Perfekcyjna baba wielkanocna i cukiernia, bez której trudno wyobrazić sobie Warszawę. Zaglądamy do legendarnego Lukullusa

Aga Kozak, Albert Judycki, Jacek Malarski, zdjęcia: Marcin Urban, montaż: Katarzyna Dworak; (mw)
21.04.2019 09:40

Zaczęło się w 1946 roku na Pradze. Jan Dynowski - cukiernik i mistrz czekolady w fabryce Wedla - otworzył pracownię przy ulicy Stalowej. Jakość przedwojennego rzemiosła przeniósł w nową rzeczywistość odbudowującej się stolicy. Kobiety mistrza Jana, żona Stanisława i córka Halina Judycka, sprawiły że firma przetrwała czasy PRL-u a potem rozkwitła na nowo w wolnej Polsce. Cukiernię 'Lukullus' prowadzi obecnie już trzecie pokolenie rodziny. Obecni właściciele Albert Judycki, wnuk założyciela, oraz Jacek Malarski ukończyli najlepsze francuskie szkoły gastronomiczne: słynną Le Cordon Bleu i nazywaną Harvardem gastronomii Ecole Gregoire Ferrandi. A wszystko po to, by mieszkańcy Warszawy mogli się cieszyć wyrobami cukierniczymi z najwyższej półki.

W dzisiejszej 'DeGustacji' Albert Judycki i Jacek Malarski zdradzą, w czym tkwi sekret baby muślinowej oraz przekonają Was dlaczego warto zadać sobie trud i z najdrobniejszym szczegółem przygotować ją według przepisu z 1858 roku. - W cukierni wiele się zmieniło, gdy przejęła ją mama Alberta, która zdecydowała, że będzie tę firmę prowadzić mocną ręką. Jedną z najważniejszych decyzji jakie podjęło było całkowite zrezygnowanie z margaryny - zdradza Jacek Malarski. Dziś bez 'Lukullusa' trudno wyobrazić sobie Warszawę. To tutaj powstaje najlepszy w mieście krem waniliowy, ciasto francuskie, kruche i drożdżowe. Wszystkie produkty powstają tutaj ręcznie, bez sztucznych dodatków. Co ważne nie tylko smakują wyśmienicie, ale wyglądają, jak małe dzieła sztuki.

Jak wygląda proces tworzenia wyśmienitych ciast? Co takiego wyjątkowego jest w pudełkach, do których pakowane są wypieki? I czym 'Lukullus' zaskoczy nas w sezonie letnim? Tego wszystkiego dowiecie się z dzisiejszej 'DeGustacji'. Zapraszamy na program!

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka