Jak przygotować wigilijnego karpia? Przepis szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Maciej Nowicki, Agnieszka Kozak; Zdjęcia: Igor Nizio, Paweł Głogowski; Montaż: Katarzyna Dworak; Realizacja: Izabela Szyszka
18.12.2017 17:00

Karp po polsku na Wigilję
Receptura na 4 osoby


4 dzwonki karpia po 150 g
200 g niepłukanej kapusty kiszonej
600 g korzenia pasternaku
80 g masła
70 g cukru brązowego
200 ml śmietanki 36%
1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
1 limonka
kilka suszonych podgrzybków
2 laski cynamonu
5 goździków
3 gwiazdki anyżowe
2 łyżki miodu
garść rodzynek
garść pokruszonego wytrawnego piernika
sól
pieprz


Jak przygotować wigilijnego karpia? Umyte i obrane korzenie pasternaku kroimy w ok. 1 cm kawałki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 40 minut, do momentu aż korzeń będzie miękki i nabierze złotobrązowego koloru. Kapustę kiszoną siekamy i wkładamy do małego rondelka, zalewamy taką ilością wody aby przykryła kapustę. Dodajemy laski cynamonowe, grzyby, doprawiamy pieprzem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Należy pamiętać o uzupełnianiu odparowanej wody.

Wino wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy cukier, główki goździków (ogonki są gorzkie), gwiazdki anyżowe i rodzynki. Do wina wkładamy karpia. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez ok. 8-10 minut na bardzo wolnym ogniu. Zostawiamy rybę do wystygnięcia w winie. Miękki i upieczony pasternak przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy gorącą śmietanę i roztopione masło i bardzo dokładnie blendujemy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Ugotowaną kapustę kiszoną doprawiamy miodem. Pasternak wykładamy na talerz, dodajemy kapustę kiszoną i na kapuście serwujemy wyjętego z czerwonego wina karpia. Wino zagęszczamy piernikiem i serwujemy z rybą.


Maciej Nowicki, Szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie


Świąteczny odcinek 'Degustacji' z Maciejem Nowickim już w najbliższą sobotę na wyborcza.pl!

Więcej na ten temat: boże narodzenie, karp, przepis, przepisy, wigilia, święta
Więcej na ten temat: boże narodzenie, karp, przepis, przepisy, wigilia, święta
Więcej tematów
Wiadomości z kraju
Wiadomości ze świata
Tylko Zdrowie
    Sport
    Kultura
    Gospodarka