Moment równowAgi: Pełnia smaku, dieta szczęścia i cudowna moc zielonych warzyw

Kasia Błażejewska-Stuhr, Aga Kozak; Zdjęcia: Paweł Głogowski; Montaż: Katarzyna Szczepańska
24.11.2017 20:53

Tom Kerridge to popularny w Wielkiej Brytanii mistrz kulinarny, który tuż przed 40. rokiem życia postanowił się rozprawić się z nadwagą. Ważył wówczas 190 kilogramów. Jak jednak schudnąć, jeśli nie tylko zawodowo jest się związanym z przygotowaniem jedzenia, ale przede wszystkim ceni się w nim to, co najważniejsze: smak i poczucie szczęścia, jakie ono daje? Kerridge postanowił opracować nie tylko na swój użytek dietę, która przede wszystkim będzie też źródłem endorfin.
Aga Kozak rozmawia z Kasią Błażejewską-Stuhr o diecie opartej na dopaminie. To kluczowa substancja towarzysząca sygnałom nerwowym w ośrodku przyjemności w mózgu. Jakie składniki wchodzą w skład diety szczęścia? I jakie sekrety kryją w sobie zielone warzywa?

Tym razem najnowszy odcinek 'Momentu równowAgi' został zrealizowany w 'wegamama' - wyjątkowej wegańskiej restauracji, w której nacisk kładziony jest na zdrowe, pożywne dania, łączące najlepsze regionalne produkty z azjatyckimi inspiracjami. To właśnie tutaj powstają pełne barw i aromatów potrawy z wysokiej jakości składników roślinnych, do których przepisy zostały przywiezione z najdalszych zakątków świata.

Więcej na ten temat: dieta, dopamina
Więcej na ten temat: dieta, dopamina
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka