Bulion z obierek czy napar z łupin cebuli. Jak gotować, by nie marnować jedzenia? Sylwia Majcher w "DeGustacjach"

Sylwia Majcher, Aga Kozak; Zdjęcia: Marcin Urban; Montaż: Katarzyna Dworak; (sk)
02.06.2018 11:40

Rocznie do śmietników trafia niemal 9 mln ton żywności. Statystyczny Polak miesięcznie wyrzuca do kosza ponad 280 kg śmieci. Dlaczego tak się dzieje? Po pierwsze, nie robimy listy zakupowej, a w efekcie kupujemy za dużo. Po drugie, zapominamy o terminach przydatności do spożycia i źle przechowujemy. A po trzecie, nie wiemy, co zrobić z resztkami, które zostały nam z gotowania. Sylwia Majcher w książce 'Gotuję, nie marnuję' przekonuje, że resztki jedzenia zamiast do kosza, mogą z powodzeniem trafić z powrotem na talerze. Autorka udowadnia w niej, że tak naprawdę nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia. - Wystarczy trochę pokombinować - przekonuje. W książce znajdziecie nie tylko przepisy z resztek, ale także wskazówki dotyczące planowania jadłospisu i przygotowywania listy zakupów.

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka