Musiał zmieścić się w nim największy człowiek w rodzinie. Dlaczego tradycyjne rosyjskie piece są takie wielkie?

Wacław Radziwinowicz, Roman Imielski; Realizacja: Edyta Błaszczak; Zdjęcia: Anna Czuba; Montaż: Katarzyna Dworak
13.02.2018 08:06

Potrzeba na niego 1600 cegieł, tonę gliny i tonę piasku. Tradycyjny rosyjski piec nie tylko zapewniał przetrwanie srogich północnych zim. Piekło się w nim i gotowało, na nim spało. Służył też jako miejsce do leczenia - chorego umieszczało się wewnątrz komory chlebowej. Dlaczego nie groziło mu wzorem Prusowskiej Rozalki spalenie? Na to pytanie i pytania Romana Imielskiego o znaczenie tradycyjnego pieca w kulturze Rosjan odpowiada wieloletni korespondent 'Gazety Wyborczej' w Moskwie Wacław Radziwinowicz.

Więcej na ten temat: piece, Rosja, wacław radziwinowicz
Więcej na ten temat: piece, Rosja, wacław radziwinowicz
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka