Odkryć tajemnice królewskiego stołu oraz poznać historię staropolskich smaków. Dyrektor Muzeum Pałacu Wilanowskiego w "DeGustacjach"

Paweł Jaskanis, Aga Kozak; zdjęcia: Anna Czuba, Marcin Tynkowski; montaż: Katarzyna Dworak; Fot. Malgorzata Gendlek; MM
14.09.2018 16:21

'Dekoracja kwietna, zmiany pór roku, wegetacja, żyzność i płodność' - to historia Pałacu Wilanowskiego. Jan III Sobieski przeszedł do historii nie tylko jako wielki strateg, ale również jako król ogrodnik. Jego program polityczny zakładał inwestycję w ziemie Rzeczpospolitej poprzez odnowę i rozwój rolnictwa. W muzeum Pałacu Wilanowskiego ta tradycja jest kontynuowana. Muzeum nie tylko dba o pamięć o samym królu Sobieskim, ale również kontynuuje tradycje narodowo-kulturowe i przyrodnicze. Możemy poznać tam historię dawnych smaków oraz dowiedzieć się, jak historyczne zwyczaje żywieniowe inspirują nas do dziś. Gościem Agi Kozak jest Paweł Jaskanis, dyrektor Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. 'Bez żyzności nie byłoby dynastii, powodzenia i pomyślności państwa'. Zapraszamy do 'DeGustacji'.

Zapraszamy do Wilanowa na II Warszawski Festiwal Kulinarny!. Więcej informacji TUTAJ

PEŁNY PROGRAM FESTIWALU

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka