monika Bielka-Vescovi gościem DeGustacji

Monika Bielka-Vescovi, Aga Kozak; Zdjęcia: Paweł Głogowski; Montaż: Katarzyna Szczepańska
30.07.2017 14:01

Dobre wino nie tylko smakuje, ale potrafi także idealnie podkreślać smak potraw. Tylko jak to odpowiednie wino dobrać? Gościem DeGustacji jest Monika Bielka-Vescovi, dyrektorka szkoły sommelierów, prezeska stowarzyszenia 'Kobiety i wino' oraz wykładowczyni (m.in. Uniwersytetu Jagiellońskiego i Collegium Civitas) ucząca o winie, jego smakach, właściwościach i sposobach produkcji. Gość Agi Kozak opowiada o rosnącej świadomości Polaków w zakresie wina, coraz więcej osób uczęszcza na zajęcia, podczas których można zrozumieć specyfikę tego alkoholu. 'Wino to przede wszystkim historie ludzi' - dodaje Bielka-Vescovi. Zobacz najnowszy odcinek DeGustacji.

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Poradniki
Nauka
Gospodarka