​​​​​"Jedzenie nie jest tylko od tego, by napełnić nasze brzuchy". Malka Kafka o kuchni roślinnej i zmianie w podejściu do gotowania

Malka Kafka, Aga Kozak; Zdjęcia: Anna Czuba, Jakub Bach; Montaż: Katarzyna Dworak
10.02.2018 11:45

Od spotkania z wydawcą do wydania książki minął rok. Książki, która zmieni patrzenie wielu osób na zwykłą czynność, jaką jest jedzenie. Malka Kafka chce udowodnić, że gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem. - Sama kiedyś tak to postrzegałam - mówi w rozmowie z Agą Kozak autorka 'God food. Boska kuchnia Malki Kafki' i właścicielka 'Tel Aviv Food & Wine' w Warszawie. Wszystkie przepisy zamieszczone w książce są wegańskie. - Prawie nigdzie nie wspominam w niej, że jest to książka z przepisami roślinnymi. Pomyślałam, że jeśli ktoś proponuje przepisy z mięsem, to nie pisze tego - zaznacza. Idea 'Boskiej kuchni' jest taka, że przepis na każdą potrawę jest podany od początku. Co to oznacza? - Jeśli mam ochotę na roślinny ser, to muszę sobie go sama zrobić. Wiele osób dziwi się, że można zrobić majonez bez jajek - mówi Malka Kafka.

Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
Sport
Kultura
Gospodarka